Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 24.07.2020. 18:00

U Velikoj Britaniji počela žetva pšenice, prinosi i do 17 t/ha

Uprkos prilično sušnom proleću, većina ratara zadovoljna je početnim prinosima, a neki su čak oborili rekorde od prethodnih godina. Jedan od njih je Džejms Atvud s ostrva Šepej, koji je zabeležio 17 t/ha. 

Foto: Jumpstory
  • 848
  • 84
  • 0

U Velikoj Britaniji ove nedelje počela je žetva ozime pšenice, a kombajni su na poljima bili čak dve sedmice ranije u odnosu na prethodne godine.

Uprkos prilično sušnom proleću, većina ratara zadovoljna je početnim prinosima, a neki su čak oborili rekorde od ranijih godina. Jedan od njih je Džejms Atvud s ostrva Šepej, koji je zabeležio 17 t/ha. 

"Počeli smo kombajniranje znatno ranije nego inače. Na zemljištu koje je dosta teško i glinovito gajim pšenicu "Crusoe" i "Skyfall" i ove godine su me stvarno iznenadile prinosima. Kvalitet je dobar sa vlagom od 14,5 odsto, specifičnom težinom od 82 kg/hl i nivoom proteina od 14 odsto za "Crusoe" i 13 odsto za "Skyfall"", objašnjava Atvud. 

Oboren svetski rekord u prinosu pšenice sa neverovatnih 17,398 t/ha

Priznaje i da je dobro što je setvu obavio krajem septembra, početkom oktobra jer je odmah nakon toga došla obilna kiša. Sledeća na redu mu je žetva kukuruza na 170 hektara.

I u ostalim delovima Britanije prinosi zadovoljavajući

Na zapadu Berkšira u Engleskoj, poljoprivrednik Kolin Rejner takođe je žetvu obavio nešto ranije nego što je to uobičajeno. Na 27 hektara gaji pšenicu "Graham" koja je ove godine takođe oborila desetogodišnji rekord od 10 t/ha. 

"Iako je pšenična slama još malo zelena jako sam zadovoljan ovogodišnjim usevima s obzirom na vremenske prilike i vreme kada smo počeli sa žetvom. Početni uzorak uzet iz prikolice imao je specifičnu težinu od 79,6 kg/hl i 12,5 odsto belančevina“, kaže Rejner za Farmers weekly.

Još jedan ratar može da se pohvali dobrim rodom. Čarls Lidbeter iz Kembridžšira takođe iz Engleske svoj kombajn je uposlio nedelju dana ranije u odnosu na prošlu godinu. 

Sušno vreme nanelo štetu prinosima pšenice u Nemačkoj, a Francuzi očekuju pad od čak 21%

"Prinosi sorte Zijat trenutno su oko 8,3 t/ha što je jako dobro. Mislio sam da će biti mnogo gore, nekih sedam t/ha ako i toliko. Međutim ispod su desetogodišnjeg proseka farme od oko 10 t/ha. Ovogodišnji imaju 75 kg/hl, proteina 13 odsto i vlage 14,5 odsto“, priznaje Čarls.

Ječam i uljana repica podbacili

Takođe, žetva uljane repice i ječma već je u toku u delovima južne i zapadne Engleske, ali prema brojnim komentarima proizvođača, rod je razočaravajuć.

"Očekivali smo bolji prinos, ali trenutno ječam ne daje baš dobre rezultate, blizu 7,4 t/ha. Specifična težina negde je oko 56 kg/hl dok su neke sorte uspele da postignu i 72 kg/hl. Stvarno sve jako varira i zavisi koliko je zemlja zadržavala vodu i kako je setva sprovedena“, otkriva Džon Kolins, vlasnik firme za trgovinu žitarica u Kanington Grejnu.

Kako trendovi na svetskom tržištu utiču na cenu pšenice u Srbiji?

Ni prinosi uljane repice nisu se pokazali kao dobri.

"Neki usevi su bili prijatno iznenađujući, a drugi su rodili slabo, oko 2,5 t/ha“, kaže Izi Lorens, poljoprivrednica i trgovkinja iz Viltšira.

Međutim, priznaje da je za razliku od drugih krajeva, ječam ovde pokazao jako dobre rezultate.

"Kreće se negde oko 10-11 t/ha što je sasvim dobro, nadali smo se dosta gorem scenariju.

"Ono što je stiglo u trgovinu bilo je stvarno kvalitetno i brzo se prodalo", ističe.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žetva Prinosi Vlaga Setva Ječam Uljana repica Velika Britanija


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