Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro špijunaža
  • 31.10.2016. 15:00

Tri godine zatvora zbog krađe sjemena kukuruza

Ukrao vrijednu poslovnu tajnu u obliku sjemena kukuruza iz DuPonta i Monsanta i pokušao je dostaviti u Kinu!

Foto: Bigstocvkphoto/Billionphotos.com
  • 5.933
  • 673
  • 0

Tri godine federalnog zatvora, tri godine uvjetno te zasad neodređenu količinu novca koju će morati platiti na osnovu štete, kazna je koju je američki sud izrekao Mo Hailongu, poznatijem kao Robert Mo, zbog pokušaja krađe hibrida sjemena kukuruza za kinesku bioinženjersku tvrtku Dabeoing Technology Group Company (DBN). Mo je bio legalni stanovnik SAD-a i direktor međunarodnih poslova za DBN, a osuđen je na Općinskom sudu u Des Moinesu, piše modernfarmer.

Presuda je rezultat dugogodišnjeg suđenja koje je započelo 2011. zbog pokušaja krađe visoko rodnog, otpornog na bolesti, bio inženjeringom stvorenog sjemena kukuruza vrijednog milijune dolara, proizvoda tvrki Monsanto, DuPont Pioneer i LG Seeds.

Krivotvorili sjeme i slali ga u Kinu

Zavjera je navodno uključivala sedam Kineza, uključujući Moovu sestru, Mo Yun, ženu milijardera i čelnika DBN-a. Optužba protiv nje je odbačena zbog nedostatka dokaza pa se ona, kao i šestero drugih suoptuženika, vratila u Kinu koja nema sporazum o izručenju sa SAD-om.

Šteta od krađe procjenjuje se na vrijednost istraživanja od 4 do 8 godina i najmanje 30 do 40 milijuna dolara.

FBI je otkrio da je Mo poslao više od 450 kilograma američkog sjemena u Kinu za koje se kasnije doznalo da su ga krivotvorili znanstvenici zaposleni u DBN-u. U listopadu 2014. odvjetnik Nicholas Klinefeldt rekao je da se šteta od krađe procjenjuje na vrijednost istraživanja od 4 do 8 godina i najmanje 30 do 40 milijuna dolara.

Krađa sjemena se počela otkrivati u svibnju 2011. kada je DuPontov menadžer zatekao Moa u neoznačenom istraživačkom polju. Suočen, branio se da radi za Sveučilište u Iowi i da je krenuo na poljoprivrednu konferenciju. No, kada je menadžera omeo poziv, Mo i Wang Lei, potpredsjednik Kings Nower Seedsa, podružnice DBN-a, pobjegli su autom. FBI je, pak, uz pomoć GPS-a, otkrio gdje se nalaze.

Ozbiljan federalni zločin

"Mo Hailong ukrao je vrijednu poslovnu tajnu u obliku sjemena kukuruza iz DuPonta i Monsanta i pokušao je dostaviti u Kinu. Krađa poslovnih tajni je ozbiljan federalni zločin koji nanosi veliku štetu kompanijama koje su uložile godine i milijune dolara u razvoj tehnologije. Krađa poljoprivrednih poslovnih tajni kao i drugog intelektualnog vlasništva, predstavlja veliku prijetnju našoj nacionalnoj ekonomiji", zaključio je odvjetnik Kevin E. VanderSchel.

Mo je nakon presude rekao da mu je san bio provesti svoj život u SAD-u, gdje se doselio 1998., no da je sada uništio sve za što je radio.

Foto: Bigstocvkphoto/Billionphotos.com


Tagovi

Krivotvorenje sjemena Agro špijunaža


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!