Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 21.11.2019. 08:00

Turska postala najveća izvozna destinacija za rumunski kukuruz

Slabiji izvoz u Španiju i Italiju nadoknađen je isporukama kukuruza na druge destinacije. Tako je Turska postala uvoznik broj jedan, uvećavajući kupovine za 115 odsto na godišnjem nivou, na rekordni obim od 871.000 tone.

Foto: Depositphotos/sarymsakov
  • 286
  • 23
  • 0

Prema zvaničnim podacima EuroStata, Rumunija je u 2018./19. (septembar - avgust) izvezla 5,5 miliona tona kukuruza, što je 26% više nego u prethodnoj sezoni, prenosi UkrAgroConsult.

Slabiji izvoz u Španiju i Italiju nadoknađen je isporukama na druge destinacije. Tako je Turska postala uvoznik broj jedan, uvećavajući kupovine za 115 odsto na godišnjem nivou, na rekordni obim od 871.000 tone.

Veći izvoz zabeležen je u Holandiju, Nemačku, Libanon i Libiju. Egipat se takođe vratio na rumunsko tržište nakon pauze od dve godine.

U predstojećem periodu, Rumunija može dodatno poboljšati statistiku izvoza kukuruza zahvaljujući većem prinosu.

Ukrajinski ječam dobro započeo novu sezonu na kineskom tržištu

Tokom poslednjih pet godina, ukrajinski kukuruz pobedio je u konkurenciji i predstavlja većinski udeo kupovine ove žitarice u Kini, izveštava Black Sea Grain.

Pored Ukrajine, najveći dobavljači kukuruza su i Sjedinjene Države i u mnogo manjem obimu, latinoameričke zemlje. Trgovinski rat između SAD i Kine, pomogao je da se još više učvrsti položaj ukrajinskog kukuruza na kineskom tržištu.

Pozicija ove države na tržištu ječma nije toliko jaka, svega nekih 10% kupovine. Izazov predstavlja konkurencija iz Australije, koja je tradicionalni dobavljač ječma u Kinu i Kanadu, a koji kontinuirano pojačava izvoz na ovo tržište.

Značajno je napomenuti da Kina namerava pojačati kupovinu kukuruza i ječma u ovoj sezoni. Takvo povećanje otvara dobre izglede za izvoz ukrajinskog žita. Početak sezone potvrđuje optimistične prognoze: 870.000 tona ječma već je otpremljeno u Kinu u julu i oktobru, što je najveći obim u istoriji bilateralne trgovine.

Uzimajući u obzir gore navedene faktore, ukrajinski izvoz u "Srednje kraljevstvo" mogao bi postaviti nove rekorde u 2019/20.

Setva ozime pšenice u Ukrajini 95% završena

Prema najnovijem ažuriranju od 18. novembra, jesenja setva pšenice dovršena je 95%. Ozima raž i ječam su zasejani 100%, izveštava UkrAgroConsult. Površina pod ozimom repicom već je 7.200 hekatara iznad zvanične prognozirane i viša je za pet odsto u poređenju sa godišnjim prosekom.

Žetva kukuruza je za 14% ispred prošlogodišnje, a prinos je smanjen za 6,5% u odnosu na onaj iz prethodne sezone. Žetva heljde je skoro gotova (66.710 ha požnjeveno, od ukupno 67.590 ha). Žetva prosa je za 72,3% ispred prošle sezone, sa 17,9% većim prinosom u odnosu na 2018. godinu.

Žetva suncokreta i soje dovršena je 99%, a preostalo je da bude požnjeveno 41.000 ha i 15.000 ha.

Izvoz sojinog ulja iz Ukrajine dostigao novi rekord

Izvoz sojinog ulja u septembru - oktobru ove sezone dostigao je rekordnih 52.000 tona (+ 41,7% u odnosu na prošlu godinu), izveštava UkrAgroConsult. EU je i dalje najveći uvoznik sa tržišnim učešćem od 65%. Obim kupovine dostigao je 78% ili 34.000 tone u odnosu na 19.100 tona godinu ranije. Broj zemalja uvoznica pao je na 14, prema 38 u 2018/19. Povećani izvoz bio je na sledećim tržištima: Poljska (+ 75,7%), Kina (+ 166%), Indija (+ 47%). Smanjen izvoz registrovan je u Alžiru (-68%).

Kazahstan - Novi pokušaj uzgoja soje u regionu aralskog mora

Projekat uzgoja soje pokreće se po drugi put u regionu Kizilorda (Kazahstan) u okviru uvođenja novih gajenih biljaka, izveštava UkrAgroConsult. Ove godine, tri farme uzgajale su soju na oglednim poljima na ukupnoj površini od 48 hektara. Oni su požnjeli 91 tonu sa prosečnim prinosom 2,0 - 2,2 t/ha.

Prodaja soje namenjena je drugim regionima Kazahstana i Kini. Pokretači i učesnici projekta tvrde da je uzgoj ove uljarice obećavajući i profitabilan zbog niskih troškova proizvodnje i visoke marže useva (soja je skoro 2,5 puta jeftinija za uzgoj od pirinča). Pored toga, ne zahteva veliko navodnjavanje dok se uzgajivači riže u regionu suočavaju sa nedostatkom vode.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz kukuruza Kinesko tržište Dobavljači kukuruza Tržište ječma Ukrajinsko žito Setva pšenice Uzgoj soje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.