Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korov u usevu
  • 20.01.2022. 07:30

Suzbijanje korova: Umesto prskanja - kosidba

Visoke trave formiraju mnogo semena koje je izvor zakorovljenosti useva, a probleme pravi i u sledećim godinama. Koliko je efikasna kosa DHM BioCut?

Foto: Facebook/DHM Engineering GmbH
  • 299
  • 42
  • 0

Korovi su veliki problem u uzgoju bilo kog useva pa tako i žitarica. Osim što "kradu" hraniva uzgajanoj biljci, u slučaju da rastu brže od nje prave i hlad, a problem dobija novu dimenziju kada se osemene. Na taj način velika količina neželjenog semena dospe na zemlju i pravi probleme i narednim vegetacijama.

Kako se sve više govori o smanjenoj upotrebi herbicida, a tim povodom i ukidanju korišćenja pojedinih aktivnih materija, traže se nove mogućnosti za rešavanje ovoga problema.

Korov pravi višestruke probleme

Stoga je kompanija za poljoprivredni inženjering DHM Engineering GmbH iz Austrije razvila traktorsku kosu DHM BioCut koja efikasno kosi korov iznad useva žitarica, navodi Agrarheute. Operacija se izvodi u periodu njihovog cvetanja. Kosa odseca cvetne metlice koje su više od useva čime se sprečava da dođe do formiranja i zrenja semena koje bi se pre žetve žitarica moglo osuti i pasti na zemlju. Ovaj način, tvrde inovatori, dugoročno smanjuje pritisak korova na parceli.

Tri verzije kose

Kosa ima dvostruki nož koji odseca vrhove biljaka, a proizvođač ističe da je prikladan u organskoj poljoprivredi, ali i za konvencionalne farme, budući da je sve manje dozvoljenih aktivnih sastojaka za pojedine useve. Osim što dobija više svetlosti, rod je veći i kvalitetniji jer nema primesa neželjenog semena. Takođe, na ovaj se način olakšava žetva i manje je zagušenje kombajna. 

Dvostruki nož

Dakle, kosa je pričvršćena na prednju stranu traktora i "lebdi" iznad useva. Dostupne su tri verzije s radnim širinama od šest, devet i 12 metara. Budući da je sklopiva, kod širine radnog tela od šest metara, ona se za transport može sklopiti u 2,6 m. Nagib noža se kontroliše joystick-om. Za pričvršćivanje je potreban hidraulički regulacijski ventil dvosmernog delovanja ili upravljačka jedinica jednostrukog delovanja s povratom bez pritiska. Dvostruka lopatica ima hidraulički pogon i zahteva oko 30 l/min hidrauličkog protoka.

Pogodna i za druge kulture

DHM BioCut se pokazao efikasan u žitaricama, ali našao je svoju primenu i u drugim kulturama kao što je šećerna repa, soja i druge mahunarke, ali i na travnjacima.

Takođe, kosa je izuzetno efikasna kod primene za biljke kao što su mak i divlja rotkva. Njeni kreatori ipak ističu da je prvenstveno namenjena rešavanju problema sa travnim korovima koji se veoma često mogu naći u usevima žitarica.


Foto prilog


Tagovi

Kosa Kosidba Kosa DHM BioCut Korov u žitaricama Kontrola korova Mehanička kontrola Suzbijanje korova


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer