Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 14.11.2019. 18:00

Tržište EU i dalje najvažnije za ukrajinski kukuruz

Iz Ukrajine u inostranstvo u oktobru je otpremljeno nešto više od 2,3 miliona tona kukuruza. Ovo je apsolutni rekord, od kada je ova država nezavisna.

Foto: Depositphotos/cboswell
  • 172
  • 25
  • 0

Prema zvaničnim podacima, izvoz žita 2019/20 iz Ukrajine iznosio je 20,9 miliona tona (+5,95 miliona tona više nego u istom periodu godinu ranije), izveštava Black Sea Grain.

Konkretno, ukrajinski izvoznici su u inostranstvo otpremili 12,2 miliona tona pšenice (+ 49,7%), 3,36 miliona tona ječma (+ 13,9%), pet miliona tona kukuruza (+ 44,5%) i 5.000 tona raži (-92,1% manje nego u istom periodu 2018. godine).

Pored toga, izvezeno je i 131.100 tona pšeničnog brašna (+57.000 tona).

Jesen u Ukrajini ostaće zapamćena po velikom izvozu kukuruza

Deseti mesec pokazao se kao dobar za izvoz ukrajinskog kukuruza. U inostranstvo je otpremljeno nešto više od 2,3 miliona tona. Ovo je apsolutni rekord za oktobar od kada je Ukrajina nezavisna država. Postignuće je tim značajnije jer je u pitanju tek drugi mesec vegetacione sezone, a žetva kukuruza još uvek nije bila završena, izveštava UkrAgroConsult.

Kao i do sada, glavni kupac ukrajinskog kukuruza je Evropska unija. U oktobru su najveće pošiljke otišle u Holandiju i Španiju. Trebalo bi napomenuti da su isporuke u EU smanjene za dva odsto u odnosu na isti mesec prošle sezone.

Pored EU, ukrajinski kukuruz tradicionalno je tražen i u Egiptu, Turskoj i Kini.

Ukrajinska pšenica i dalje ostvaruje rekordan izvoz

Tempo izvoza u Egipat bio je posebno dinamičan. Isporuke u prva dva meseca ove sezone iznosile su 18,5 odsto od ukupnog izvoza u čitavoj prošlogodišnjoj merkantilnoj godini.

Treći najveći izvoznik je Turska. Prema poslednjim podacima, 55% kukuruza koji izvozi Turska je ukrajinskog porekla.

Ovosezonski trendovi uključuju takođe i pad izvoza u EU i jaču potražnju iz Azije i Severne Afrike.

Žetva soje i suncokreta 99% završena

Prema poslednjem ažuriranju od 11. novembra, setva ozimih žitarica zaostaje za 2,2% u odnosu na prošlu godinu. Površina zasejana ozimom repicom već je za 6.500 hektara iznad zvanične prognozirane i veća je za 5,2% u poređenju sa istim prošlogodišnjim prosekom, prenosi UkrAgroConsult.

Žetva kukuruza usporila je za 10,3% u odnosu na prošlu godinu, a prinos je smanjen za 6,8%. Žetva heljde završena je (67.000 ha požnjeveno od ukupno 68.000 hektara). Žetva prosa je za 70,9% ispred prošlosezonske, sa 18,6% većim prinosom u odnosu na 2018. godinu.

Žetva suncokreta i soje u Ukrajini dovršena je 99%, a preostalo je da bude požnjeveno 56.000 i 20.000 ha.

U Rumuniji snabdevenost tla vlagom, veća nego prethodne godine

Prošle nedelje, visoke temperature vazduha ponovo su bile u čitavoj Rumuniji (6,9°C iznad dugoročnog proseka). Prosečna temperatura varirala je u rasponu od 9 do 19°C. Čak od 24 do 26°C registrovano je na jugoistoku 6. novembra.

Padavine različitog intenziteta bile su gotovo u čitavoj zemlji, osim na istoku i jugoistoku. Količine su bile značajne na zapadu (20 - 25 mm) i centralnim delovima (15 mm). Na jugu i jugozapadu Rumunije prisutna je jaka zemljišna suša, što usporava rast i razvoj ozimih useva.

Trebalo bi napomenuti da je ovogodišnja snabdevenost vlage veća nego u 2018., kada je suša tla dominirala u svim poljoprivrednim regionima zemlje, osim na malim površinama na zapadu, prenosi UkrAgroConsult.

Kina panira da proširi asortiman proizvoda uvezenih iz Rusije

Kineska delegacija, koja je obišla područja uzgoja i skladištenja pšenice i ječma, kao i proizvođače soje, uljane repice, suncokretove sačme i uljanih pogača, završila je posetu Rusiji krajem oktobra.

U okviru sprovedene inspekcije, delegacija je u pratnji zaposlenih u Federalnoj službi za veterinarski i fitosanitarni nadzor, posetila Irkutsk, Rostov, Saratov, Penzu, Kalinjingrad, Samarsku regiju i Republiku Baškortostan.

Osim površina za uzgoj žita, 12 proizvodnih pogona i otpremnih roba, kineski stručnjaci upoznali su se sa radom jedinica ove službe kao što su referentni centar Rostov i filijala Rostov iz Centra za osiguranje kvaliteta i sigurnosti žita i žitarica, prenosi UkrAgroConsult .

U Lipetskom regionu, pokrenut novi projekat za naprednu preradu soje

U specijalnoj industrijskoj ekonomskoj zoni "Lipetsk", u Rusiji, planirano je da se izgradi veliko postrojenje za preradu i proizvodnju sojinog ulja i izolata. Vrednost investicionog projekta je šest milijardi rubalja.

Početak izgradnje zakazan je za januar 2020. godine, a trebalo bi da bude završen u dve faze, prenosi UkrAgroConsult. Projektni kapacitet postrojenja nije obelodanjen.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz žita Ukrajinski izvoznici Tempo izvoza Žetva kukuruza Temperature vazduha Zemljišna suša Referentni centar Rostov


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.