Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 22.11.2021. 07:30

Tona pšenice 299 evra - preskupa je, pa potražnja pada?

Evropske cene pšenice protekle su nedelje dosegle novi 14-godišnji maksimum. Industrija se okreće jeftinijem kukuruzu.

Foto: Depositphotos/vlalukinv@gmail.com
  • 2.618
  • 292
  • 0

Visoke cene pšenice poljuljale su izvoz i navele prerađivače u industriji da se orijentišu na kukuruz, zbog čega je konsultantska kuća "Strategie Grain" smanjila prognozu potražnje te žitarice u 2021./22., navodi reuters

U svom mesečnom izveštaju o žitaricama smanjila je izglede za izvoz meke pšenice u EU i to za 1,6 miliona tona, na 30,4 mil. t. Smatra se da će to povećati zalihe na kraju sezone za više od dva miliona tona, odnosno na nešto više od 12 mil. t. 

Evropske cene pšenice protekle su nedelje dosegle novi 14-godišnji maksimum budući da je međunarodna potražnja podstakla zabrinutost oko one u zemljama izvoznicama. Tako je tona ove žitarice, na primer, na France FOB berzi iznosila 299 evra po toni. Nisu daleko bile cene ni na drugih evropskim berzama. 

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

U "Strategie Grain"-u navode da na tržištu pšenice nedostaju faktori koji bi garantovali dalji rast cena na što bi moglo da utiče trenutno vlažno vreme u Australiji ili ograničenje argentinskog izvoza. 

Francuska doživljava turbulencije jer je Alžir promenio uslove uvoza i sve više favorizuje Rusiju. 

Kada je pak reč o kukuruzu, povećani su izgledi za njegov uvoz u EU, u 2021/22. za 1,1 milion tona, na 15 miliona tona, uprkos velikoj domaćoj proizvodnji i, kako ističu, sedmogodišnjem vrhuncu od 67,8 miliona tona. 

Ponovo možemo da čitamo kako se očekuje povećanje površina pod uljanom repicom i potražnja za usevima za koje je potrebno manje đubriva. Površina pod mekom pšenicom bi mogla da padne na 21,64 miliona hektara (sa ovogodišnjih 21,69 mil. ha), a kukuruza za dva odsto, na 9,06 ha. 


Tagovi

Tržište žitarica Cena pšenice Prognoze Maksimum Tržište kukuruza


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.