Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sjetva
  • 13.11.2019. 07:30

Stanko Zdravčević: Ovo je jedna od lakših i jednostavnijih sjetvi unazad par godina

Ove godine poljoprivrednici su znatno podigli površine zasijane ječmom, jer je prijašnjih sezona bila veća potražnja za ovom kulturom na tržištu.

Foto: Pixabay/jackmac34
  • 975
  • 61
  • 0

Kako siješ, tako ćeš žeti - poznata je uzrečica slavonskih poljoprivrednika. A ovogodišnja jesenska sjetva činila se izazovna jer suša nikome nije išla na ruku. No onda se nebo okrenulo u korist poljoprivrednika - visoke temperature i kiša koja pada svakih nekoliko dana osiguravaju da se usjevi dobro prime.

Ove godine poljoprivrednici su znatno podigli površine zasijane ječmom jer je prijašnjih sezona bila veća potražnja za ovom kulturom na tržištu.

"Bila je teža obrada, ali došle su kiše pa se obrada vrlo dobro odradila. Ubrzo, kada se zasijala većina toga, došla je dovoljna količina kiše za nicanje. Bile su visoke temperature pa je lijep porast. Ovo je jedna od lakših i jednostavnijih sjetvi unazad par godina.

Plodored diktira koliko će se čega u godini sijati

Za uljanu repicu je još rano govoriti, završit će u okviru prošlogodišnjih površina, neće biti većih oscilacija, očekuje se na oko 30-40 tisuća hektara. Za pšenicu mislim, iako podaci još nisu potpuni, da će se malo podići, možda do 130 tisuća hektara, ali teško je reći unaprijed. Puno je više posijano ječma, čak i više nego se planiralo, a kad sve završimo, znat ćemo točne podatke", rekao je Stanko Zdravčević, stručnjak za poljoprivredu i OPG-ove istočne Hrvatske.

Mora se voditi računa o plodoredu, napominje Zdravčević, jer plodored diktira što će se sijati više ili manje, ali svakako diktiraju i vremenski uvjeti.

"Ove godine se posijalo malo više ječma jer je lani bila veća potražnja za njim.

Ako nastave ovako visoke temperature, koje i pogoduju, ali i ne pogoduju kulturama, morat će se prije ići u zaštitu. Već su počela prskanja uljane repice, pšenice i tako dalje. Mi kukamo unaprijed, kiše za sada više ne treba i ima dovoljno vlage, ali treba čekati vremensku prognozu", savjetuje Zdravčević.

Što je još rekao o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, pogledajte u videoprilogu:


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Jesenska sjetva Sjetva žitarica Kiša Sjetva ječma Plodored Pšenica


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer