Sumpor (S) je apsorbiran od strane biljaka prvenstveno kao sulfatni anion i može ući u lišće biljke iz zraka (sumpor dioksida). Sumpor je dio svake žive stanice i u sastavu je u tri od dvadeset jedne aminokiseline koje tvore bjelančevine. Također je uključen u stvaranje vitamina i pokazalo se da je osobito važan u ishrani velikog broja biljnih vrsta.
Sumpor potiče stvaranje kvržica kod mahunarki (Leguminose) i potiče proizvodnju sjemena u mnogim biljkama.(THIObacillus - sumporne bakterija, Thio-onaj koji ima sumpor). Uz Fosfor je ključni element u razvoju pašnjaka.
Učestalost nedostatka sumpora je porasla tijekom posljednjih godina zbog nekoliko čimbenika koji pridonose ovom stanju:
Biljke s manjkom sumpora imaju blijedo zelene mlađe listove, iako cijela biljka može biti blijedo zelena i a u slučaju teškog nedostatka se zaustavlja rast. Primjer takvog efekta, kada biljke imaju visoku opskrbu dušikom, obično pokazuju simptome nedostatka sumpora u početku na mladom lišću. U biljaka s marginalnom opskrbom dušika, siptomi nedostatka sumpora su opće bljedilo sa simptomima koji se javljaju na starijem lišću.
Canola je posebno osjetljiva na nedostatak S-s 1 tone / ha usjeva potroši se 10 kg sumpora. Listovi djeteline su limun-žute boje, gdje je S ograničavajući čimbenik. Biljke kao što su sirak su slabog vigora, zakržljali, blijedo zelene boje i imaju tanke stabljike.
Sljedeća tablica daje vodič za iznošenje sumpora po usjevima i u proizvodnji mlijeka.
Primjer: 3 t/ha usjeva pšeničnog usjeva iznese približno 6kg sumpora/ha.
Sumpor mora biti u obliku sulfatnoj formi kako bi bio dostupan za biljke. Elementarni S mora biti oksidiran u sulfatni oblik prije nego ga biljka može apsorbirati. Pretvorbu elementarnog S do sulfatnog S provodi uglavnom skupina bakterija poznata kao thiobacilli, koji su prisutni u većini tala.
Ovaj proces oksidacije preferira:
Zbog toga procesa zakiseljavanja sumpor se može primijeniti na visoko alkalnim tlima kako bi se smanjio pH. Zakiseljavajući utjecaj sumpornog gnojiva treba uzeti u obzir prilikom izbora gnojiva jer proizvodi koji sadrže elementarni sumpor mogu uzrokovati smanjenje pH.
Biofosfor + thiobacillus (Eko energija tla I bilja)
Organska tvar može sadržavati između 70-90% sumpora u tlu. Tla s razinama manje od 2% organske tvari vjerojatno će imati manjak S, međutim analiza tla će poslužiti kao vodič pri određivanju razine organskih tvari.
Gdje su kultivirana tla, mineralizacija organske tvari u tlu i otpuštanje sulfata sumpora je ubrzano. Veća je vjerojatnost da će biti potreba za sumpornim gnojivima gdje se prakticira no-till proivodnja. (thiofer)
Usjevi: Žitarica nemaju visoke potrebe za sumporom, no korištenje viso pročišćenih gnojiva i povećanjem površina pod no-till sustavom uzgoja očekuje se da će se vidjeti povećan zahtjev za sumporom.
Korijenasti i povrtni usjevi: Imaju tendenciju da imaju veće zahtjeve za sumporom s preporukama do 30kg/ha sumpora.
Pašnjaci: Pri utvrđivanju potrebe gnojenja pašnjaka, treba razmotriti razinu fosfora u tlu. Gdje su niske razine, treba preporučiti primjenu gnojiva koje sadrži slične postotke fosfora i sumpora. Osnovu za određivanje plodnosti tla i potrebe za gnojidbom treba koristiti analizu tla i biljke. (Biofosfor-P10%-SO3-2,5%)
Tagovi