Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 03.03.2023. 18:00

U Europi cijene žitarica rastu - upitan transport preko Crnog mora

Cijene su na pariškoj burzi MATIF rasle, a CBoT je donio raznolike vrijednosti

Foto: Depositphoto/Grigorenko
  • 2.680
  • 167
  • 0

Ožujski ugovori na burzama istječu u ponedeljak što je utjecalo i na kretanje cijena žitarica. Na pariškom MATIF-u one su rasle, dok su na čikaškom CBoT-u ovog tjedna vrijednosti bile raznolike. 

Rast cijena

Cijene pšenice za ožujak u četvrtak su na MATIF-u startale s iznosom 274,25 eura/t, dok su na tržištu budućnosnica za svibanj bile 275,50 €/t. Ožujski ugovori za kukuruz su porasli za 4,75 eura na 286 €/t. Lipanjski su u petak ujutro bili od 272,75 €/t. Cijena uljane repice je porasla za 2,50 eura i za svibanjski ugovor je trebalo izdvojiti 531 €/t.

Pšenica je na CBoT-u ostvarila lagani rast na 243,14 eura/t za ožujski ugovor, dok je svibanjski iznosio 247,13 €/t. Neznatan pad pokazao je kukuruz. Cijena za ožujak je 236, 92 €/t, dok je cijena za svibanj 235,43 €/t. To je rezultat usporenog izvoza koji je ovog tjedna u SAD-u pao na donju granicu od 580.000 t. Cijena soje za ožujak je 526,94 eura/t, a za svibanj 523,30 eura/t.

Vijesti koje stižu iz Burze žitarica u Buenos Airesu pokazuju da će još jednom smanjiti prognozu argentinske žetve soje zbog suše. Sada se prognozira 33,5 milijuna tona što je manje od očekivanih 48 mil t na početku sezone.

Upitan crnomorski transport

Ovog mjeseca bi se trebao obnoviti ugovor koji omogućava transport žitarica iz ukrajinskih luka na Crnom moru. Iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova stiglo je priopćenje da će biti produžen pod uvjetom da se uzmu u obzir interesi njihovih poljoprivrednika i proizvođača gnojiva. Rusija traži slobodan pristup svjetskim tržištima.

Istovremeno, Ukrajina ne vidi potrebu za ograničavanjem izvoza pšenice za nadolazeću sezonu 2023./24. srpanj-lipanj, jer se čini da će zimska žetva biti veća od očekivane, iako manja nego u mirnodopsko doba, rekao je visoki dužnosnik ministarstva poljoprivrede u četvrtak.


Tagovi

Cijene žitarica MATIF CBoT Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce