Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Kalazić
  • 07.04.2014. 17:35

Stočarstvo je u nekim selima samo gorko sjećanje

Na ukupno 130 hektara zemlje uzgajaju soju, pšenicu i kukuruz. Bazirali su se na ratarstvo zbog loše agrarne politike. Stočarstvo je u ovom, nekoć bogatom poljoprivrednom kraju danas gotovo izumrlo.

  • 726
  • 157
  • 0

Usporedba sad i nekad. Nekad 500-tinjak žitelja u 120 kućanstava, sad 120 osoba manje. Odumiranju sela odupire se i Damir Kalazić koji se po završetku fakulteta, uslijed nedostatka posla, unatoč tome što je na PF-u u Osijeku diplomirao stočarstvo s temom "Perspektive govedarske proizvodnje u selu Kućanci", posvetio ratarstvu.

Od nekadašnjeg bogatog stočarskog kraja, ostalo je samo sjećanje

Nekad su mu se i otac i djed bavili povrtlarstvom i sitnim stočarstvom, uzgajali piliće, imali su zaokružen ciklus proizvodnje, sve dok nije došao problem s plasmanom na tržište. Damir svjedoči kako ni danas ništa nije teško proizvesti, ali problem je prodati. Dolaskom trgovačkih centara ugušile su se tržnice na koje su mogli biti plasirani i njihovi povrtlarski proizvodi i pilići.

Sada su se bazirali na ratarstvo, povećali posjed i trude se baviti poljoprivredom, a pritom nešto i zaraditi. Zbog loše agrarne politike, stočarstvo odumire i u ovom, nekoć bogatom poljoprivrednom kraju. OPG Kalazić sada uzgaja soju, pšenicu i kukuruz na ukupno 130 hektara. Jedina nada je u okrupnjavanju. Danas je u Kućancima 10 puta manje krava, a Damir tvrdi kako se nekad od samo 10 krava moglo živjeti, ali i kako je sretan što prije 10 godina nisu išli u velika ulaganja i stvaranje megalomanske farme, inače ga danas ovdje ne bi bilo. Ratare guše i sramotne otkupne cijene pšenice i drugih proizvoda, ali i vlastita razjedinjenost.

Zakupnina zemljišta je 1.600 kn po hektaru, a vijest je da će poticaj biti oko 1.600 kuna po hektaru. Cijena zakupa je dakle, izjednačena sa poticajem koji se dobije, a po ovim cijenama po kojima se proizvod može prodati, ne možemo pokriti ni osnovne troškove. Za 10 tona pšenice treba staviti tonu mineralnog gnojiva po hektaru, a to je oko 4.000 kn. Zato se štedi na gnojivima, zaštiti, sjemenu. Po hektaru je dakle potrošnja oko 6.000 - 7.000 kn. A sve to po cijeni pšenice od kunu za kilogram, znači da treba imati sedam tona pšenice da bi uopće bili na nuli. Za čega smo onda radili? Treba platiti i traktor, da ne spominjemo kredite i životne troškove.


Zajedništvo nikad potrebnije - a nikad ga manje!

"Strojni prstenovi koji su u Europi normalni, kod nas su rijetkost. Rijetkost je da se ljudi uopće dogovore kako ga zajednički koristiti pa dolazi do toga da svatko kupuje, ionako preskup i prerijetko korišten stroj za osobne potrebe. Nema zajedništva. Posljedica je to i činjenice da u Hrvatskoj postoji čak nekoliko stotina različitih poljoprivrednih udruga i organizacija. Prema nekim podacima, radi se o gotovo 500 takvih oblika udruživanja na različitim razinama, manje ili više specijaliziranih za neku od poljoprivrednih djelatnosti" kaže Damir Kalazić.

Da bi se mlade ljude motiviralo na bavljenje poljoprivredom, važno je da država drugačijim zakonom o zemljištu omogući mladim ljudima stjecanje zemljišta, a ne da im otežava. Pri tome se ne radi samo o državnom poljoprivrednom zemljištu, nego i o velikom problemu usitnjenih posjeda. Preduvjet za to rješenje je sređivanje gruntovnih knjiga kako bi se zemljište moglo okrupniti, a ne da i dalje imamo brojne primjere gdje je desetak hektara zemljišta usitnjeno i na više od stotinu parcela. U takvim uvjetima nema govora o ozbiljnom bavljenju poljoprivredom.


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Stočarstvo OPG Kalazić Ratarstvo Uzgoj soje Kukuruz Pšenica Okrupnjavanje zemjišta Damir Kalazić Perspektive govedarske proizvodnje Zaokružen ciklus Zakup zemljišta Gnojiva Cijena zaštite Cijena sjemena Cijena gnojiva Input Proizvodnja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]