Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva suncokreta
  • 09.04.2022. 16:30
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Padina, Pančevo

Suncokret bez prihrane - ratari se nadaju ceni roda preko 100 dinara?

Padinski ratari odustaju od prolećne prihrane kultura usled ogromnih poskupljenja đubriva NPK "petnaestice" i "šesnaestice". Kako će proći setva suncokreta i kakvoj se otkupnoj ceni roda nadaju ove godine?

Foto: Julijana Kuzmić
  • 2.174
  • 256
  • 0

Martin i Miroslav Kotvaš iz Padine kod Pančeva su poljoprivrednici sa dugogodišnjim iskustvom aktivnog rada u oblasti ratarastva za koje imaju registrovano gazdinstvo. Pored svojih 17 ha zemlje imaju i 32 ha koja uzimaju u zakup. Na svoje njive najčešće seju pšenicu, kukuruz i suncokret koje obrađuju uz pomoć sopstvene mehanizacije. Korisnici su poljoprivrednih subvencija za koje navode da su i suviše niske u odnosu na trenutne cene troškova goriva, đubriva i zaštite samih kultura.

"Moramo da zaboravimo na đubrenje"

Zahlađenje koje je zahvatilo našu zemlju početkom aprila pomerilo je planiranu setvu suncokreta za sredinu meseca. Niža temperatura zemljišta sprečava ratare iz Padine da poseju suncokret, stoga setva neplanirano kasni. Kotvašovi će setvu početi oko 12. aprila, ako vremenske prilike to budu dozvolile. Presetvene pripreme su počele, a one podrazumevaju zimsko zatvaranje brazde poluteškom drljačom kako bi se sačuvala vlaga u zemljištu.

Što se tiče same primene veštačkog đubriva, Kotvašovi su razočarani situacijom.

"Nažalost, zbog cene NPK 'petnaestice' i 'šesnaestice' koja je ove godine eskalirala i do 98 din/kg u odnosu na cenu prošle godine kada se vrednost iste kretala oko 46 din/kg, moraćemo, iz finansijskih razloga, da zaboravimo na veštačko đubrivo ovog tipa", kaže Martin Kotvaš.

Ove godine bez prihrane (foto: Lidija Pribelja)

Ove godine planiraju da zaseju sunckoret na 16 ha.

Setvu realizuju diskosnom sejalicom, koja dok seje samo seme suncokreta istovremeno realizuje i prihranu koja se unosi u zemljište na razdaljini do 10 cm od samog zrna. Po njihovom dugogodišnjem iskustvu to se pokazalo kao najbolja opcija. Nažalost, veštačkog đubriva ove godine neće koristiti. 

Ovogodišnja cena do 110 dinara?

Sorte koje najčešće koriste su uglavnom srednje rane koje prodaju na veliko lokalnim otkupljivačima. Prošlogodišnji rod koji je bio smanjen zbog suše su sav prodali po ceni od 60 din/kg, a sudeći po ovogodišnjim poskupljenjima nadaju se da će cena suncokreta dostići i do 110 din/kg koliko se sada kreću cene na berzi. 

Uredba o zabrani sipanja goriva u kanistere je najviše pogodila ratare jer im se značajno otežava svaki odlazak na njivu. Srećom, naši domaćini su donošenje uredbe dočekali spremno, jer su igrom slučaja već obezbedili potrebnu količinu goriva za prolećne radove kada je ova odluka stupila na snagu.

Setvu realizuju diskosnom sejalicom

"Trebalo bi poljoprivrednicima obezbediti popust na količnu goriva na NIS-ovim pumpama", navodi Miroslav Kotvaš i dodaje da bi to značajno pomoglo svim ratarima.

"Hrane ima dovoljno za sve, pa i za izvoz"

Zabranu izvoza sirovih ulja naši domaćini ne odobravaju i ne razumeju čemu takva odluka, obzirom da naša zemlja ima dovoljno ove sirovine za svoje građane. Sličan stav imaju i po pitanju zabrana izvoza žitarica, smatraju da je nepotrebna. 

Zemljama u regionu potrebna naša pšenica, kukuruz, ulje i brašno?

Najviše posledica od ovih zabrana izvoza će trpeti upravo poljoprivrednici jer im se onemogućava da "naplate svoj mukotrpan rad", što opet dovodi do drugih problema. Hrane ima dovoljno za sve nas, ali i za izvoz, kažu. Smatraju da bi država morala ponuditi ratarima otkup njihovog roda kako bi popunila svoje robne rezerve, a ako joj to ne bi bilo potrebno, trebalo je da preostao rod, koji je višak, pusti u izvoz.

"Nije nam jasno iz kog razloga se Vlada Srbije odlučila na ovakav potez. Činjenično stanje ne odgovara njihovoj odluci", zaključuju otac i sin.


Foto prilog


Tagovi

Setva suncokreta Prihrana suncokreta Martina Kotvaš Miroslav Kotvaš Diskosna sejalica Zabrana izvoza Cena suncokreta


Autorka

Lidija Pribelja

Više [+]

Diplomirani biolog na Prirodno-matematičkom fakultetu, trenutno na master studijama botanike. Zaljubljenik u prirodu i uvek u potrazi za praktičnim i korisnim znanjima. Dopisnica iz Padine koja donosi nove i zanimljive priče iz južnog Banata.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]