Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 17.04.2020. 16:30

Štete od korova u strnim žitaricama mogu biti velike, vrijeme je za zaštitu

Utvrđeno je da štete od korova mogu biti od 10-50% od ukupnog prinosa strnih žitarica, ovisno o zakorovljenosti i njihovoj vrsti, upozoravaju iz Chromos Agra. Kako se uspješno boriti?

Foto: Chromos Agro
  • 1.333
  • 83
  • 0

Zaštita strnih žitarica od korova je za većinu poljoprivrednih proizvođača postala uobičajen tehnološki postupak jer u praksi su se uvjerili koliko to može značiti, odnosno koliko može umanjiti prinos i kvalitetu uroda.

"Štete koje nanose korovi našim usjevima ogledaju se kroz oduzimanje hrane, vode, svjetla te životnog prostora, a osim izravnog utjecaja na urod, otežavaju i žetvu te povećavaju troškove proizvodnje. Utvrđeno je da štete mogu biti od 10 do 50% od ukupnog prinosa, ovisno o zakorovljenosti i vrsti. Na primjeru korovne vrste Galium aparine (broćika, priljepača), već 2 biljke/m² mogu utjecati na smanjenje prinosa do 5%. Za uspješnu borbu protiv korova na našim njivama, potrebno je, osim dobrog poznavanja onih dominantnih, voditi i računa o tome što uvjetuje pojavu i njihovo širenje", ističu stručnjaci tvrtke Chromos Agro.

Naglašavaju i faktore koji utječu na pojavu i širenje, a to su gnojidba dušikom (neizbalansirana gnojidba pogoduje razvoju korovnih vrsta, ubrzava njihov rast i razvoj), ostaci sjemena korova iz predkultura (predstavljaju značajan izvor zaraze za sljedeću kulturu), prenošenje sjemenja kombajnima (obavezno čišćenje kombajna prije i poslije žetve/berbe) te njihova vitalnost (pojedine vrste zadržavaju klijavost i dugi niz godina dok ne dođu u povoljne uvjete za rast i razvoj).

d
Utvrđeno je da štete od korova mogu biti od 10 do 50% od ukupnog prinosa, ovisno o zakorovljenosti i vrsti (foto: Chromos Agro)

Najvažniji korovi u strnim žitaricama

Kako se sjetva ozimina vrši još u jesen, tako se i korovi mogu javiti od jeseni pa sve do proljeća, ističu iz ove tvrtke. Kada će se oni javiti i u kojem intenzitetu, ovisit će o vremenskim prilikama koje će nastupiti nakon sjetve. One koji se javljaju u strnim žitaricama razvrstali su u četiri skupine, a to su:

  • jednogodišnji travni (uskolisne): slakoperka, lisičji repak, vlasnjača, divlja zob (spomenute trave niču još u jesen izuzev divlje zobi, pa je zbog toga i mjere suzbijanja potrebno izvršiti ranije),
  • jednogodišnji širokolisni: priljepača, kamilica, jarmen, divlji mak, mišjakinja, mrtva kopriva, različak, lobode, dvornici itd.,
  • višegodišnji travni (uskolisni): pirika i
  • višegodišnji širokolisni: osjak, slak, ladolež, svinjak, gavez i dr. (niču kasnije tijekom proljeća kada porastu temperature i mogu značajnije usporiti i otežati žetvu).

Rješenje koje iz tvrtke Chromos Agro nude je SARACEN® MAX (florasulam, 200 g/kg; tribenuron-metil, 600 g/kg) u obliku vododispergirajućih granula (WG). Radi se o selektivno sistemičnom herbicidnom sredstvu namijenjenom suzbijanju jednogodišnjih širokolisnih korova u ozimoj i jaroj pšenici (mekoj i tvrdoj), ječmu, raži, zobi te ozimoj pšenoraži. 

Sredstvo se, napominju iz tvrtke, primijenjuje nakon nicanja (post-em) u količini 25 g/ha u sljedećim razvojnim stadijima: 

  • u ozimim žitaricama u proljetnoj primjeni od stadija razvijena 2 lista do vidljivog jezičca lista zastavice (BBCH 12-39),
  • u jarim žitaricama od stadija razvijena 2 lista do drugog koljenca (BBCH 12-32).
vd
SARACEN® MAX primijenite nakon nicanja u količini 25 g/ha (foto: Chromos Agro)

Primjer djelovanja SARACEN® MAX u poljskim uvjetima

"Za postizanje optimalnog djelovanja sredstva, bitna je odgovarajuća vlažnost tla. Potrebno je primijeniti sredstvo kada su korovi u punom porastu.

U jesen se nakon žetve usjeva tretiranih sredstvom SARACEN® MAX mogu sijati žitarice, uljana repica, stočni grašak i lucerna. Prije sjetve uljane repice i lucerne, tlo treba biti preorano i kultivirano na 20 cm dubine. Sljedeće godine nakon primjene sredstva SARACEN® MAX mogu se sijati žitarice, uljana repica, stočni grašak, lucerna, šećerna repa, krumpir, kukuruz, grašak, mrkva i ostalo povrće", poručuju iz Chromos Agra.

Za više informacija o zaštiti strnih žitarica od korova, obratite im se na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

Chromos Agro Korov Zaštita strnih žitarica SARACEN® MAX


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]