Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozimi usevi
  • 10.11.2021. 14:00

Štetočine i patogeni napadaju ozime useve - obilazite svoje parcele

Osim lisnih vaši i cikada, u usevima ječma registrovana je i pojava mrežaste i sočivaste pegavosti. Stručnjaci ne preporučuju primenu hemijskih sredstava, za sada.

Foto: PIS Vojvodina
  • 169
  • 67
  • 0

Na području delovanja RC Sombor usevi ozimog ječma se nalaze u fenofazi dva do tri lista razvijeno. Usevi pšenice posejani u ranijim rokovima setve se nalaze u fenofazi dva lista razvijena; u ovom regionu setva pšenice još uvek je u toku, navodi se na sajtu Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Vizuelnim pregledom useva strnih žita na više lokaliteta, registrovano je prisustvo sledećih štetočina:

  • krilatih i beskrilnih formi lisnih vaši (Aphididae) - na jedan do tri odsto biljaka;
  • cikada (Cicadelidae) - na tri do četiri odsto biljaka.  

Ovi štetni organizmi svojom ishranom nanose kako direktne štete sisanjem biljnih sokova, tako i indirektne štete koje su mnogo značajnije, a ogledaju se u sposobnosti prenošenja fitopatogenih virusa. Do najvećih šteta za usev dolazi ako se transmisija virusa dešava u početnim fazama porasta biljaka.

Prag štetnosti prema EPPO standardu 2/11/1, u ovim fazama razvoja strnih žita, iznosi 10 odsto biljaka naseljeno sa jednom ili više vaši ili cikada.

Sočivasta i mrežasta pegavost ječma

Pored prisustva štetočina, u usevima ječma registrovano je i prisustvo simptoma sledećih patogena, na veoma niskom procentu biljaka:

  • mrežaste pegavosti ječma (Pyrenophora teres);
  • sočivaste pegavosti lista ječma (Rhynchosporium secalis).

Pojavile se bolesti na ječmu i pšenici: Ratari, kakvo je stanje useva?

Na primer, kako smo ranije pisali, kod mrežaste pegavosti na listu nastaju tamnobraon pruge, paralelne s krajevima, a između lista nastaju poprečne nekroze, što daje mrežast izgled napadnutom delu biljke.

Za sada se hemijske mere zaštite u usevima strnih žita ne preporučuju ali se poljoprivrednim proizvođačima preporučuje obilazak parcela u cilju praćenja prisustva štetnih organizama. RC Sombor i u narednom periodu nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja kao i prisustva štetočina u usevima ozimih strnih žita.  


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Mrežasta pegavost ječma Sočivasta pegavost lista ječma Patogeni Lisne vaši Ozimi usevi Prognozno-izveštajna služba


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...