Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predstojeća žetva
  • 10.06.2021. 07:30

Toplije vreme odgovara pšenici - hoće li kasniti žetva u Evropi?

Nakon hladnog perioda i kiše u maju, evropski usevi se oporavljaju. Pšenica još uvek zaostaje, ali joj odgovara toplo junsko vreme.

Foto: Depositphotos/bernardbodo
  • 171
  • 104
  • 0

Toplo vreme u junu nakon kišovitog maja pomaže evropskim usevima pšenice da se oporave od prohladnog proleća. Analitičari su od kraja prošlog meseca povećali procene njene proizvodnje u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji, a udruženje za žitarice Coceral predviđa porast za gotovo 14 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Usevi malo zaostaju, ali su uslovi dobri. Više ne možemo da pričamo o lošim prinosima jer smo se vratili prosečnim dometima", rekao je Benjamin Bodart, analitičar Agritela za reuters. Dodao je da je važnije pitanje kvaliteta u odnosu na količinu.

U Rumuniji su probleme uzrokovale jake kiše, a što se tiče Francuske, nakon olujnih pljuskova sve veće temperature trebale bi da podstaknu rast biljaka. Bodart kaže da ratari očekuju dobre prinose na plitkim, ali i dubokim tlima.

Prema Agritelu prinosi u toj zemlji mogli bi da budu 38 miliona tona pa čak i više zbog dobrih junskih uslova. To su potvrdili i drugi trgovci. Naime, ova država je prošle godine ovršala oko 29 miliona tona žita, što je jedan od najgorih prinosa poslednjih nekoliko decenija.

Ove sezone otprilike je 80 odsto tamošnje pšenice u dobrom ili odličnom stanju, prema kancelariji za poljoprivredu FranceAgriMer. Razvoj useva zaostaje nedelju dana, navode, ali trgovci očekuju da će se ta nesrazmera u narednom periodu prevazići. 

Veći prinosi širom Evrope

Toplo vreme u šestom mesecu odgovaralo je i nemačkim usevima pa žetva ne bi trebala da kasni. "Na putu smo prema većem rodu", rekao je jedan analitičar. Dodao je da bi žetva trebala da počne u uobičajenom vremenskom okviru i to početkom avgusta u glavnim proizvodnim regijama. Međutim, napominje da su tamošnji ratari na oprezu zbog šteta od suše i vrućine, a koje su ih pogodile pred kraj prethodnih sezona.

Nemačko udruženje poljoprivrednih zadruga predviđa da će se rod pomenute žitarice 2021. godine povećati za 2,4 odsto na 22,66 miliona tona.

U Poljskoj bi proizvodnja mogla dosegnuti 12,2 miliona tona u odnosu na 12 od prošle godine, procenjuje Vojtek Sabaranski iz analitičke firme Sparks Polska. "Verovatno je da ćemo ove godine imati nešto manji rod jer je stanje pšenice u zemlji stvarno dobro", pojasnio je. Dodao je da bi toplo vreme trebalo smanjiti desetodnevni zaostatak u rastu biljaka.

U Velikoj Britaniji bolji vremenski uslovi povećali su šanse za normalnu žetvu. "Iako su rekordni prinosi malo verovatni, očekuju se prosečni od oko 15 miliona tona", rekao je Peter Kolier analitičar CRM Agri-a. Ali, treba da se napomene da je tamo zasejano oko 30 odsto više površina ovom kulturom u odnosu na prošlu sezonu. Naime, prošle godine ova zemlja ovršala je samo 9,66 miliona tona pšenice, što je najmanji rod poslednjih 30-ak godina.

Što se tiče izgleda za svetsku proizvodnju ove ratarske kulture, UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) očekuje porast globalne za 1,4 odsto na godišnjem nivou.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Prinosi Europa Pšenica Žetva Prognoza


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.