Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor godine
  • 30.10.2019. 09:00
  • Osječko-baranjska, Baranjsko Petrovo Selo

Svestrana radna snaga poželjnog žuto zelenog jelena - John Deere 6155R Command Pro

Ovladavanje snagom traktora pojednostavljeno je novom CommandPRO upravljačkom ručicom s njezinih 11 tipki koje se mogu rekonfigurirati, saznali smo na ocjenjivanju finalista Hrvatskog izbora traktora godine, John Deere 6155R Command Pro.

Foto: Ivan Stupnišek
  • 2.118
  • 315
  • 0

Na testiranje John Deere perjanice put nas je vodio do Petarde kako lokalno stanovništvo naziva Baranjsko Petrovo selo, smješteno između rijeke Drave i granice s Mađarskom u Baranji. Nedaleko Orbanove žilet žice posjetili smo gospodarstvo obitelji Pavlović na čijem je polju ocjenjivan još jedan finalist Hrvatskog izbora traktora godine. Na red je došao John Deere 6155R Command Pro. Po mnogima najpoželjniji žuto zeleni jelen u dvorištu, radio je ovoga puta za članove žirija sa sijačicom Kuhn Venta.

"Razmak između osovina je 2.765 mm i traktor ima nazivnu snagu 155 konjskih snaga dok je maksimalna snaga s IPM-om 202 konjske snage", rekao je Robert Poretti obraćajući se tročlanoj komisiji Društva agrarnih novinara Hrvatske.

Moćan motor EURO 5 generacije 

Nazivna snaga je UNECE-R120: 113,9 kW / 155 KS, a u osječkom Novocommerc Internationalu d.o.o. , tvrtki koja je zastupnik ove mehanizacije za Hrvatsku, ističu i maksimalnu/homologiranu snagu s IPM-om: UNECE-R120 od 148,6 kW/202 KS.

John Deere 6155R ocjenjivan je na polju obitelji Pavlović 

Ovaj traktor pogoni motor John Deere PowerTechTM PVS 6 cilindara, četiri ventila po cilindru, dizel oksidacijski katalizator (DOC), koji posjeduje filter čvrstih čestica (DPF), a u kojemu je i hlađena recirkulacija ispušnih plinova (EGR). Selektivna katalitička redukcija (SCR-AdBlue), visokotlačni Common Rail sustav, VGT varijabilni turbo punjač, samo su neki od podataka koji govore o kakvom je motoru riječ. Ima sustav hlađenja s temperaturno kontroliranim viskoznim pogonom ventilatora, hladnjak stlačenog zraka koji je znan po nazivu Intercooler PowerCore G2 te zračni filtar s predčišćenjem. Riječ je o motoru EURO 5 generacije i obujma je 6,8 litara.

"Karakteristika cijele serije je da se nalaze na punoj šasiji. Tu se nalaze vibracijski blokovi koji smanjuju udarce i vibracije, time je i buka unutar kabine manja", istaknuo je Poretti.

Transport, oranje, kultiviranje i posebice žetva mogu zahtijevati produljene noćne smjene. Traktori serije 6R osiguravaju vidljivost putem sustava rasvjete tako da vozači imaju bolju kontrolu i veću produktivnost.

Kabina je ComfortView s CommandPRO te CommandArm naslonom za ruku s integriranim funkcijama u naslonu za upravljanje. U kabini je automatski klima uređaj, a vozač iz kabine podešava vanjske širokokutne retrovizore. Ima panoramsko vjetrobransko staklo, a mnogima je posebno važno Premium grijano vozačko sjedalo sa zračnom suspenzijom. Rukovatelju je na raspolaganju Standard radio, GreenStar, a i četiri inčni CommandCenter displej u boji. U Novocommercu naglašavaju i dva slota u krovnoj oblozi kabine, pretinac za odlaganje stvari, desna panoramska vrata, kao i vanjske priključke za pomoćne kablove za paljenje te prolaz kablova straga.

Pojednostavljeno ovladavanje snagom 

Kabinu odlikuje i unutrašnje osvjetljenje te ručni i nožni gas, kao i pretinac na lijevom blatobranu. Nalazimo i 3-polnu naponsku utičnicu od 12 volti i 10 ampera, a tu je i prednje i stražnje sjenilo za sunce te kožom presvučeni upravljač i aktivni hladnjak.

 Središnji monitor i upravljačka jedinica zakreću se sa sjedalom vozača, čime zadržavate kontrolu nad svim operacijama

Ovladavanje snagom traktora pojednostavljeno je novom CommandPRO upravljačkom ručicom s njezinih 11 tipki koje se mogu rekonfigurirati. Nadalje, ova strategija vožnje učinit će svaki rad udobnijim i produktivnijim. Kada se montiraju na novi CommandArm, središnji monitor i upravljačka jedinica zakreću se sa sjedalom vozača, čime rukovatelj lako zadržava kontrolu nad svim operacijama. Verzija 4600 s 10“ zaslonom dostupna je za modele s CommandArmom dok se verzija 4100 sa 7“ zaslonom može upotrebljavati kako za modele s CommandArmom, tako i za one s desnom konzolom. Funkcionira poput tableta sa zaslonom na dodir ili računala.

