Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi u proizvodnji duhana
  • 19.07.2018. 18:00

U nedostatku radne snage OPG Martinušić Ivan iz Turnašice kupio stroj za berbu duhana za 50.000 eura

Predsjednik Udruge proizvođača duhana "Krupan list" Željko Aragović iznio je probleme u proizvodnji duhana te rekao kako je i dalje najveći problem - otkupna cijena, koja je kod nas 12,80-14 kuna, dok je u drugim europskim zemljama ona između 18 i 19 kuna!

Foto: icv.hr/Marija Lovrenc
  • 2.396
  • 167
  • 1

Na cjelokupnom sirovinskom području proizvodnje duhana u Podravini i Slavoniji započela je kampanja berbe duhana, koja će trajati sve do kraja listopada. Na nešto manje od 4.000 hektara očekuje se urod od 9,5 milijuna kilograma suhog duhanskog lista.

Uz vrlo promjenjive klimatološke uvjete tijekom rasta i razvoja, suša, hladnoća te obilne oborine tijekom lipnja, ostavile su u manjem dijelu traga na nasadima duhana u obliku naplavina, zaostatak u razvoju i biljnih bolesti, no ukupno gledano možemo ustvrditi da su nasadi u dobroj kondiciji sa velikim potencijalom kvalitete duhana u ovoj proizvodnoj godini, priopćio je Željko Aragović, predsjednik Udruge proizvođača duhana "Krupan list".

Stroj za berbu duhana kupio OPG iz Turnašice

Zbog nedostatka radne snage u sezoni berbe duhana, započeo je i pilot program strojne berbe duhana. Naime, odustajanje najvećeg otkupljivača duhana u RH "Hrvatskih duhana" od nabavke kombajna za duhan, proizvođači duhana su se sami organizirali i nabavili stroj za berbu duhana. Stroj je kupio OPG Martinušić Ivan iz Turnašice, ujedno član upravnog odbora organizacije, koji snosi sav financijski teret nabavljenog stroja u iznosu od 50.000 eura. Ovih dana članovi organizacije duhana "Krupan list" moći će prisustvovati demonstraciji stroja za berbu duhana prilagođenu našim uvjetima. Nabavkom stroja za berbu duhana, proizvođači duhana neće morati ići strojnu berbu gledati u druge zemlje, već će u našim uvjetima proizvodnje vidjeti stroj u radu, njene prednosti i nedostatke, što je velika prednost za procjenu daljnjeg razvoja strojne berbe kod nas.

Osigurali nasade od jesenskog mraza

Za ovogodišnju berbu duhana organizacija se uspjela izboriti da se nasadi duhana osiguraju od jesenskog mraza, što je prvi puta u 60-godišnjoj tradiciji proizvodnje duhana. Naime, zbog zahtjeva tržišta za kvalitetnijim duhanom, vegetacija u proizvodnji duhana se produžuje, kako bi duhan bio sadržajniji tj. prihvatljivi duhanskoj industriji. Temeljem toga i rizik od jesenskih mrazeva postao je sve veći, a štete koje nastaju od mrazeva su ogromne.

U ovogodišnjoj berbi duhana, očekuju se i strani kupci, koji iskazuju interes za duhanskom sirovinom. Kupci neće moći kupiti suhi duhanski list, jer im brani Zakon o duhanu, ali dolaze u "izvid", kako bi mogli procijeniti kvalitetu i količinu duhanske sirovine, koja u narednim godinama može biti potencijalna roba za kupnju. Naime, najavom Ministarstva poljoprivrede i Vlade RH o donošenju novog Zakona o duhanu, koji će biti usuglašen sa pravnom stečevinom Europske unije, a samim time omogućiti proizvođačima duhana da prodaju svoju sirovinu suhi duhanski list na jedinstveno europsko tržište, porastao je interes stranih kupaca, a i interes proizvođača duhana da na cjenovno kvalitetnijem tržištu dobiju bolju cijenu.

Otkupna cijena i dalje najveći problem

Cijena proizvedenog duhana u RH je i dalje najveći problem proizvođača duhana. S obzirom da proizvođači duhana u RH imaju najmanju prosječnu otkupnu cijenu u Europi i regiji, ona je glavna prepreka za daljnja ulaganja i razvoj ove hvalevrijedne proizvodnje. Očekivane prosječne otkupne cijene u RH su na razini od 12,80-14 kuna za kilogram proizvedenog duhana, ovisno o kvaliteti za pojedinu proizvodnu godinu, kada za taj isti kilogram proizvedenog duhana proizvođači u Europi dobiju između 18 i 19 kuna, što je više za čak 40%.

Niska otkupna cijena u RH nije samo problem proizvođača duhana, ona je i jedan općedruštveni problem. Naime, niska otkupna cijena duhana, jedan je od glavnih generatora sivog tržišta duhana u RH, gdje su posljedice nesagledive kako za proizvođače duhana, duhansku industriju, tako i za državni proračun, koji na godišnjoj razini gubi oko 100 milijuna eura. Stoga je iznimno bitno da se što prije donese Zakon o duhanu koji otvara tržište sirovim duhanom u RH te na takav način izjednačava otkupnu cijenu duhana u RH i Europi, a samim time potiče rast i razvoj proizvodnje duhana, zapošljavanje, izvoz, ostanak stanovništva u ruralnim prostorima i pozitivno djeluje na punjenje državnog proračuna, stoji na kraju priopćenja.


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Duhan Krupan list Stroj za berbu OPG Martinušić Ivan Otkupna cijena Kvaliteta Mraz Zakon o duhanu


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]