Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 04.11.2020. 15:00

Suzbijte korove u ozimim žitaricama već u njihovom ranom poniku

Osim izravne štete na urod, korovi otežavaju žetvu, umanjuju vrijednost proizvoda, povećavaju troškove proizvodnje, a sve više se posvećuje pažnja njihovu suzbijanju u jesen kada su u ranom poniku, a vremenski uvjeti povoljni za prskanje

Foto: Chromos Agro
  • 1.544
  • 235
  • 0

Zadnjih nekoliko godina klimatski uvjeti i obilne oborine u proljeće predstavljaju sve veći problem zbog kojeg nije moguće na vrijeme obaviti kvalitetnu zaštitu ozimih žitarica. Stoga se sve više posvećuje pažnja suzbijanju korova u jesen kada su oni u ranom poniku, a vremenski uvjeti povoljni za prskanje. 

Kao i u mnogim drugim kulturama, oni nanose velike štete strnim žitaricama u vidu oduzimanja hrane, vode, svjetla, životnog prostora. Svi ovi negativni učinci rezultiraju smanjenjem uroda. Koliko će zbog zakorovljenosti urod biti manji, ovisi o vrsti i broju korova. Osim izravne štete na urod, oni otežavaju žetvu, umanjuju vrijednost proizvoda, povećavaju troškove proizvodnje...

Njihovo suzbijanje nužna je potreba i čovjek je provodi otkad je počeo organizirano uzgajati kultivirano bilje.

Najvažniji korovi u strnim žitaricama

Svojstvo ozimih korova jest da osim u jesen niču i u proljeće. U kojem će razdoblju ponići veći postotak pojedine vrste, ovisi o prilikama koje će uslijediti nakon sjetve. S gledišta životnog ciklusa, korove strnih žitarica možemo razvrstati u nekoliko skupina:

  • jednogodišnji širokolisni korovi: broć, kamilica, jarmen, divlji mak, mišjakinja, mrtva kopriva, različak, dvornici, loboda i dr.
  • jednogodišnje trave: slakoperka, lisičji repak, vlasnjača te divlja zob.
bf
Korovi nanose velike štete strnim žitaricama u vidu oduzimanja hrane, vode, svjetla, životnog prostora

Gore spomenuti najčešće niču u jesen zajedno s kulturom (izuzev divlje zobi), brže se razvijaju te ranije konkuriraju kulturi, pa zbog toga i mjere suzbijanja treba provesti ranije. Tu su još i:

  • višegodišnji širokolisni korovi: osjak, slak, ladolež, svinjak, gavez i dr. koji niču kasnije tijekom proljeća pa osim konkurencije žitaricama mogu značajno usporiti i otežati žetvu.
  • višegodišnje trave: uglavnom je zastupljena pirika. Maksimum razvoja dostiže pred žetvu pa znatno utječe na urod.

Fuga Delta usporava rast korova već za nekoliko sati

Višegodišnje iskustvo u njihovoj borbi pokazalo je da je herbicid Fuga Delta kojeg možete pronaći u ponudi tvrtke Chromos Agro rješenje za rano suzbijanje korova u ozimim žitaricama.

To je selektivni, zemljišni i kontaktni herbicid na osnovi djelatnih tvari flufenacet i diflufenikan. Namijenjen je suzbijanju jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova u ozimoj pšenici, durum pšenici, ječmu, raži i pšenoraži u količini 0,6 l/ha. Najbolja učinkovitost postiže se primjenom nakon sjetve, a prije nicanja, međutim može se primjenjivati i nakon nicanja kulture (post-em).

rgth
Za dobru selektivnost, sjeme treba posijati ravnomjerno na dubinu 2–3 cm

Izvanredno suzbija slakoperku (Apera spica-venti), mišji repak (Alopecurus myosuroides), ludovikovu zob (Avena ludoviciana), višecvjetni ljulj (Lolium multiflorum), mak turčinak (Papaver rhoeas), bršljanolisnu čestoslavicu (Veronica hederifolia), perzijsku čestoslavicu (Veronica persica), bijelu lobodu (Chenopodium album), ptičjeg dvornika (Polygonum aviculare) te dobro djeluje na broćiku (Galium aparine) i višegodišnji ljulj (Lolium perenne). Nakon primjene herbicida Fuga Delta, rast korova usporava se već za nekoliko sati, a vidljivi simptomi pojavljuju se za nekoliko dana.

Sredstvo se smije primijeniti svake treće godine na istoj površini. Za dobru selektivnost, sjeme treba posijati ravnomjerno na dubinu 2–3 cm i treba biti pokriveno zemljom. U suprotnom može doći do oštećenja kulture nakon primjene. 

Velika prednost ovog herbicida je što omogućava pouzdanu i dugotrajnu rezidualnu zaštitu od korova koji se vrlo teško suzbijaju te time ima ključnu ulogu u sprječavanju pojave rezistentnosti. Uvjerljivi rezultati nakon primjene, svrstali su sredstvo Fuga Delta u nezaobilazan herbicid u zaštiti žitarica.

Ovaj članak je savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod.

Za više informacija o herbicidu, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Chromos Agro Fuga Delta Herbicid Strne žitarice Suzbijanje korova


Autor

Dražen Šimić

Više [+]

magistar znanosti i Chromos Agro savjetnik za područje Slavonije, Osijek


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]