Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Precizna sjetva
  • 15.04.2016. 18:30

Tehnologijama precizne sjetve do boljeg uroda

Preciznom poljoprivredom u sjetvi omogućeni i do 30 posto veći prinosi kukuruza. Kako to ide s njemačkom Horsch Maestro i američkom Great Plains sijačicom?

  • 1.347
  • 133
  • 0

Krešimir Grgić, direktor PC Ratarstvo Belje i Boženko Jović, stručni savjetnik za nove tenologije u Belju predstavili su dosege suvremene sjetve kukuruza, a tom preciznom poljoprivredom u sjetvi omogućava ovoj tvrtki iz sustava Agrokor prinose kukuruza i do 30%.

Kako je rekao Grgić, to možda i je jako skupa tehnologija, ali se Belju višestruko isplati i na tragu je njihovog određenja na tehnologiju tvrtke Horsch.

Sijačica Horsch Maestro doista maestralno sije kukuruz. Uz nju smo po prvi puta na ovim prostorima vidjeli i sijačicu Great Plains, koja je prema Grgićevim riječima drugi tip tehnologije. Po prvi puta na Belju će stoga probati tu dvorednu sjetvu kukuruza koja se naziva twin row. Upravo Great Plains donosi tu američku tehnologiju koja znatno povećava prinose.

Na Belju Horsch Maestro i Great Plains siju jako precizno i povećavaju prinose do 30%!

Kod sijačice Horsch koju smo gledali u radu na Mirkovcu, na najvećoj beljskoj tabli Blok, radi se o varijabilnoj normi sjetve odnosno sjetvi promjenjivog broja biljaka po jedinici porvšine izvedenu s novom generacijom Horsch sijačica pod nazivom Maestro.

Sijaće sekcije

Pneumatska sijačica s električnim pogonom Horsch Maestro - precizna sjetva

Upravo zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu i vodećoj poziciji u segmentu konzervacije tla, sjetve i zaštite bilja ovaj je njemački proizvođač proizveo sijačicu koja sije 16 redova kukruza, i to pri velikim brzinama, što donosi tri i pol puta veće učinke sjetve.

"Brzina je sjetve između 12 i 13 kilometara na sat pa u 24 sata može zasijati 200 hektara, što je prosječna veličina naših oranica. Ima dva spremnika, jedan za gnojivo od 7.000 kilograma te drugi od 2.000 za sjeme", opisuje Boženko Jović.

Inače, u PC Ratarstvo će zasijati 600 hektara sjemenskog i 4.500 hektara merkatilnog i silažnog kukuruza.

Dvoredna sjetva

Njemačka tehnologija sije 16 redova kukuruza pri velikim brzinama

Pneumatska sijačica Maestro može se sa uspjehom koristiti kod sjetve kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe i uljane repice. Patentirana Maestro tehnologija precizne sjetve se posebno ističe kroz slijedeće osobine, a to su jedinstveni Maestro sjetveni mehanizam, ekstremno mali precizni sjetveni mehanizam, kontrola kvalitete sjetve te precizna sjetva pri brzini od 15 km/h. Valja spomenuti i da je HORSCH-ovom sijačicom tipa Maestro 24.70 SW 2012. u Rusiji postignut svjetski rekord u preciznom sijanju kukuruza pri velikoj brzini. Ukupno je u 24 sata posijano 88 tisuća zrna po hektaru, a u 24h posijano je 10t kukuruza na 448,29 hektara.

Sjetveni mehanizam je baziran na potpuno novom disku. On nema uobičajene otvore, ali postoje žljebovi čija se otvorenost širi prema periferiji diska. Ovim, zajedno sa novim skidačem viška sjemena, postignuti su odlični rezultati u sjetvi pri visokom rasponu učestalosti propadanja sjemena od 0 do 30 Hz.

Zanimljivost: HORSCH-ovom sijačicom tipa Maestro 24.70 SW postignut je svjetski rekord u preciznom sijanju kukuruza pri velikoj brzini:

  • Datum: 28.04.2012.
  • Mjesto: Chaplygin / Rusija
  • Ukupno trajanje: 24 sata
  • Ukupna površina: 448,29 ha
  • Učinak: 18,6 ha/sat
  • Sjetveni sklop: 88.000 zrna/ha
  • Preciznost: 94%
  • Ukupno posijano: 10 t
  • Ukupno deponirano gnojivo: 47 t
  • Potrošnja goriva CLAAS XERION 5000: 3,17 l/ha
  • Prosječna brzina: 14,7 km/h

Prilagodba raznim uvjetima sjetve

Učestalost propadanja sjemena od 30 Hz odgovara normi sjetve od 90.000 zrna po hektaru pri radnoj brzini od 15 km/h. Kritičan moment za ovakve rezultate je "glatko" prelaženje sa kružnog na linearno kretanje zrna. Jednostavno su eliminirane nepotrebne centrifugalne sile tokom padanja zrna. Ova izuzetna preciznost ovisi o učestalosti rotacije diska, a posebno se kontrolira putem senzora.

Precizna sjetva

Program na ISOBUS terminalu je tako podešen da rukovatelj može lako uočiti nastanak praznih mjesta ili duple sjetve, kao i varijaciju za svaku sekciju posebno. To omogućava rukovatelju da se prilagodi svim mogućim uvjetima sjetve kako bi postigao maksimalan učinak i kvalitetu sjetve, a sustavom upravljanja na Belju ne dolazi do duplog sijanja jer se isključuju sekcije.

Great Plains sijačica prilagođava se različitim tipovima tala

Great Plains sijačica obavlja po američkoj tehnologiji dvorednu sjetvu kurukuza koju također karakterizia prilagodba različitim tipovima tla.

Ovakav tip sjetve u SAD-u je već počeo davati povećane prinose pa svjetsko znanje i iskustvo primjenjujemo i u Belju. Sijanje u dvorede povećava ukupni broj biljaka po jedinici površine, ali ih stavlja i u optimalniji rasproed kako biljke ne bi zasjenjivale jedna drugu i kako bi bolje iskorištavale sunčevu svjetlost.

"Ova tehnologija je primjerena u situacijama kada potencija prinosa bijke nije ugrožen s rasploživim količinama vode. U dunavskom ritu imamo visoku razinu podzemne vode i glineno tlo koje duže zadržava vodu pa smo iz toga razloga i odabrali navedenu tehnologiju, koja omogućuje povećanje prinosa kukuruza od 10 do 30%", pojasnio je Krešimir Grgić.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Horsch Maestro Great Plains Krešimir Grgić Boženko Jović Sjetva Kukuruz Belje


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.