Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 26.12.2019. 10:00

U Rusiji zabležen pad izvoza ječma, u Ukrajini rast isporuka sojinih prerađevina

Rusija beleži pad izvoza ječma na međunarodnom tržištu dok su proizvodnja i rast izvoza sojinog ulja i pogača, odlika protekle poljoprivredne sezone u Ukrajini.

Foto: Depositphotos/Nightman1965
  • 153
  • 19
  • 0

Rusija je u prva četiri meseca ove sezone izvezla 1,6 miliona tona ječma ili 28% manje nego u istom periodu prošle godine, prenosi UkrAgroConsult.

Lista ključnih zemalja uvoznica nije se promenila u odnosu na prethodni period, samo je Libija povećala kupovinu od Rusije (skoro četiri puta u odnosu na jul/oktobar 2018/19).

Izvoz na sve ostale destinacije pokazuje pad: Saudijska Arabija -19%, Iran -21%, Turska -51%, Izrael -45% i Liban -63%.

Belorusija - biljke gube zimsku čvrstoću zbog toplog vremena

Neobično toplo vreme sprečava da ozimi usevi uđu u stanje duboke zimske uspavanosti. Parcele su u većini delova zemlje zapravo bez snega. Tlo je uglavnom odmrznuto, mada je još uvek malo zaleđeno, pretežno na istoku zemlje. Od 1. do 10. decembra temperature zemljišta na dubini čvora bokorenja i korena višegodišnjih trava, prelazile su optimalne vrednosti.

Pod uticajem povećanih temperatura vazduha, biljke gube zimsku izdržljivost, prenosi UkrAgroConsult.

Bugarska - cene suncokreta nastavljaju rast iz prošle nedelje

Cene semena suncokreta u Bugarskoj nastavile su da rastu, dosegnuvši novi sezonski maksimum (porast od dva leva/t ili više od jednog dolara/t), izveštava UkrAgroConsult.

Glavni faktori uključuju sledeće:

  • rast cena na svetskim tržištima biljnih ulja;
  • uzgajivači koji pauziraju sa prodajom suncokreta, u očekivanju daljeg rasta cena;
  • konstantno velika potražnja, kada je reč o suncokretovim prerađevinama;
  • smanjene prognoze za ovu sezonu, na 1,87 milion tona (USDA izveštaj);
  • odsustvo izvoznih isporuka prošle nedelje.
  • Cena uljane repice ostala je na prethodnom nivou, cene su bile više deklarativne.

U Ukrajini raste izvoz sojinih pogača

U 2019./20., prerađivačka kompanija, Vinitzia - biljna ulja i masti, koja je strukturna jedinica industrijske grupacije ViOil, jedna je od najvećih u zemlji kada je reč o proizvodnji sojinog ulja.

Prema podacima Udruženja Ukroilprom, njen tržišni udeo je blizu 9%. U prethodnom merkantilnom periodu postrojenja za preradu proizvela su 270.400 tona sojinog ulja. Prerada soje u tekućoj godini trebalo bi da dostigne 52% ukupnog prinosa ove uljarice u državi, navode iz Udruženja.

"Proizvodnja i rast izvoza sojinog ulja i pogača odlika su protekle sezone. To je postignuto povećanjem proizvodnje soje u 2018/19. Ukupni prinos iznosio je 4,5 miliona tona. Nadamo se da ćemo dodatno poboljšati proizvodnju i izvoz ulja i pogača, pod uslovom da se naprave izmene u Poreskom zakonu u vezi s povraćajem PDV-a", prokomentarisao je Dmitrij Čalenko (Dmitrij Chalenko), predsednik Upravnog odbora kompanije.

Ranije je saopšteno da je ovo postrojenje za preradu biljnih ulja, uvršteno u tri najbolje i najveće kompanije za proizvodnju masti i ulja u Ukrajini.

Predsednik Ukrajine poziva na ukidanje "amandmana za soju"

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, pozvao je Vladu i parlament da odobre zakon kojim će pružiti podršku domaćem poljoprivrednom proizvođaču i odmah ukinu povrat PDV za izvoz soje i uljane repice, izveštavaju iz kancelarije predsedništva.

Zbog ukidanja povrata PDV-a, a za izvoz navedenih uljanih useva, direktno su na udaru mali i srednji uzgajivači. Poljoprivrednici sa površinom do 1.000 hektara, ne mogu da formiraju izvoznu seriju soje i repice pa su prisiljeni da prodaju proizvode prerađivačima pod nepovoljnim uslovima, gubeći 20 - 25% na svaku tonu proizvedene robe, navodi UkrAgroConsult.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz ječma Temperature vazduha Vintizia Sojino ulje Izvoz sojinih pogača Amandmani soje Izvozna serija Volodimir Zelenski


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.