Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječka šećerana
  • 06.03.2016. 12:00

Ugovorena sjetva šećerne repe na 7.500 hektara

Više od 6.000 hektara pod repom zasijano je u Hrvatskoj, što je za oko 20 posto više površina nego prošle godine.

Foto: Pixabay
  • 1.686
  • 256
  • 0

Osječka Tvornica šećera kao članica Žito grupe u vlasništvu Marka Pipunića za ovu je godinu ugovorila sjetvu šećerne repe na 7.500 hektara.

Više od 6.000 hektara se nalazi u Hrvatskoj, što je povećanje od oko 20% površina zasijanih ovom kulturom u odnosu na prošlu godinu, a koja će biti otkupljena, rekao je okupljenim proizvođačima šećerne repe, odnosno kooperantima predsjednik Uprave osječke Šećerane Damir Rogulja.

Cilj je povećanje proizvodnje po hektaru

Prosječni prinos prošle godine iznosio je 62 tone po hektaru dok je digestija bila 15,7%, izvijestili su u nastavku na svojim korporativnim stranicama Žito grupe.

Kooperantima Šećerane na susretu se obratio i prvi čovjek Žito grupe Marko Pipunić koji ih je pozvao na suradnju rekavši kako će "oni dati sve od sebe kako bi im osigurali transfer znanja u proizvodnji" s ciljem povećanja proizvodnje šećerne repe po hektaru.

Voditelj ratarske proizvodnje Novog Agrara Marijo Mlinarević tom je prilikom prezentirao proizvodne rezultate za šećernu repu, a Renata Glavaš, voditeljica sirovinske službe i logistike predstavila ovogodišnju strategiju zaštite ove kulture od bolesti.

Proizvođači su upoznati, navodi se u objavljenom izvješću, i s investicijama, a riječ je o pročistaču otpadnih voda vrijednom oko 100 milijuna kuna po čemu je osječka Šećerana prva u Hrvatskoj koja ima sve potrebne standarde što joj omogućava konkurentniju poziciju na tržištu.

Foto: Pixabay


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Žito grupa Tvornica šećera Osijek Marko Pipunić Damir Rogulja Šećerna repa Hektar Digestija Prinos Hrvatska Tržište


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]