Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba uljane repice
  • 02.08.2021. 13:30

U osnovnoj gnojidbi uljane repice dati dušik, fosfor i kalij, a u predsjetvenoj i sumpor

Dobra opskrbljenost biljaka osnovnim (dušik, fosfor i kalij) kao i sekundarnim hranjivima (kalcij, magnezij i sumpor) utjecat će na optimalni razvoj usjeva i u stresnim uvjetima, kažu stručnjaci Petrokemije d.d.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 882
  • 342
  • 0

Najranije od svih ozimih ratarskih kultura sije se uljana repica. I to već krajem ljeta kako bi biljke tijekom jeseni stigle razviti što više zelene nadzemne mase i korijenovog sustava, pa tako dobro razvijene spremne ušle u razdoblje zimskog mirovanja. U osiguravanju optimalnih uvjeta za njen rast i razvoj, a posljedično i visoke prinose i kvalitetu ulja, veliku će ulogu odigrati i dobra mineralna ishrana. 

Kao prvi korak kod određivanja potrebne količine i odnosa gnojiva u ishrani uljane repice nužno je napraviti kemijsku analizu tla, kako bi se razlika između količine hranjiva koju biljci osigurava tlo i potrebe biljke za određeni prinos mogla nadoknaditi upravo gnojidbom.

Dobra opskrbljenost biljaka osnovnim (dušik, fosfor i kalij) kao i sekundarnim hranjivima (kalcij, magnezij i sumpor) utjecat će na optimalni razvoj usjeva i u stresnim uvjetima, izazvanim uslijed napada bolesti ili štetnika te nepovoljnim vremenskim prilikama, pojašnjavaju stručnjaci Petrokemije d.d. ističući kako se dušik, fosfor, kalij i sumpor najbrže usvajaju u ranim fazama rasta, pa sve do faze cvatnje uljane repice.

Osnovna gnojidba na dubinu oranja

U praksi se mineralna gnojidba kod proizvodnje uljane repice, ali i drugih ratarskih usjeva, prema vremenu primjene provodi zajedno s agrotehničkim zahvatima u tlo, pa se stoga dijeli na osnovnu, predsjetvenu i startnu gnojidbu te prihranu.

Osnovna gnojidba uljane repice obavlja se krajem ljeta tako da se mineralno gnojivo zaorava na punu dubinu oranja, čime se osiguravaju potrebna biljna hranjiva tijekom cijele vegetacije, te potiče razvoj korijena u dubljim slojevima tla, gdje ima dovoljno vlage, kako bi same biljke bile otpornije na sušu.

U ovoj se gnojidbi daje najveći dio potrebne količine fosfora i kalija, te manji dio dušika.

Ukupna količina dušika ne dodaje se u jesen, jer postoji opasnost da se dijelom izgubi ispiranjem u dublje slojeve tla, upozoravaju iz ove tvrtke i dodaju kako se od kompleksnih mineralnih gnojiva u osnovnoj gnojidbi mogu primijeniti visoko koncentrirane formulacije NPK 7-20-30 ili PK 20-30 u količini 300-600 kg/ha, ovisno o plodnosti tla i planiranom prinosu.

Predsjetvena ili startna gnojidba

Ova gnojidba obavlja se zajedno s pripremom tla pred sjetvu kada se gnojivo unosi u plići sloj tla tanjuračama ili sjetvospremačima, s ciljem da usjev u svom početnom razvoju ima dovoljno pristupačnih hranjiva, prvenstveno dušika, fosfora, kalija i sumpora. U predsjetvenoj gnojidbi unosi se trećina ili polovina potreba biljke za dušikom te manji dio potreba za sumporom.

U pripremi tla pred sjetvu uljane repice od mineralnih kompleksnih gnojiva mogu se primijeniti formulacije sa srednjom koncentracijom potrebnih biljnih hranjiva, kao što su formulacije: NPK 15-15-15 ili NPK (S) 15-15-15 (3) ili NPK 20-10-10 ili NPK (MgO, SO3) 7-14-21 (2,18) u količini 200-300 kg/ha, savjetuju stručnjaci Petrokemije. Ako su osnovnom gnojidbom dodane ukupne potrebe biljke za fosforom i kalijem, u gnojidbi pred sjetvu mogu se unijeti dušična gnojiva, UREA N 46 u količini 100-150 kg/ha ili UAN N 30 tekući u količini 100-150 l/ha ili PETROKEMIJas (20 N + 24 S) u količini 150-200 kg/ha. Ovaj potonji je najbolje primijeniti na tlima koje sadrže mali postotak humusa i na slabo alkalnim te alkalnim tlima. Primjenom PETROKEMIJas-a koji uz dušik sadrži i sumpor omogućuje se veća energija klijanja i intenzivan početni rast i razvoj mladih biljaka.

Za više informacija o gnojidbi i prihrani maslina obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata ili na besplatni broj telefona 0800 647 647.


Tagovi

Uzgoj uljane repice Petrokemija d.d. Predsjetvena gnojidba


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)