Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret
  • 30.05.2020. 08:00

Šta treba da znate o uspešnom uzgoju suncokreta?

Jedna od agrotehnike suncokreta jeste da se kod dubokog jesenjeg oranja, unosi ½ fosfornih i kalijumovih đubriva i oko 1/5 azotnih, dok se ostatak unosi pri pripremi zemljišta za setvu.

Foto: Syngenta
  • 283
  • 17
  • 0

Suncokret je kao ratarska kultura počela da zauzima veće poljoprivredne površine u odnosu na neki prethodni period, kada su poljoprivrednici u svom plodoredu koristili uglavnom pšenicu, kukuruz, soju.

Zbog veoma važnih osobina ove biljne vrste čije seme sadrži 50 odsto ulja, a kao zdrava hrana zbog svog udela vitamina E i selena, u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji koristi se za proizvodnju margarina, majoneza, brojnih farmaceutskih proizvoda, kao i za boje i lakove. Pošto glave suncokreta sadrže puno hranljivih materija, koriste se i za ishranu životinja, podseća stručnjak za ratarstvo Poljoprivredno stručne službe Šabac Gordana Rehak.

Suncokret je ukras svake bašte i lako ga je uzgajati

Domaće sorte suncokreta koje se gaje kod nas, mogu da narastu i dva do tri metra, čija je stabljika uspravna hrapava sa velikim srcolikim listovima.

Šta je važno u agrotehnici suncokreta?

Šta je važno u agrotehnici suncokreta, šabački stručnjak navodi da suncokret traži plodna, strukturna, slabo kisele i neutralne reakcije zemljišta, setvu treba obaviti početkom aprila u kućice razmaka 50 cm sa 60 cm na dubini od pet do osam centimetra. Za setvu je potrebno četiri do šest kilograma semena po hektaru, temperatura potrebna za klijanje suncokreta minimum tri stepena, a optimalna 28 stepeni.

Navodnjavanje, iako dobro podnosi sušu

Zatim, za predkulturu treba birati onu koja nema zajedničke bolesti, pa su strna žita dobra kao predkultura. 

U početku rasta, suncokretu je potrebno dosta vlage, što podrazumeva redovno navodnjavanje zbog velike vegetativne mase, ali zbog jako dobro razvijenog i dubokog korena, crpi vodu iz dubljih slojeva i ipak podnosi dobro sušu. Voda je suncokretu najpotrebnija u fazi oblikovanja glavica i nalivanja semena.

Obezbedite dovoljno azota

Takođe, đubrenje suncokreta podrazumeva obezbeđivanje dovoljnih količina azota, jer dovoljno kalijuma crpi iz zemljišta. Međutim, đubrenje fosfornim đubrivima je najvažnije, pa tako na srednje plodnim zemljištima treba obezbediti oko 100 kg/ha azota, 120 kg/ha fosfora i oko 140 kg/ha kalijuma.

Kod dubokog jesenjeg oranja, unosi se ½ fosfornih i kalijumovih đubriva i oko 1/5 azotnih, dok se ostatak unosi pri pripremi zemljišta za setvu.

Značaj bora u ishrani ratarskih i krmnih useva

Treba napomenuti, da je brojnim ogledima utvrđeno povoljno dejstvo folijarne primene bora kod suncokreta, koji se smatra biljkom indikatorom za bor. Folijarnom prihranom mogu se uneti i zaštitna sredstva u kombinaciji za širokolisne i uskolisne korove.

Biljke mogu da izdrže i do -6 stepeni, a niže od 15 stepeni i više od 25, smanjuju sadržaj ulja u semenu.

Žetva pre osipanja semena

Suncokret sazreva krajem avgusta i početkom septembra, a sazrevanje je sporo, glavice ostaju manje-više zelene, seme ima povećan sadržaj vode pa ispada iz glavice. Žetvu kombajnom, napominje Rehak, obaviti pre osipanja semena, odnosno kada je donji deo glavice smeđe boje, a seme sušiti na manje od 10 odsto vlage.

Prinos suncokreta se ostvaruje od dve do tri tone, ali je moguće dobiti i znatno veći.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potiče iz Amerike (Meksiko, Peru). Najpre je uzgajan kao ukrasna biljka, seme je korišteno za ishranu ptica, a ljudi su jeli jezgro iz semena. 1840. godine je prvi put... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Suncokret Agrotehnika suncokreta Uzgoj suncokreta Đubrenje suncokreta Setva suncokreta Žetva suncokreta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.