Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN
  • 01.08.2022. 10:00

Tanjirača LEMKEN Rubin 10 najkvalitetnija na tržištu

Poljoprivrednici koji žele da olakšaju sebi posao prilikom obrade zemljišta najčešće se odlučuju za tanjiraču LEMKEN Rubin 10/300.

Foto: lemken.com
  • 1.375
  • 145
  • 0

Poljoprivrednici koji žele da olakšaju sebi posao prilikom obrade zemljišta najčešće se odlučuju za tanjiraču LEMKEN Rubin 10/300, koja važi za najkvalitetniju i najefikasniju na tržištu, kao i za mašinu kojoj nisu potrebna dodatna ulaganja da bi održala isti nivo kvaliteta rada.

Stefan Stojadinović iz Male Krsne kod Smedereva, tanjiraču LEMKEN Rubin 10/300 nabavio je pre tri godine, a za nju se odlučio prvenstveno zbog kvaliteta, u koji se uverio sa plugovima EurOpal 5 sa tri brazde istog proizvođača u prethodnih nekoliko godina.

"Tanjirača Rubin je vrhunska i koristimo je za pripremu zemljišta za pšenicu. Zemljište u našem kraju je vrlo teško za obradu, ali ova mašina se pokazala odlično. I sama je teška, ima oko 2.800 kilograma, a težina varira od samog valjka koji nosi pozadi. Radni zahvat joj je tri metra, a mi smo se odlučili za diskove srednje veličine. Fenomenalno izmešta žetvene ostatke. Sa njom tanjiramo ostatke kukuruza i u jesen sejemo pšenicu. Posao bude završen u dva prohoda. U zavisnosti od uslova, ako je zemljište suvo radna dubina je između 10 i 12 centimetara. Ako iole ima neke vlage onda može i 15-16 centimetara. Drugi put nema potrebe toliko, već samo da lepo usitni na 7-8 cm dubine", kaže Stefan Stojadinović.

U prvom prohodu zatrpa 80 odsto žetvenih ostataka

Radna brzina tanjirače LEMKEN Rubin 10/300 je između 10 i 15 kilometara na sat, a optimalna je između 12 i 13 km/h, nakon čega je zemljište ravno, idealno izmešano i sve je posečeno, objašnjava naš sagovornik.

"Ona u prvom prohodu zatrpa 80 odsto žetvenih ostataka. Po hektaru joj, recimo, treba između 15 i 20 minuta. Moram da kažem da za ovih nekoliko godina ništa nije pipnuto na mašini, apsolutno nema održavanja. Zato smo se i odlučili za nju. Istina je da postoje da se kupe slične stvari za manje novca, ali iskustva drugih ljudi nisu baš najbolja sa tim svim kopijama“, kaže Stefan i dodaje da Rubin vuče traktorom jačine 230 konjskih snaga.

Rubin vuče traktor jačine 230 konjskih snaga

Inače, porodica Stojadinović radi oko 500 hektara zemlje, a od kultura uzgajaju kukuruz, pšenicu, ječam i suncokret. Ratarstvo im je, kaže naš sagovornik, usputni posao, a prioritet su im farme koka nosilja i svinja.

LEMKEN Rubin 10/300 najkvalitetniji na tržištu

Slavko Ilić iz Kaća takođe se bavi ratarstvom. Obrađuje 70 hektara, a na toj površini uglavnom uzgaja soju, mada mu je želja da proizvodi i uljanu repicu, kukuruz i pšenicu. On se sa tanjiračom LEMKEN Rubin 10/300 upoznao kod jednog kolege, a kako i sam kaže, pre same kupovine detaljno se upoznao sa ponudom i strukturom tanjirača na domaćem tržištu. 

"Tanjiraču LEMKEN Rubin 10/300 uzeo sam pre manje od godinu dana. Obišao sam sve prodavce u Srbiji i pogledao šta se nudi. Primetio sam da ova tanjirača ima najkvalitetnije i najveće diskove, a to mi je bitno za posao kojim nameravam da se bavim, a reč je o sistemu 'cover crop'. Manja je verovatnoća da će gušiti, za razliku od nekih turskih modela koji su sa jedne strane mnogo jeftiniji, ali sa druge strane na nekim mestima nemaju dobra tehnička rešenja pa se lako zaguše", kaže Slavko.

Radna brzina tanjirače LEMKEN Rubin 10/300 je između 10 i 15 kilometara na sat

Vrhunski kvalitet materijala diskova

On objašnjava da je tokom istraživanja tržišta uvideo da pojedine tanjirače imaju masivan valjak, koja, kako kaže, ne služi ni čemu i samo pomera težište nazad, što otežava u transportu.

"Rubin 10/300 jeste teška mašina, ali njena težina je uglavnom u radnim organima i ramu, a ne u valjku, koji je najlakši. Poenta je da sama mašina pritiska valjak, a ne valjak svojom težinom da vrši pritisak. Privukao me je kvalitet materijala od kojeg su napravljeni diskovi. Imao sam ponudu da uzmem malo korišćenu tanjiraču renomiranog proizvođača. Međutim, kada sam video u kakvom su stanju ti diskovi, koji su malo radili i kada sam ih uporedio sa LEMKEN Rubinom koji je imao kolega iz Banatskog Velikog Sela, čija mašina je obradila daleko više zemlje, nisam se dvoumio", objašnjava Slavko Ilić i dodaje da trenutno nema odgovarajući traktor za Rubin, ali se za sada služi sa onim što ima. 

Za više informacija možete se obratiti LEMKEN predstavništvu na jedan od niže navedenih kontakata: Milan Slavković +381 69 780 345.


Tagovi

LEMKEN Slavko Ilić Stefan Stojadinović Obrada zemljišta Rubin 10


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.