Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 06.02.2022. 07:30

Svjetska proizvodnja žitarica će dostići rekordne prinose?

Rastu površine pod žitaricama, a očekuju se dobri urodi. Ipak suša prijeti prinosima u Južnoj Americi

Foto: Depositphotos/mecan
  • 3.102
  • 244
  • 0

Svjetska proizvodnja žitarica sprema se dostići novu rekordnu razinu od 2.793 milijuna tona u 2021. što je za 2,1 milijuna tona više u odnosu na prethodnu godinu.

FAO prognoze za proizvodnju pšenice su povećane za Argentinu i Australiju, zajedno s nešto većim procjenama proizvodnje u Ruskoj Federaciji i Ukrajini.

Neće biti ekspanzije za pšenicu? 

Procjena globalne proizvodnje pšenice u 2021. sada je skoro jednaka rezultatu iz 2020. godine. U Europskoj uniji, zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima, usjevi su za sada dobri. Međutim, nedovoljno snježnog pokrivača povećalo je osjetljivost na oštećenja od mraza u istočnim zemljama. Promjene u površinama su zanemarljive.

Sjetva ozime u Sjedinjenim Američkim Državama porasla je drugu godinu zaredom i procjenjuje se da predstavlja najveću površinu u posljednjih šest godina. Izglede za visok urod umanjuje suša, posebno u južnim područjima. U Ruskoj Federaciji sjetva ozime premašuju petogodišnji prosjek, a povoljne vremenske prilike nagovještavaju dobre prinose. Slična situacija je u Ukrajini. Vlada u Indiji jamči isplative proizvođačke cijene što je dovelo do povećanja površine pod tom žitaricom za 2022. Pakistanske površine pod njom će premašiti natprosječnu razinu od prošle godine.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Generalno se može reći da su se u svijetu povećale površine pod ovom ratarskom kulturom, ali suša u pojedinim regijama može dovesti do pada prinosa. Predviđa se da će globalna površina pod pšenicom ove godine samo umjereno rasti, uz visoke cijene inputa koje će spriječiti veću ekspanziju.

Rekordni urod kukuruza

Prognoza svjetske proizvodnje žitarica za stočnu hranu u 2021. smanjena je za 0,2 posto. Povećane su procjene proizvodnje kukuruza u EU, Ukrajini i Sjedinjenim Američkim Državama. Rekordne površine pod njim predviđaju se u Argentini i Brazilu, uz visoke cijene ovih proizvoda, no problem može biti suša koja je ondje prisutna već neko vrijeme. Uvjeti u Južnoj Africi su nešto povoljniji, a površina je neznatno umanjena.

Globalna trgovina kukuruzom bi mogla pasti (Foto:  Depositphotos/dusanpetkovic)

FAO globalna prognoza proizvodnje riže za 2021. sada je određena na 517,1 milijuna tona, što je 0,7 posto više u odnosu na rekord iz 2020. godine, ali 1,3 milijuna tona niže nego što se očekivalo u prosincu.

Upotreba i zalihe 

Predviđa se da će svjetska upotreba žitarica 2021/22. porasti za 1,6 posto u odnosu na razinu iz 2020./21. godine, unatoč padu od 4,5 milijuna tona kojega je predviđala revizija u prosincu te biti usmjerena većinom na korištenje hrane za životinje. U Sjedinjenim Američkim Državama, zbog visokih cijena u odnosu na ostale žitarice za stočnu hranu, potrošnja pšenice je slabija nego što se ranije očekivalo.

Svjetske zalihe na kraju sezone 2022. godine povećane su od prosinca za 2,2 milijuna tona na 824 mil. t, samo nešto niže od početnih razina. Najveće imaju Ruska Federacija zbog povećanja proizvodnje i SAD zbog smanjenja izvoza. Predviđa se da će ukupne zalihe krupnog zrna pasti neznatno, za 0,4 posto, u 2021/22. godini, što u velikoj mjeri odražava pad globalnih zaliha ječma. Porast zaliha kukuruza u Sjedinjenim Američkim Državama i dalje povećanje u Kini podupiru očekivani rast globalnih zaliha kukuruza od 2,7 posto u odnosu na njihovu početnu razinu. Svjetske zalihe riže na kraju marketinške sezone 2021/22. ostaju prognozirane na 188 milijuna tona, nepromijenjene u odnosu na prosinačka očekivanja i na razini njihovih rekordnih početnih razina. 

Trgovanje žitaricama

Najnovija FAO-ova prognoza za svjetsku trgovinu žitaricama u 2021/22. iznosi rekordnih 481 milijun tona, što je 1 mil. t više u odnosu na prosinac i povećanje od 0,4 posto u odnosu na razinu 2020/21. Kada je riječ o pšenici, predviđa se da će u 2021/22 (jul/jun) porasti za 2,0 posto u odnosu na 2020/21, sa 193 milijuna tona, potaknuta jačom potražnjom za uvozom s Bliskog istoka nakon smanjenih žetvi u nekoliko zemalja.

Kada je u pitanju izvoz, očekuju se rekordne žetve što podržava i rekordne prognoze izvoza za Argentinu, Australiju i Ukrajinu u 2021/22., koje, uz veće isporuke iz Europske unije, više nego kompenziraju pad prodaje iz Kanade, Ruske Federacije te Sjedinjenih Američkih Država zbog manje dostupnosti. Izvozna kvota u Ruskoj Federaciji (počevši od sredine veljače) također će ograničiti prodaju do kraja sezone.

I trgovina će oboriti rekorde? (Foto: Foto: Depositphoto/KoliadzynskaIryna)

Očekuje se da će globalna trgovina kukuruzom pasti u 2021/22., uglavnom zbog slabije potražnje iz Kine zbog povećane proizvodnje i većeg uvoza ostalih žitarica za životinje. Pad isporuka iz Brazila zbog smanjene proizvodnje i Sjedinjenih Američkih Država kao rezultat domaće ponude i povećane konkurencije drugih izvoznika, djelomično je nadoknađen povećanjem izvoza iz Argentine i Ukrajine.

Očekuje se da će 2022. međunarodna trgovina rižom dostići 53 milijuna tona, u odnosu na revidiranu procjenu od 51 milijun tona za 2021. godinu.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

FAO Indeks cijena Cijene Žitarice Pšenica Kukuruz Rekord


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]