Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autonomni traktor
  • 07.11.2021. 07:30

U Rusiji uskoro 10.000 traktora bez vozača - svi proizvedeni na domaćem tržištu

Ruski autonomni traktor K-7M omogućiće robotsko upravljanje poljoprivrednim mašinama u svim operacijama uključujući setvu, đubrenje i obradu zemljišta.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.099
  • 306
  • 0

Fabrika traktora u Sant Peterburgu (PTZ) i kompanija koja radi na sistemima veštačke inteligencije za robotizaciju poljoprivrednih mašina "Cognitive Pilot" pokrenuće prvu svetsku masovnu proizvodnju traktora "Kirovets" kojima upravlja sistem autopilota, a zasniva se na veštačkoj inteligenciji, piše Future Farming.

U Rusiji će do 2024. biti u pogonu čak 10 hiljada takvih traktora, a ove su dve kompanije potpisale sporazum prema kom će se projekat sprovoditi u tri faze.

Testovi robotskih traktora sa prvom verzijom "Cognitive Agro Pilot" privode se kraju, a nakon čega stranke očekuju isporuku prve pilot serije od 10 do 20 komada kupcima. Serijsko opremanje modela Kirovets K-7M prvom verzijom sistema autopilota planirano je u februaru 2022. godine.

Sve veći stepen autonomije

U drugoj fazi, nivo autonomne vožnje biće povećana na četvrti stepen automatizovanosti. To će značajno proširiti mogućnost sistema za upravljanje u različitim situacijama, a vozilo će moći da prepozna stanje u okolini, koči ako naiđe na prepreku, izračunava optimalni put za obavljanje poslova i slično. Osim toga, na osnovu informacija koje prikupe senzori moći će da sprovede sveobuhvatnu analizu stanja zemljišta i useva. Takođe, traktor će biti opremljen bočnim senzorima.

Očekuje se da će pilot serija od 10 do 20 mašina sa drugom verzijom autopilota biti isporučena kupcima u jesen 2022. godine. Dok bi serijska proizvodnja traktora sa ovim sistemom trebalo da započne u avgustu 2023. godine.

Potpuno bespilotna verzija biće implementirana u trećoj fazi. Tada će mašina moći da se kreće samostalno bez vozača. A plan je da može da vozi pored kombajna koji nije opremljen autonomnim sistemom upravljanja. Takvo je opremanje K-7M predviđeno za januara 2024. godine.

Kako napominje služba za medije firma Cognitive Pilot, ovo je prvi projekat u toj zemlji za serijsku proizvodnju bespilotnih traktora koji će služiti za masovnu komercijalnu upotrebu.

Prema njihovim preliminarnim procenama, K-7 sa ovakvim sistemom uštedeće 70 do 80 odsto na popravkama opreme i vučnih priključaka. Prema njima, on omogućuje robotsko upravljanje poljoprivrednim mašinama u svim operacijama uključujući setvu, đubrenje, obradu zemljišta i slične agrotehničke zahvate.

Pogledajte kako on trenutno izgleda:


Tagovi

PTZ Cognitive pilot Autonomni traktor Rusija Kirovec K-7M


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u