Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti kukuruza
  • 04.08.2018. 13:30

Suzbijanje kukuruznog moljca - kukca koji izaziva pad prinosa

Ukoliko su uvjeti povoljni, kukuruzni moljac može izazvati štetu i do 40%. Jedna ličinka može smanjiti prinos klipa od 2% do 6%.

Foto: PIS Vojvodina
  • 829
  • 41
  • 0

Na usjevima kukuruza primijećeno je prisustvo jajnih legala druge generacije kukuruznog moljca (Ostrinia nubilalis). Ovaj kukac pojavio se još prije 500 godina u Europi. Izaziva globalno pad prinosa od 7% godišnje, navodi Ružica Đukić "Ukoliko su uvjeti povoljni može izazvati štetu i do 40%. Jedna ličinka može smanjiti prinos klipa od 2% do 6%. Prisustvo 10-15 jajnih legala odnosno 60-80 ličnki na 100 biljaka pri vizualnom pregledu predstavlja ekonomski prag štetnosti u merkantilnom usjevu".

Kukurzni moljac (plamenac) napada i sirak, hmelj, suncokret, rajčicu, a najveće štetne nanosi kukuruzu i paprici.

Kukuruzni moljac - prijetnja i povrću i cvijeću

Leptiri prve generacije se pojavljuju u svibnju

Broj generacija varira od jedne do šest. Prosječni životni vijek imaga je 10 dana. Ženka polaže 20 jaja na naličju lista. Jaja su bijele boje, a kasnije dobivaju svijetlo smeđu (krem) boju. Pred piljenje se uočavaju crne glave ličinki. Oštećuju sve nadzemne dijelove kukuruza - list, metlicu, stablo, klip. Ličinke se ubušuju u stabljiku ili klip kukuruza, ovisno od generacije.

"Uslijed ishrane ličinki u stablu, dolazi do poremećaja u cirkulaciji sokova, smanjuje se čvrstina biljaka, pa su podložne lomljenju za vrijeme jačih vjetrova", napominje dipl. ing.polj. Bojana Karapandžić

Ličinke prolaze kroz pet stupnjeva, presvlačeći se četiri puta unutar stabljike kukuruza od klipa na dolje. Prezimljavaju u zoni korijenovog vrata. U proljeće sljedeće godine leptiri prve generacije se pojavljuju iz lutki 2-3 tjedna tijekom svibnja.

Zaštita od kukuruznog moljca

Preporuka za proizvođače je obilazak usjeva, kako bi se utvrdila prisutnost i brojnost jajnih legala. Prag štetnosti za sjemenski kukuruz i kukuruz šećerac je prisustvo jajnih legala na 5% biljaka. Suzbijanje je potrebno izvršiti na početku piljenja ličinki nekim od navedenih insekticida: Avaunt 15 (a.m. indoksakarb ) 0,25 l/ha ili Coragen 20SC (a.m. klorantarniliprol ) 0,1 – 0,15 l/ha.


Tagovi

Kukuruzni moljac Kukuruzni plamenac Suzbijanje kukuruznog plamenca Ružica Đukić Bojana Karapandžić Avaunt Coragen


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]