Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine
  • 25.10.2019. 10:30
  • Vukovarsko-srijemska, Otok

U kabini kao u dnevnoj sobi, a njegov rad pratiš i na mobitelu - Valtra T234 Versu Smart Touch

Karakterizira ga dugačak međuosovinski razmak, prostorna i velika kabina te prije svega motor, istaknuo je Adam Dominković tijekom ocjenjivanja ovog finaliste Hrvatskog izbora traktora godine, Valtre T 234 Versu SmartTouch MR19.

Foto: Ivan Stupnišek
  • 2.962
  • 258
  • 0

Nepregledne njive, kombajni koji skidaju kukuruz, traktori s plugovima. Okruženje je to u kojem smo uživali na njivama oko Otoka u zapadnom Srijemu, a posebice kada smo navedeno promatrali iz kabine traktora Valtra T 234 Versu Smart Touch MR19. Komforna i velika kabina, udobno sjedalo i kako znaju reći u Poljoopskrbi međunarodnoj trgovini - osjećaj kao da ste u dnevnoj sobi. Adam Dominković, voditelj prodaje u PMTa zastupnik za RH ovih finskih traktora, pokazao nam je navedeni model Valtre, ujedno i jednog od finalista Hrvatskog izbora traktora godine, u radu s Vaderstad Cultus 350 gruberom.

"Ovaj traktor odlikuje motor zapremine 8.400 kubičnih centimetara, a snage 235 konjskih snage nominalno, a 250 konja maksimalno dok je okretni moment motora 930 Nm čime spada u izuzetno snažne traktore s visokim brojem obrtaja", opisuje Dominković.

Najbolja vidljivost na tržištu 

Kada govorimo o kabini, dodaje, treba znati da ima 6,22 m² ukupne staklene površine što smatraju najboljom vidljivošću na tržištu. Prostrana kabina je na pet stupova s jednim jednodijelnim vratima, a odlikuje ju vrlo niska razina buke (70 db). Tu je i klima uređaj, filter usisa zraka, zračna suspenzija sjedala vozača, pojas za vezanje, a nailazimo i na mogućnost rotacije sjedala vozača za 180°, kao i namještanja volana po dubini i visini. Auspuh i usis zraka motora nalazi se uz rub kabine, a tu su i standardni vanjski kao i unutarnji retrovizor. Ima dva standardna prednja svjetla na poklopcu motora te dva prednja H9 i četiri stražnja H9 radna svjetla na kabini.

Kabina ima 6,22 m² ukupne staklene površine što smatraju najboljom vidljivošću na tržištu.

U PMT-u ističu kalibražu i defektažu traktora putem displeja u kabini te da ima upravljanje funkcijama traktora putem Valtra SmartTouch terminala s 9” ekranom osjetljivim na dodir. Ovaj traktor, kojeg je ocjenjivala komisija hrvatskog izbora traktora godine, posjeduje i tempomat, U-pilot, proline instrument ploču, a u kabini su i tropolna utičnica, radio antena, dvopolna utičnica kao i Valtra Connect funkcija praćenja rada traktora kroz tri godine.

"Prema istraživanju DLGa odlikuje ga izuzetno niska potrošnja u odnosu na konkurenciju jednake snage. Do devet posto je niža potrošnja", dodaje naš domaćin u Otoku. Traktor ima dugačak međuosovinski razmak, prostornu i veliku kabinu te prije svega optimiziran motor. Moramo pohvaliti i power shift transmisiju, automatiziranu i robotiziranu. Ima pet stupanjski prijenos, 30 su brzina naprijed i 30 nazad. Automatizirana robotizirana znači da su dvije mogućnosti rada. Jedno je ručno mijenjanje brzina, a drugo je automatizirano gdje traktor sam robotizirano mijenja, odnosno prema samom opterećenju motora, prilagođava se uvjetima rada.

Funkcijama traktora upravlja se baš kao i sa smart telefonima 

To čini Valtru prvim takvim power shift traktorom koji nudi mogućnost automatskog mijenjanja i prilagođavanja u odnosu na sve ostalo što je trenutno postavljeno na tržištu kažu u PMTu. Dakle, nudi mogućnost da se s power shift mjenjačem radi kao i sa CVT mjenjačem i varijabilnom transmisijom. Primjerice, ako vozi 60 kilometara na sat, omogućava se rad na nižem broju okretaja i samim time smanjuje potrošnja goriva. Rekli bismo da su elektronski sklopovi srce i duša Valtre, tehnologija koja se nalazi u samom traktoru. 

Značajka za sve Valtra traktore je da su opremljeni telemetrijom koja omogućava praćenje traktora iz daljine. Dakle, vlasnik ne mora nužno biti s vozačem na polju da bi vidio što traktor radi i kako se ponaša te ima li problema u radu. I to može pratiti iz udobnosti doma ili sa smartphone telefona.  

Smart touch omogućava upravljanje svim funkcijama traktora preko ekrana osjetljivog na dodir, kao što upravljamo današnjim pametnim telefonima. Od pogona, same transmisije, motora, hidraulike, navigacije i svih ostalih dodataka na traktoru. Time je Valtra i lider u ovoj tehnologiji.

