Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrđa pšenice
  • 08.07.2014. 12:15

Udruga Život: Pšenice neće biti ni za potrebe RH?

Članovi udruge Život mole da im Vlada pomogne u rješavanju dodatnog problema, a to je trošak prijema i skladištenja pšenice s kojim se susreću vlasnici OPG-a i obrta u poljoprivredi.

Foto: depositphotos.com
  • 1.005
  • 193
  • 0

Na radnom sastanku predstavnika udruge "Život" s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Leko, potpredsjednicom Hrvatskog sabora Dragicom Zgrebec, predsjednikom odbora za poljoprivredu Franjom Lucić, osim o novom modelu izravnih plaćanja, bilo je riječi i o ovogodišnjoj žetvi pšenice.

Predstavnici Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske "Život" upozorili su na sastanku predsjednika Sabora Josipa Leku da se zbog blage zime, bolest hrđavosti pšenice pojavila u dosad nezabilježenom intenzitetu, što bi moglo dovesti do toga da Hrvatska ove godine nema dovoljno pšenice ni za vlastite potrebe.

Udruga "Život" traži da država proizvođačima plati troškove skladištenja pšenice do 60 dana nakon žetve, a izostanak takve pomoći poljoprivrednike bi doveo u tešku situaciju jer bi mnogi ostali u velikim dugovima.

Predsjednik Udruge Antun Laslo ocijenio je neprihvatljivom trenutnu otkupnu cijenu pšenice od 1,05 kune po kilogramu te zatražio pomoć države jer poljoprivrednici očekuju da će zbog manjka pšenice na tržištu njezina cijena rasti.

Iz Udruge su uputili i priopćenje Zoranu Milanoviću, predsjedniku Vlade, koje navodi da u Udruzi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske „Život“ smatraju potrebnim upoznati članove Vlade sa situacijom oko izvršenja žetvenih radova pšenice koja zauzima mjesto strateške (kulture) krušarice.

Značajno smanjeni prinos

2013. je u RH zasijano 165.000 ha merkantilne pšenice, što u odnosu na 2012. iznosi 20.000 ha manje. Klimatski uvjeti, kao što su pogodna jesen, ali i blaga mediteranska zima s malim količinama snijega 2013./2014. onemogućili su zimsko mirovanje te su bolesti pšenice rasle zajedno s porastom temperatura. Bolest hrđavosti pšenice do sada nije zabilježena na ovim prostorima takvim intenzitetom kao što je to bilo u ovoj godini. Takvo stanje će se odraziti i na značajno smanjeni prinos u proizvodnji. Spomenuta bolest je nespremnima našla i struku, ali i same proizvođače pšenice.

Pšenica će, sudeći po kakvoći, završiti u stočnoj hrani

Realnom procjenom prije početka žetve, očekivali smo prinose od 4t/ha, ili na sveukupnom zbroju svih zasijanih površina 660.000 tona. Početkom žetve u istočnoj Hrvatskoj, pravo stanje je postalo vidljivo te je vrlo zabrinjavajuće. Mnoge domaće sorte pšenice pokazale su se neotpornima na spomenutu bolest, što je rezultiralo s vrlo malim prinosima i znatno lošijom kakvoćom jer takva pšenica završava u stočnoj hrani.

Zbog navedenog razloga, s pravom su zabrinuti da Hrvatska neće imati dovoljno pšenice za vlastite potrebe. Sadašnjom predloženom otkupnom cijenom od 1,05kn/kg standardne kakvoće, naši će proizvođači ostati u velikim dugovima, što će se odraziti i na neizvjesnu budućnost u poljoprivredi, odnosno probleme oko jesenske sjetve.

Članovi udruge mole da im Vlada pomogne u rješavanju dodatnog problema, a to je trošak prijema i skladištenja pšenice s kojim se susreću vlasnici OPG-a i obrta u poljoprivredi. Predlažu mogućnost financiranja troškova prijema i skladištenja pšenice, koje se može izvesti iz dugogodišnjeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta kojeg vlasnici OPG-a i obrta redovno plaćaju, a osim toga kao dodatnu mogućnost za izvor dostupnih sredstava vide i u ostvarenoj dobiti u poslovanju navedenih subjekata koji uplaćuju doprinose.

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske je svojim dosadašnjim inicijativama već nekoliko puta ukazivala na moguću problematiku kod žetve pšenice, o čemu je i izravno izvijestila i Ministarstvo poljoprivrede, tražeći da se odredi model kojim će se izaći u susret gorućoj problematici.

Apel seljaka je upućen na više adresa, predsjedniku RH Ivi Josipoviću, predsjedniku i potpredsjednici Hrvatskog sabora Josipu Leko i Dragici Zgrebec, ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini te predsjedniku Odbora za poljoprivredu u Hrvatskm saboru Franji Luciću, iz kojeg je razloga nadati se da će se žurno reagirati i nastojati u ovoj situaciji pomoći.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Josip Leko Zoran Milanović Dragica Zgrebec Franjo Lucić Antun Laslo Troškovi skladištenja Žetveni radovi Hrđa pšenice Pomoć države Smanjeni prinos Stočna hrana Loša kakvoća Jesenska sjetva Trošak prijema Udruga Život Miroslav Kovač Udruga


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]