"John Deere 6155R opremljen je auto track sustavom za navođenje putem satelita i time dobivamo veće iskorištenje traktora i smanjujemo ulazne resurse. Preklapanje prilikom rada kao i preskakanje dijela polja, posebice u vremenu slabije vidljivosti. Noću, magla, prašina. Traktor ima auto power hidro mehanički bezstupnjeviti mjenjač. Znači da se kreće od 50 metara na sat te sve do 50 km/h. Karakteristično je da kada traktor na cesti postigne brzinu od primjerice 50 kilometara na sat, motor sam regulira brojeve okretaja. Time održava brzinu i smanjuje broj okretaja na 1630 u minuti", kaže Poretti.

Sustav rasvjete s 12 radnih svjetala 

Traktor je opremljen zatvorenim sustavom hidraulike, a kapacitet pumpe je 155 litara u minuti. Ima PFC hidraulični sustav odnosno radi se o sustavu kompenzacije tlaka i protoka te pumpe kapaciteta 155 l/min, a maksimalni tlak je 200 bara. Ovaj model trenutno ima tri stražnja SCV-a s premium spojnicama.

"Traktor ima 360 stupnjeva odnosno sustav rasvjete s 12 radnih svjetala, a može se koristiti i led rasvjeta pa je vidljivost još bolja", govori naš domaćin uz konstataciju da je poljoprivreda posao koji se obavlja 24 sata na dan. Transport, oranje, kultiviranje i posebice žetva mogu zahtijevati produljene noćne smjene. Traktori serije 6R osiguravaju vidljivost putem sustava rasvjete tako da vozači imaju pretpostavke za bolju kontrolu i veću produktivnost.

Mjenjač je AutoPower i daje linearnu i kontinuiranu snagu u beskonačno varijabilnom rasponu brzina. Zahvaljujući upravljanju jednom ručicom, brzinu od 0 km/h do maksimalne moguće je postići bez aktiviranja spojke.

Prema mnogima najpoželjniji žuto zeleni jelen u dvorištu, predstavio se u radu sa sijačicom Kuhn Venta

Kod ovoga traktora AutoTrac sustav automatskog navođenja pruža mogućnost povećanja produktivnosti uz smanjenje ulaznih troškova i povećanje učinkovitosti. On svladava ravne i krivudave staze i savršeno radi u uvjetima slabe vidljivosti, smanjujući preskakanja i preklapanja, štedeći gnojivo, sjeme i gorivo. Ovisno o primjeni može se očekivati uštedu ulaznih troškova do 8% i povećanja produktivnosti do 14%. Za uživanje u svim prednostima AutoTraca i ostale John Deere precizne tehnologije poljodjelstva, sve što treba u traktoru 6R jest StarfFire 6000 prijemnik u kombinaciji s CommandCenterom 4. generacije. Za još naprednija rješenja na raspolaganju je GreenStar 2630 zaslon. Prijamnik StarFire 6000 s integriranim modulom kompenzacije terena sposoban je za rad sa satelitskim sustavima GPS i Glonass te podržava sve John Deere sustave navođenja.

6R traktori isporučuju svu snagu koja je potrebna za najteže zadatke, s visokim kapacitetom podizanja za teške priključne uređaje. Za potpuno montirane priključne uređaje na 6155R trotočja nude maksimalni kapacitet podizanja od 8.100 kg i 4.000 kg sprijeda. A tu je i mogućnost visokokvalitetnog John Deere priključnog vratila.

AutoTrac sustav automatskog navođenja pruža mogućnost povećanja produktivnosti uz smanjenje ulaznih troškova i povećanje učinkovitosti. On svladava ravne i krivudave staze i savršeno radi u uvjetima slabe vidljivosti, smanjujući preskakanja i preklapanja, štedeći gnojivo, sjeme i gorivo. 

Udobnost za vozača poboljšana je novom geometrijom prednje osovine koja poboljšava značajke za vožnju u polju i cestovnom transportu. 6R serija također je dostupna s opcijom vrhunskog ovjesa prednje osovine, Triple Link Suspension Plus. TLS Plus ne jamči samo optimalan kontakt s podlogom i terensku performansu, prenoseći do 7% više snage na tlo, on također osigurava veću udobnost za vozača, smanjuje zamor i povećava produktivnost, istaknuto je na ocjenjivanju ovog traktora.

Poboljšane performanse i štednja goriva 

Inače, John Deere je prvi počeo upotrebljavati visokotlačne Common Rail (HPCR) motore s 4 ventila u poljoprivrednim strojevima prije više od 10 godina. Velika izlazna snaga tih motora omogućena je usavršenom HPCR tehnologijom s tlakom ubrizgavanja do 2500 bara u njihovim  6-cilindarskim motorima. John Deere PVS motori od 6,8 l u modelima 6145R i 6155R opremljeni su turbopunjačem varijabilne geometrije (VGT) čije se lopatice prilagođavaju automatski kako bi se održala konzistentna brzina, kao i povratni tlak duž krivulje okretnog momenta.

Time se poboljšavaju performanse i štedi gorivo. PSS motori od 4,5 l (6110R, 6120R, 6130R i 6135R) upotrebljavaju 2-stupnjeviti sustav turbopunjenja u kojem VGT multiplicira tlak generiran pomoću turbopunjača s fiksnim lopaticama. Sekvencijalni razmještaj pojačava snagu i pomaže u smanjenju emisija.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

John Deere JD 6155R Baranjsko Petrovo Selo Novocommerce Izbor traktora godine


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Hrvatski izbor traktora godine

Berislavićeva 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: info@danh.hr web: http://www.danh.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/