Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrada tla
  • 18.02.2023. 07:30

Taban pluga može stvoriti velike probleme - kako ga izbjeći?

Oranje zahtijeva poznavanje tla i njegovih karakteristika. Nastanak nepropusnog sloja dovodi do smanjenog uroda.

Foto: Depositphotos/zhaaks@gmail.com
  • 2.880
  • 189
  • 1

Do stvaranja tabana pluga ili tzv. plužnog đona dolazi kada se oranje stalno izvodi na istoj dubini. Problem dodatno pogoršavaju uvjeti u kojima se obavlja obrada zemljišta. Ako je prevlažno, treba ga ostaviti da se prosuši, jer u suprotnom dolazi do velikog sabijanja. Na malim parcelama traktor se često okreće, povećava se gaženje. Preteški traktori dovode do opterećenosti gornjih slojeva.

Sve to dovodi da se ispod oraničnog formira zbijeni sloj, plužni đon koji može stvoriti velike probleme.

Iz tog sloja je istisnut zrak i voda, a čestice zemlje su čvrsto sabijene jedna uz drugu.

Dovodi do slabije rodnosti

U tom se slučaju prekidaju kapilarne veze. Voda i zrak više ne mogu cirkulirati. Sprječava se prodiranje oborina i vode u dublje slojeve. Izostaje akumulacija odakle biljke crpe vodu tijekom sušnog razdoblja.

Kojih je 6 koraka do plodnog tla?

Zbog nepropusnosti, korijen biljaka ne može probiti taj sloj i dolazi do pojave deformacija. Ostaje kratak, deformiran, kržljav. Kod pojedinih kultura javlja se povratni rast prema površini zemlje. Sve to dovodi do lošijeg zdravlja biljaka, slabije opskrbe vodom i hranom i na kraju manjeg uroda.

Bolje spriječiti, nego liječiti

Kako bi spriječili nastanak plužnog đona, izbjegavajte oranje uvijek na istoj dubini, ali i upotrebu preteških strojeva za obradu. Prije obrade odraditi gnojidbu stajnjakom, koji je dobro zagorio, i mineralnim gnojivom. Osim što će obogatiti sadržaj hraniva, stajnjak će poboljšati mikrobiološku aktivnost i akumulaciju vlage. Tlo će imati rahliju strukturu, a biljke povoljnije uvjete za razvoj korijena. Sprječavanju će doprinijeti jesenska obrada više nego proljetna. Tako se vlaga akumulira u dubljim slojevima zemljišta.

Orati u proljeće - da ili ne?

U slučajevima da je već došlo do formiranja plužnog đona, koriste se podrivači i prozračivači koji razbijaju, ali ne preokreću zemlju. Osim što podrivanjem razbijamo sabijeni dio, poboljšavamo prozračivanje i rastresitost. Površina će biti ravnija, a neće doći do dodatnog gubljenja vlage.


Tagovi

Oranje Plužni đon Zemljište Zbijena zemlja Podrivanje Kržljave biljke Plodnost tla Taban pluga


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce