Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 11.09.2020. 07:30

U Francuskoj do početka iduće godine djelomično zabranjeno korištenje glifosata

Ova je država još 2017. godine sebi postavila cilj da do 2021. prekine većinu upotrebe glifosata, a do 2023. potpuno zabrani njegovu upotrebu.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 247
  • 37
  • 0

Francuska vlada će do početka 2021. godine djelomično zabraniti korištenje glifosata, trenutno jednog od najkorištenijih herbicida, najavila je to Ministrica ekološke tranzicije Barbara Pompili

"Imamo trajnu misiju, koja prilično brzo napreduje i nadam se da ćemo uskoro imati dobre alternative za ovu kemikaliju“, naglasila je.

Ova je država još 2017. godine sebi postavila cilj da do 2021. prekine većinu upotrebe glifosata, a do 2023. potpuno zabrani njegovu upotrebu. Iako je 2019. godine predsjednik Emmanuel Macron izjavio kako Francuska neće uspjeti u tome naumu, sada, kada se stvari polako privode kraju, ipak je optimist po tom pitanju, navodi From Press.

Potrebna alternativa i za neonikotinoide

Uz to, ministrica želi da se pronađu i zamjene za neonikotinoid koji se koristi u proizvodnji šećerne repe. 

Francuska razmišlja o ponovnom uvođenju neonikotinoida

Podsjećamo, U Europskoj uniji na snazi je zabrana triju vrsta ovih kemijskih sredstava u usjevima - klotianidina, imidakloprida i tiametoksama. Francuska je otišla korak dalje i zabranila još dvije vrste, tiakloprid i acetamiprid, ali ne samo na otvorenim poljima nego i u staklenicima.

"U ove četiri godine imali smo vremene pronaći alternative i za ovu kemikaliju, no još uvijek nismo uspjeli. Sektor nije bio dovoljno jak, istraživanja nisu napredovala, a država nije nimalo pomogla. Još uvijek mislim da su neonikotinoidi vrlo opasni. Jako sam ponosna što je čak 91% njih već zabranjeno, a sada nam treba posljednji mali korak. Zajedno s ministrom poljoprivrede Julienom  Denormandieom smislit ćemo bolju zamjenu“, poručila je Pompili.

Zašto njemački poljoprivrednici odustaju od uzgoja šećerne repe?

No, kako ona još uvijek nije pronađena, francuski poljoprivrednici već nekoliko mjeseci pozivaju u pomoć jer im zelene lisne uši koji su prenositelji virusa žutice uništavaju urod, a što rezultira gubitkom prinosa od 30 do 50%. Također, zatražili su i ponovno uvođenje te upozorili na propast proizvodnje šećerne repe ako se nešto ne poduzme. 

Inače, industrija šećera ključni je sektor ekonomije ove zemlje jer osigurava ukupno 46.000 radnih mjesta, uključujući 25.000 poljoprivrednika i 21 tvornicu šećera.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Glifosat Herbicidi Zabrana Francuska Neonikotionoidi Insekticidi Alternativa Šećerna repa


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]