Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 16.01.2018. 16:30

Ukrajina izvezla preko 11 milijuna tona pšenice

Ukrajina je od početka sezone 2017/18 izvezla 21,36 milijuna tona žitarica, od čega 11,2 Mt pšenice. Ruski izvoz ječma napreduje rekordnim tempom, dok na tržištu uljarica u Bugarskoj prošlog tjedna nije zabilježeno značajnije trgovanje i promjena cijena suncokreta i uljane repice.

Foto: John March / Flickr
  • 565
  • 48
  • 0

Prema podacima tamošnje Državne fiskalne službe, Ukrajina je, od početka sezone 2017/18 do 1. siječnja 2018. godine, izvezla preko 21,36 milijuna tona žitarica. Kako izvještava UkrAgroConsult u ukupnu količinu izvezenih žitarica ušlo je 11,2 milijuna tona pšenice, 3,7 milijuna tona ječma i 5,8 milijuna tona kukuruza.

Ukrajina: Proizvedeno 2 milijuna tona šećera

Kada je o drugim ratarskim kulturama riječ, prema podacima Nacionalne asocijacije proizvođača šećera, do 9. siječnja 2018, u Ukrajini je prerađeno 14 milijuna tona šećerne repe i proizvedeno oko dva milijuna tona šećera. Međutim, taj iznos nije konačan, jer i dalje nije završena proizvodna godina u svim ukrajinskim šećeranama.

Kina glavni uvoznik ruskog sojinog ulja

Rusija je u studenom 2017. godine izvezla 44 KMT sojinog ulja, što je rast od gotovo 48% u odnosu na listopad, odnosno za 84% više nego u istom mjesecu 2016. godine. U prva tri mjeseca sezone 2017/18 ruski izvoz sojinog ulja iznosio je 114,9 tisuća tona, dok je usporedbe radi, u istom periodu prošle sezone ta zemlja izvezla 126,4 tisuća tona ulja dobijenog preradom soje.

Kada je riječ o uvoznicima, Kina je u aktualnoj sezoni zamijenila Alžir, dosadašnjeg vodećeg uvoznika ruskog sojinog ulja. Kineski udio na tržištu povećao se na 45%, dok se alžirski udio smanjio na 37%. Osim toga, prema službenim podacima nije zabilježeno povećanje izvoza tog proizvoda u Venezuelu i Tunis, ali su povećane isporuke u Europsku uniju i one iznose 13% ukupnog izvoza.

Rekordan izvoz ruskog ječma

Izvoz ruskog ječma, u sezoni 2017/18, napreduje rekordnim tempom, izvještava UkrAgroConsult. Rusija je u studenom 2017. godine izvezla 489,4 tisuća tona ječma, što je za 87% više nego u studenom 2016. Ta zemlja je stranim tržištima u prvih pet mjeseci sezone isporučila preko tri milijuna tona ječma, to jest 78% više nego u istom periodu lane kada je izvezeno 1,69 milijuna tona. U Saudijsku Arabiju je izvezeno 5% više ječma, a najznačajnija povećanja su registrirana u izvozu na tržišta Irana i Turske. UkrAgroConsult, prognozira da bi ruski izvoz ječma ove sezone mogao prijeći pet milijuna tona.

Slab promet na tržištu uljarica u Bugarskoj

Na tržištu ulja u Bugarskoj, kako prenosi UkrAgroConsult, proteklog tjedna nije zabilježen značajniji promet uljarica, jer su trgovci bili zauzeti realizacijom prethodno potpisanih ugovora. Izvezeno je oko 75.000 tona suncokreta i 7.000 tona uljane repice i to uglavnom u zemlje EU. Na kraju trgovanja bugarski suncokret je dostigao cijenu od 336 dolara po toni, a cijena uljane repice bila je 435 dolara po toni što je za dva dolara više nego tjedan dana ranije.

Foto: John March / Flickr


Izvori

Black Sea Grain


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]