Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva suncokreta
  • 29.08.2022. 16:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Padina, Pančevo

Suncokret za 60 dinara po kilogramu - čemu se nadaju ratari?

Skidanje suncokreta u jeku je. Cena je diskutabilna i svi nestrpljivo čekaju 15. oktobar. Kako su prošli južnobanatski ratari poput mladog Jana Vike iz Padine kod Pančeva?

Foto: Jan Vika
  • 1.632
  • 233
  • 0

Dok su neka gazdinstva tek otpočela žetvu suncokreta, drugi je već polako privode kraju. Mladi ratar iz Padine kod Pančeva Jan Vika sa svojim ocem je većinu svojih površina već požnjeo. Ove godine ovu uljaricu posejali na 32 ha svoje zemlje dok bi sveukupno trebalo da pokose oko 90 ha jer se bave i uslužnom žetvom.

"Što se tiče prinosa, slabiji je u odnosu na prošlu godinu. Ove godine je rodilo nekih 2,5 t/ha. Žetvu smo počeli pre ovih kiša tako da i taj posao polako završavamo. Ostalo nam još nekih 25 ha pokositi i mi smo svoje za ovu godinu, bar što se tiče ove uljarice, završili", uz osmeh kaže Vika i dodaje kako ih suša nije toliko pogodila kao druga gazdinstva.

Prinos suncokreta u Sremu zadovoljavajući?

"Osim na sam prinos, suša je uticala i na kvalitet roda. U razgovoru sa našim lokalnim otkupljivačem, rečeno nam je da je generalno ove godine suncokret slabijeg kvaliteta i da je to čak i 25 pa i do 30 odsto lošijeg kvaliteta u odnosu na prošlu godinu", zabrinut je mladi ratar, otkrivajući čitaocima da svoj suncokret prodaje lokalnom otkupljivaču koji sarađuje sa Dijamantom.

Od dogovora sa Vladom ne očekuje mnogo

Kaže da se otkupna cena ne zna, a da su ga oni prodali po akontnoj ceni od 60 din/kg.

"Mi nestrpljivo čekamo da vidimo šta će se desiti do 15.oktobra i hoće li se Vlada naše zemlje držati dogovora. Iskren da budem, ne očekujem mnogo", napominje naš sagovornik objašnjavajući čitaocima da akotna cena nije krajnja što znači da će otkupljivač po navedenoj ceni isplatiti ratarima novac, a da, kada konačna cena bude formirana da će se iznos koji bude nedostajao u odnosu na konačnu cenu, naknadno uplatiti proizvođačima ukoliko, naravno, Vlada to dozvoli.

Vika nestrpljivo čeka 15. oktobar (foto: Lidija Pribelja)

Podsetimo, da je Vlada je iznela predlog cene od 73 dinara po kilogramu, uz ograničenu marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, sa isplatom do sredine oktobra.

"Dosta nam je svega"

Vika ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, a korisnik je i subvencija za poljoprivrednike za koje smatra da su izuzteno male obzirom na visoke cene prihrane, goriva i zaštite biljnih kultura. Ovogodišnja suša i izuzetno niska otkupna cena proizvoda dodatno odmažu i teraju ratare u još veća zaduženja. Ovom nezadovoljstvu smo i sami bili svedoci prethodnih dana kada su ratari izašli na ulicu i blokirali magistralne puteve.

Poslednje informacije o protestima i ishodima istih možete saznati putem ovog linka

"Protesti koji su održali u zadnjih nekoliko dana su ni manje ni više nego kap koja je prelila ionako već prepunu čašu i mislim da smo tek počeli. Svi učesnici protesta, sve kolege sa kojima sarađujem se slažu u jednom - osećamo da smo sopstvenoj državi nevažni i zadnja rupa na svirali. Dosta nam je svega!", razočarano kaže mladi proizvođač napominjući da su ovim protestima zagrebali tek površinu problema koji su se godinama taložili.

"Verujem da će protesti tek eskalirati i da je ovo bio samo početak pobune. Verujem da će nam se i ostali pridružiti, ne samo poljoprivrednici, jer ovako više ne može. Ovakvu bedu i nebrigu države za svoj narod koji hrani ovu zemlju, a i pola Evrope, zaista ne možemo da trpimo." 

Datum kad se lome koplja

Vlada Srbije je nadavno usvojila dve Uredbe koje se odnose na proizvođače suncokreta, a na osnovu prethodnog dogovora cene od 73 dinara.

Slab kvalitet ovogodišnjeg roda (foto: Jan Vika)

"Moje mišljenje je da će uljare dati 62 ili 63 din/kg i da će taj novac dobiti svi, a za ove ostale kombinacije predpostavljam da će biti dva scenarija: ili po principu 'ko prvi, njemu devojka', odnosno ko prvi preda papire ili 'po babinoj liniji' odnosno, oni proizvođači koji su bliže vlasti će dobiti sredstva od obećane cene dok će ostali ostati 'kratkih rukava'", razočarano zaključuje padinski ratar nestrpljivo čekajući pomenuti datum, kada će se kako sam navodi prelomiti koplja i odlučiti o sudbini protesta.

Uredba propisuje podršku do 7,8 dinara po kilogramu isporučene/prodate količine roda 2022. godine, najviše za 200 tona. Novac se može dobiti podnošenjem zahteva, a isplaćuje do utroška sredstava obezbeđenih za sprovođenje ove uredbe.


Foto prilog


Tagovi

Žetva suncokreta Jan Vika Protesti Cena suncokreta Dogovor Vlade Urebde o suncokretu Kvalitet roda Otkup


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.