Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Postrna sjetva
  • 13.09.2018. 16:30

Tko je imao uvjeta, stigao je posaditi još jednu kulturu i stići će do druge žetve u jednoj godini

Veliki je broj poljoprivrednika, nakon što su na vrijeme skinuli ječam i pšenicu, posijao još jednu kulturu. Najčešće soju i kukuruz.

  • 1.807
  • 115
  • 1

Tko je imao sreće i dobru mehanizaciju skinuo je na vrijeme i ječam i pšenicu. I još možda krenuo u još jednu sjetvu, priča nam Petar Pranjić iz Novog Čeminca u Baranji. To je onda prava stvar. To nas jedino spašava, priča govoreći o problemima u lipnju i srpnju sa žetvom. I on je, kako kaže, posijao kukuruz. Ne za silažu, već klip.

Nešto prije, dok se još nije ni nazirala ovakva žetva i količina kiše pričao sam s jednim poljoprivrednikom koji ima mnogo mehanizacije u Baranji, ali ne i sisteme za navodnjavanje. Rekao je kako navodnjavanje kod nas ima smisla jedino ako bi imali dvije žetve. Onda treba navodnjavati. I bio je u pravu govoreći tako u svibnju. No, ove godine nije trebalo navodnjavanje. I to je prava priča. Na vrijeme posijati, na vrijeme skinuti ozimu kulturu i još posijati nešto postrno.

Postrna sjetva soje

Ivan Ostrihon iz Račinovaca ističe kako je 30. svibnja nakon ječma odmah s Vaderstad sijačicom posijao soju. Na slikama je vidljiv rezultat. Pokazao nam je kako izgleda soja koju je svojom sijačicom sijao kod susjeda koji se odlučio za takvu drugu sjetvu. Svoje fotografije ustupio nam je i Igor Živković iz Retkovaca koji je također postrno posijao soju. Fotografija je napravljena 27. lipnja, a sjetva je bila 4. lipnja. Imamo i sliku Josipa Mlinarića iz Kutine. U Osijeku mi jedan kolega priča kako mu je jako žao što se i on nije odlučio na postrnu sjetvu. Na vrijeme je skinuo i ječam i pšenicu. Ustvari i prije vremena ove godine.

Primjerice, poslije žetve, stočari posebno imaju razloga za uzgoj neke kulture koja ima kratak rok rasta i dobro im dođe za hranidbu životinja. Suvremeno i intenzivno stočarstvo ima potrebu i za takvim intenzivnijim ratarenjem. Poslije ječma, ranijih sorti pšenice, uljane repice, ozimog stočnog graška, grahorice, nekih leguminoza i slično stigne se brzom obradom i istovremenom sjetvom nešto i posijati.

Rano skidanje usjeva 

Kod nas kao što vidimo soja, kukuruz i neke leguminoze su najzastupljenije kod onih koji se odluče za takvu proizvodnju. Ove godine prednost je bilo rano skidanje usjeva jer su ranije dozrele, prije svega ječam i pšenica i nakon sjetve bilo je dovoljno vlage za dobro napredovanje kultúra i takvi poljoprivrednici došli su do dvije žetve godišnje.

Posebno je to zanimljivo stočarima jer dolaze do više stočne hrane. Dakle, hibridi kukuruza kraće vegetacije, sorte soje najranije grupe zrijanja, a i rani hibridi suncokreta ili čak i vrste povrća. Potrebno je ipak sjetvu obaviti što ranije i voditi brigu o vlažnosti tla, što smo rekli ove godine nije bio problem. U većini godina to bi se moglo raditi ali uz pomoć navodnjavanja i dobre gnojidbe. Kao nekakvi rokovi ipak se smatraju da je postrna sjetva moguća do polovice lipnja, ali treba i razlikovati tu drugu kulturu od postrne zelene gnojidbe što je druga priča.


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Soja Kukuruz Pšenica Ječam Postrna sjetva


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]