Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetveni ostaci
  • 19.07.2021. 18:00
  • Osijek

Svu slamu ostaviti na polju? Koje su prednosti i nedostaci?

Ova praksa nije česta. Kako postupati s ostavljenom slamom da bi tlo od nje imalo najviše koristi, otkriva nam prof.dr.sc. Bojan Stipešević.

Foto: Maja Celing Celić
  • 11.118
  • 715
  • 0

Pojedini su poljoprivrednici proteklih dana, nakon žetve, na polju ostavili kompletan žetveni ostatak bez da su slamu balirali što je uobičajena praksa na ovim prostorima. 

Koje su prednosti, i možebitni nedostatci ovakvog postupanja, otkrio nam je prof.dr.sc. Bojan Stipešević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek. Kaže, takva praksa nije česta. "Koliko god nemamo više stoke, ipak ljudi nađu kupce za tu slamu. No, ako ju i ostave, u uvjetima kada nema ništa bolje, i ta organska tvar je dobra iz više razloga", ističe profesor. 

Prvi razlog je je "pasaž" (promet) organske tvari u tlu koji je hrana mikro i makroorganizmima. Tu je i zaštita tla od isušivanja što je posebno važno u ovim sušnim godinama. Također, ona predstavlja zaštitu benefitnim organizmima.

"Ako i 'bubne' poplavna kiša kao ovih dana, slama osigurava da se može kretati po polju bez propadanja mehanizacije", napominje te nastavlja da je dobrobit i u, kako kaže, kakvoj takvoj sirovini za humus, a i dobra je "spužva" za vodu.  

Negativnosti ako i ima - lako su rješive

"Neke negativnosti kao što su razvoj bolesti, "štopanje" idućih operacija i sl. po meni su ustvari lako rješive. Primjerice, prije prohoda idućeg stroja slama se može istarupirati. Noviji strojevi tipa no-till sijačice imaju 'crtala' i odgrtače koji maknu i onu debljine i do 20 cm iznad tla i bez problema polože sjeme u tlo", ističe. 

Manjkavosti nema ni kada je riječ o bolestima. "Većina njih nije da se razvija na ostatcima usjeva, nego traže živog "domadara", a mrtvu tvar, u ovom slučaju žetveni ostatak ionako 'klopaju' razlagači, saprofiti, koji u pravilu nisu uzročnici bolesti, a svojim življenjem u prostoru čak i supresiraju patogene organizme", objašnjava ovaj stručnjak. 

Polje snimljeno u subotu, 17. srpnja u Osijeku, nakon nevremena

Dobrobit je i to, nastavlja, da se raspadom takve organske tvari osiguravaju hraniva kao što je fosfor, kalij te ostali makro i mikroelementi. "Ako je riječ o leguminozama, onda je tu i dušik i to kako pristupačniji za slijedeće usjeve jer su iz raspadnute organske tvari, a ne iz 'matriksa tla'. Ono je tada manje podložno gubitku ispiranjem, eolskom erozijom i sl.", naglašava.  

"Stoga, tko nema moguće kupce za slamu, neka ju proba samo što više usitniti ili čak i u žetvi dići heder do klasa, da ostane uspravno koliko može te se sama lagano razgrađuje, ili ju kad tad inkorporirati u tlo malo bolje", savjetuje dodajući da je dovoljno tanjuranje na 5-6 cm kojim će se ona lagano pomiješati s tlom kako bi razlagači bili u kontaktu s "hranjivom podlogom" koju joj žitna slama pruža.

U buduće bolja organizacija sa žetvenim ostacima

U budućnosti Stipešević preporuča bolju organizaciju ruralne sredine, gdje će trećina slame ostati na polju, trećina ići u štale, a trećina u bio-plinske pogone, odakle se opet dobijeni digestat, a iz štala stajnjak te ponovo vraćaju nazad na polja.

"I eto rješenja energetske krize, gladi, životinjske gladi i zaštite okoliša sve u jednoj odluci koju je EU, ako se ne varam već i donijela, a nikako da se počne više provoditi", zaključuje. 

U svakom slučaju, upozoravamo da je spaljivanje najgore moguće rješenje kada su u pitanju žetveni ostaci. Osim što na taj način ugrožavate ljudske i živote divljači te imovinu, uništavate mikrofloru i faunu u dijelu oraničnog sloja čime se gubi potencijalna organska masa. 

Pališ strnište? Sam si sebi najveći neprijatelj, a možeš ostati i bez poticaja!

U slučaju da ste nakon žetve pokupili slamu s njive, trebalo bi što prije obaviti prašenje strništa, agrotehničku mjeru koja također ima puno dobrobiti, a o čemu će više biti riječ u narednim danima na našem portalu. 


Tagovi

Žetveni ostaci Slama Tanjuranje Zaoravanje Bojan Stipešević Organska tvar Dobrobit Nedostatci


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]