Pogon je na sva četiri kotača s pojačanom prednjom osovinom sa senzorima za skretanje te hidrauličkom blokadom diferencijala. Aktivira se ručno i automatski što znači zajedno s kočnicama i blokadom diferencijala. Četiri elektronske utičnice vanjske hidraulike + povrat (2 ventila), 2 standardne on/off utičnice, zatim jedan, 1" slobodan povrat, load sensing (varijabilna) hidraulička pumpa kapaciteta 115 lit/min s elektronskim upravljanjem ventilima putem Valtra SmartTouch terminala, a podizna snaga hidraulike na krajevima poluga 8100 kg. EHR elektrohidraulika služi za kontrolu podiznih poluga s plivajućim položajem i vanjskim prekidačima na stražnjim blatobranima, a šalteri su na stražnjim blatobranima za upravljanje radom elektronskih ventila hidraulike.

Što sve može, pokazao je na poljima oko Otoka 

Tu je i tzv. hidraulički asistent koji povećava količinu ulja putem povećanja broja obrtaja motora, ali bez povećanja brzine kretanja. U PMT-u skreću pažnju i na kontrolu balansa (Drive balance) priključaka na polugama hidraulike u vožnji.

Telemetrija omogućava praćenje traktora iz daljine

Traktor je moguće opremiti s brojnim dodatnim opcijama. Zračni ovjes, prednje suspenzije, odnosno zračna suspenzija prednje osovine ili zračna suspenzija kabine. Puno je i opcija koje rukovatelju omogućavaju lakši rad pa i da u uvjetima dugog ili pak noćnog rada vozač bude odmorniji. Tu je i Valtra Auto Guide, automatski sustav upravljanja traktora kontroliran putem GPS tehnologije, odnosno satelitskog nadziranja gdje je traktor potpuno autonoman i preuzima sve funkcije upravljanja. Bilo s priključkom, bilo samo s pukim pravocrtnim upravljanjem traktora.

Svim funkcijama traktora možemo upravljati kao što upravljamo svojim smart telefonima. Od pogona same transmisije, motora, hidraulike i svih ostalih dodataka na traktoru. Navigacije, ali i ostalog. Time je Valtra i lider u ovoj tehnologiji.

"Druga opcija, a i značajka za sve Valtra traktore je da je opremljen telemetrijom koja omogućava praćenje traktora iz daljine. Dakle, vlasnik traktora ne mora nužno  biti s vozačem na polju da bi vidio što traktor radi i kako se ponaša te ima li problema u radu. I to može pratiti iz udobnosti svog doma ili sa svoga smartphone telefona iz bilo kojeg kraja svijeta. I to nas čini tehnološki naprednijim u odnosu na sve druge konkurente", istaknuo je Dominković govoreći o ovom modelu kojeg pogoni AGCO Sisu Power turbo motor koji ima common rail sustav ubrizgavanja goriva, šest cilindara s četiri ventila po cilindru, zapremine 7400 ccm, snage 175 kW/238 ks, a što je pak 184 kW/250 ks u transportu. Ima i intercooler, vodeno hlađenje motora.

Motor zadovoljava EURO VI normu emisije ispušnih plinova (Stage V, AdBlue, SCR tehnologija, DPF), a maksimalni obrtni moment je 930 Nm, ali 1000 Nm u transportu. Kardansko vratilo je s 540+1000 obr./min sa 6 ripni promjera 35 mm, Sigma Power, prekidač za paljenje/gašenje kardana na stražnjim blatobranima. Spremnik za gorivo je kapaciteta 380 litara, a rezervoar AdBlue 70 litara. Ovu Valtru odlikuje brzo kopčanje priključaka kategorije 3/2 na polugama hidraulike i toplinga, gdje je okvir za gornju kuku podesivu po visini u sedam visinskih pozicija, bez pripreme za donju poteznicu. Ima i automatsku kuku za dvoosovinske prikolice, zračni kompresor s dvokružnom instalacijom za prikolice, grijač bloka motora, stražnje blatobrane 2.280 mm i slično.

Moderna tehnologija je tu, a rad traktora možete pratiti i sa svog mobitela

Kupac prema dodatnoj opremi bira kakav će mu biti traktor 

"Valtra ne pravi traktore za skladišta, zato svaki kupac po dodatnoj opremi bira kakav će mu biti traktor pa su tu razne opcije." kaže Dominković. Primjerice: kardansko vratilo 540E/1000/1000E, brzina kretanja 57 km/h, pojačana prednja osovina sa senzorima za skretanje i kočnicama, suspenzija prednje osovine (zrak), dodatni filter za gorivo, prošireni stražnji blatobrani (2550 mm), zakretni prednji blatobrani, zatim uteg za poluge hidraulike 600+600 kg, utezi za stražnje kotače 6 x 80 kg, load sensing (varijabilna) pumpa hidraulike kapaciteta 160 l/min, drive balance control + radar za proklizavanje + ASR (automatska regulacija proklizavanja).

Tu su i dodatna tri elektronska ventila hidraulike (ukupno 5 elektr. podesivih ventila), prednja hidraulika podizna snaga 5100 kg,okvir za gornju kuku podesivu po visini (5 visinskih pozicija) + Piton fix, s pripremom za donju poteznicu, donja poteznica, set kugli kategorije 3 i 3/2, hidraulički topling, automatski limitator podiznih poluga hidraulike, autocomfort zračna suspenzija kabine, Valtra evolution zračno sjedalo i još mnogo toga.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Valtra Valtra T 234 Versu SmartTouch MR19 Traktor godine Izbor traktora godine


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Hrvatski izbor traktora godine

Berislavićeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: info@danh.hr web: http://www.danh.hr/