Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup duvana
  • 21.11.2017. 12:15

Suša umanjila rod duvana

Ove godine, zbog velike suše, prinosi duvana su smаnjeni, a vremenske prilike odrazile su se i na kvalitet kako virdžinije, tako i berleja.

Foto: Rada Milišić
  • 326
  • 26
  • 0

Otkup duvana tipa virdžinija je pri kraju u Bačkoj Palanci, a sve je spremno za decembar i početak otkupa berleja sa 50 hektara. Prve količine virdžinije isporučene su iz Srema, Mačve, Podrinja i okoline Cera još polovinom avgusta. Duvana je ove godine bilo na nešto malo manjim površinama od 200 hektara.

"Rasad virdžinije proizvođači sami proizvode u plastenicima, dok mi obezbeđujemo rasad berleja, za čiju proizvodnju se primenjuje plivajući - floting sistem. Suša, koja je obeležila ovu godinu, i u proizvodnji duvana uzrokovala je manje prinose i slabiji kvalitet, tako da se na osnovu dosadašnjih rezultata naših kooperanata može sa pravom reći da je rod za 30% manji od uobičajenog", kažu u "Duvankoopu".

Slabiji rod i kvalitet

Vremenske prilike su uticale i na kvalitet lista, iako su proizvođači dali sve od sebe što se tiče agrotehnike. Suša je obeležila veći deo vegetacije, a tokom septembra bilo je kiše, te se duvan teže sušio. Proizvođači virdžiniju suše u sušarama, dok se berlej suši prirodnim putem.

Suša i led smanjili prinos

Siniša Smolić, poljoprivredni proizvođač iz Višnjićeva, koji se bavi isključivo proizvodnjom virdžinije, potvrđuje da je ove godine prinos vidno smanjen.

"Sedamnaest godina bavim se proizvodnjom duvana, a virdžiniju sam ove godine uzgajao na površini od 7,5 hektara. Pratila nas je suša od početka vegetacije, biljke su slabo napredovale, a onda nas je zadesila i druga nevolja - led, znači imao sam duplu štetu, tako da je prinos umanjen za više od 30%", kaže Smolić.

Duvan se teže sušio ove godine (Steve Snodgrass / Flickr)

Teško je proizvesti duvan

Kao i drugi proizvođači duvana, on napominje da je ova proizvodnja skupa, а ulaganja su velika, naročito u vreme berbe.

"Ja uzimam zemlju u zakup, a to je veliki izdatak na samom startu. Sam proizvodim rasad u dva plastenika dužine 30 metara i širine pet metara. Velika je to obaveza i ogroman posao, jer rasad mora biti dobro odnegovan i zdrav, da bi mogao da se rasađuje na njivi. Za jedan hektar potrebno je 22.000 mladih biljaka", kaže ovaj proizvođač.

Duvan: Uvoz uništava male proizvođače?

Smolić kaže da se, otkako je iz Hrvatske doselio u ovo selo, isključivo bavi proizvodnjom duvana i drugih useva nema, objašnjavajući kako mora da se radi i onih godina kada je prinos slab i očekivanja mala, jer poljoprivredna proizvodnja je neizvesna, traži ulaganja i veliki rad.

"U vreme berbe, na njivi je cela porodica, a naravno angažujemo i radnike, jer je obim posla veliki. Dnevnice su ovog leta za berbu duvana bile 2.000 dinara. Imam dve sušare, u kojima sušim virdžiniju. Bez obzira na isplativost proizvodnje ove godine, ja se nadam boljem, jer ne može se tako lako odustati od posla kojim se bavim godinama", kaže Smolić.

Foto: Rada Milišić


Povezana biljna vrsta

Duvan

Duvan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duvan se dobro prilagođava klimi i zemljištu, ali se prema uslovima gajenja menjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duvan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Tagovi

Duvan Bačka Palanka Otkup Suša Siniša Smolić


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]