Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robne zalihe
  • 16.11.2022. 11:20

Traže hitan odgovor: Zašto država kupuje 75.000 tona kukuruza od veterinarske stanice?!

Zašto nije od malih OPG-ova otkupila, od svojih ratara nego se prednost daje pravnoj osobi kojoj to uopće nije fah, pitaju se u HPK koja će tražiti hitan sastanak s ministarstvima gospodarstva i poljoprivrede te Ravnateljstvom za robne zalihe.

Foto: Martina Pavlović
  • 2.766
  • 489
  • 0

Hitan sastanak s čelnicima ministarstava gospodarstva i poljoprivrede te Ravnateljstvom za robne zalihe, zatražili su ratari šokirani činjenicom da država od Veterinarske stanice kupuje 75 tisuća tona kukuruza. 

"Kako je ovako nešto uopće moguće? Zašto država nije od malih OPG-ova otkupila, od svojih ratara nego se prednost daje pravnoj osobi kojoj to uopće nije fah?!", ogorčen je predsjednik Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore Petar Pranjić koji se već čuo s predsjednikom HPK Mladenom Jakopovićem te će Komora zatražiti sastanak i hitne odgovore o slučaju koji je šokirao proizvođače. 

Zašto se nije otkupio kukuruz od seljaka? 

Kako nam kaže, vijest koju je otkrio portal Danica, a prema kojemu je Ravnateljstvo za robne zalihe raspisalo u Elektroničkom oglasniku natječaj za nabavu čak 75.000 tona merkantilnog kukuruza u zrnu, a na koju je stigla samo jedna ponuda, i to ona Veterinarske stanice Vetam iz Osijeka - cirkus je i nakarada.

"Pa tko čita taj oglasnik?! Moglo se dogovoriti preko Ministarstva poljoprivrede, organizirati ljude. Zamislite kakva bi to dobrodošla pomoć našem seljaku bila da proda po cijeni od 3,06 kn/kg nakon suše, krize i rasta energenata!", kaže Pranjić dodajući da bi se sigurno vrlo brzo skupila potrebna količina jer, slikovit je; Đuro ima uskladištenih tisuću tona, Pero 800, Marko 500 tona i svi čekaju povoljniju cijenu od 2,20 kn/kg kolika je trenutno na tržištu.  

Država od Veterinarske stanice kupuje 75 tisuća tona kukuruza?

Podsjetimo, procijenjena vrijednost nabave je 230 milijuna kuna bez PDV-a, a Vetam se obvezao nabaviti traženih 75.000 tona kukuruza za 229,5 milijuna kuna bez PDV-a, i to u roku od dva tjedna od potpisivanja ugovora. 

"Gdje oni to imaju?! Gdje je uskladišten ta kukuruz? Pa mogu i ja reći da imam poršea, a nemam ga. Dati prednost pravnoj osobi koja nema veze s ratarstvom isto vam je kao da cvjećara proda 100 tona junetine", naglašava dodajući da će inzistirati na pojašnjenju ovakvih načina javne nabave. 

Inače, Ministarstvo gospodarstva odgovorilo je portalu Danica da natječaj nisu objavili samo u Elektroničkom oglasniku javne nabave već i u Službenom listu EU, "čime je učinjen dostupnim svim zainteresiranim ponuditeljima iz cijele Europske unije."

Kažu i da u konkretnom slučaju provode transparentan postupak javne nabave koji još nije zaključen, a na koji se poduzeće Vetam nije javilo samostalno, nego u sklopu zajednice ponuditelja.


Tagovi

Robne zalihe Natječaj Merkantilni kukuruz Ministarstvo gospodarstva Veterinarska stanica HPK Petar Pranjić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs