Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Postrna sjetva
  • 01.07.2021. 18:00

Suša ugrožava postrnu sjetvu - na što obratiti pažnju?

Bez obzira na to hoće li ratari sijati postrno ili ne, nakon žetve trebaju odmah reagirati prašenjem strništa, napominje prof.dr.sc. Bojan Stipešević s FAZOS-a.

Foto: Depositphotos/alfribeiro
  • 762
  • 189
  • 0

Žetva uljane repice i strnih žitarica u punom je jeku, a dobri vremenski uvjeti u proljeće osigurali su solidne prinose. Međutim, kulturama poput kukuruza, trenutna suša nikako ne ide u prilog. "Sve je izraženija, vidim na polju da se pojavljuju pukotine veće od 30 do 40 cm, a kukuruz se ušiljio", kaže nam prof. dr. sc. Bojan Stipešević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Pojašnjava nam da ova biljka uvrće svoje listove kako bi smanjila transpiraciju odnosno isparavanje vode i tako preživjela sušu.

Ratari koji žele dvije žetve, a onda i dvostruki prihod, na svojoj njivi, nakon "skidanja" pšenice idu u postrnu sjetvu soje jer im to omogućuje njezina kratka vegetacija, no suša im otežava posao. Kako bi to što uspješnije izveli, moraju obratiti pozornost na kvalitetnu obradu tla uz što manji gubitak vlage, jer upravo o tome ovisi nicanje postrnih usjeva koji se siju ljeti u uvjetima bez navodnjavanja.

"Bez obzira na to hoće li ratari sijati postrno ili ne, nakon žetve trebaju odmah reagirati prašenjem strništa", upozorava Stipešević. Riječ je o plitkom oranju na dubini od 10 do 15 cm, nakon čega se vrši predsjetvena priprema tanjuranjem i/ili drljanjem. Valja napomenuti da je agrotehničke mjere poželjno obaviti u što kraćem vremenskom periodu radi iskorištenja i očuvanja vlage tla.

Priprema ne treba biti ravna kao ogledalo

"Prije pripreme tla važno je ocijeniti njegovo stanje od table do table", objašnjava naš sugovornik rekavši da treba uzeti lopatu u ruke i zatim iskopati zemlju, i to barem za veličinu ašova, kako bi se moglo vidjeti stanje vlage u tlu.

Napominje da je tu riječ o konzervacijskoj poljoprivredi i ostavljanju barem 30 posto pokrivenosti tla žetvenim ostacima, što igra itekakvu ulogu. "Svakako će biti u prednosti oni koji sjetvu postrne soje mogu obaviti no-till sijačicama", ističe.

Međutim, govori da je važno pratiti i daljnju vremensku prognozu. "Ako je kiša na horizontu, ja bih riskirao, posijao u prašinu i čekao kišu", otkriva nam Stipešević.

Stiže promjena vremena, nažalost moguća je i tuča

Prema njegovim riječima, priprema za postrnu sjetvu u ovakvim sušnim uvjetima ne bi trebala biti ravna kao ogledalo.

"Najbitnije je sačuvati postojeću vlagu, staviti sjeme na polje i paziti da, kad padne kiša, ne bude pokorice", pojašnjava. Za kraj poručuje da ako je i bude, onda poljoprivrednici trebaju hitno reagirati i razbijati ju rotirajućim motikama, drljačama ili kultivatorom.


Tagovi

Postrna sjetva Sjetva soje Suša Bojan Stipešević FAZOS


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]