Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izveštaj
  • 09.08.2022. 18:00

Šta pokazuju nove prognoze globalne proizvodnje žitarica?

I pored povećanja u odnosu na jun, globalna proizvodnja pšenice je manja za 0,6 odsto u odnosu na 2021. godinu

Foto: Depositphotos/KarepaStock
  • 282
  • 34
  • 0

Globalna proizvodnja žitarica u 2022. godini je prema FAO prognozi povećana za sedam miliona tona u julu u odnosu na prethodni mesec. Sada se očekuje 2.792 miliona tona, što je još uvek za 0,6 odsto manje od svetske proizvodnje u prošloj godini.

Ovaj rast se uglavnom temelji na reviziji od 6,4 miliona tona najviše u odnosu na prognozu proizvodnje krupnozrnih žitarica, pri čemu se očekuje da će svetska proizvodnja dostići 1.501 milion tona u 2022. godini.

Tome su doprineli zasadi kukuruza u Kini i Indiji, ali i dalje se radi o 30 odsto manje u odnosu na petogodišnji prosek.

Kanda, Australija i Rusija očekuju dobre prinose pšenice (Foto: juanaunion/bigstockphoto.com)

U julu je smanjena prognoza svetske proizvodnje pšenice u 2022. na 770,3 miliona tona, što je za jedan odsto niže u odnosu na prethodnu godinu. Najviše je doprinela suša koja je pogodila Evropsku uniju, a u manjoj meri Argentinu i Irak.

S druge strane, Kanda i Australija očekuju dobre prinose, kao i Rusija.

Za pirinač se očekuje blagi pad od 0,4 odsto u odnosu na rekordnu prošlogodišnju žetvu.

Raste upotreba žitarica

Za period 2022./23. prognoza svetske upotrebe žitarica je podignuta, za 9,2 miliona tona, odnosno na 2.797 miliona tona. To je za 0,1 odsto ili 1,7 miliona tona ispod nivoa 2021./22., a razlog je manja upotreba stočne hrane.

Očekuje se da će iskorišćenost krupnozrnih žitarica ostati blizu 1.504 miliona tona, kao i u prošlogodišnjoj prognozi.

Blagi pad od 0,3 odsto, pokazuje se za globalno korišćenje pšenice u 2022./23. i to uglavnom zbog očekivanog pada upotrebe stočne hrane, posebno u Kini, Evropskoj uniji, kao i u industrijskoj upotrebi u Indiji.

Globalne zalihe kukuruza će ostati blizu svojih početnih nivoa (Foto: Đorđe Lalić)

Svoja predviđanja za globalnu upotrebu pirinča FAO je poboljšao. U 2022./23. godini očekuje povećanje za 1,1 milion tona na rekordni nivo od 523,1 miliona tona.

Kakve će biti svetske zalihe žitarica?

FAO predviđa svetske zalihe žitarica na kraju sezone u 2023. u iznosu od 854 miliona tona, što je u odnosu na prethodni mesec više za 7,6 miliona tona, ali i dalje ukazuje na smanjenje od 0,6 odsto ili 5,0 miliona tona na godišnjem nivou. Prognoza za globalne zalihe krupnozrnih žitarica povećana je za 6,0 miliona tona u odnosu na prethodni izveštaj i iskazana su veća očekivanja zaliha kukuruza, ali se i dalje vidi da ide ka padu od 1,0 odsto ili 3,6 miliona tona ispod početnih nivoa. Dakle, globalne zalihe kukuruza će ostati blizu svojih početnih nivoa.

Prognoza za globalne zalihe pšenice 2022./23. je povećana za 1,5 miliona tona od prošlog meseca, na 299 miliona tona. Svetske zalihe pirinča na kraju marketinške godine 2022./23. predviđaju se na 191,7 miliona tona, što je skoro nepromenjeno.

Trgovina žitaricama

I pored povećanja u svetskoj trgovini žitaricama u 2022./23. koja iznosi 468 miliona tona, što je više za 4,8 miliona tona u odnosu na prošli mesec, taj iznos predstavlja najniži nivo u tri sezone i smanjenje od 11,4 miliona tona u odnosu na 2021./22.

Predviđa se da će se trgovina krupnozrnim žitaricama smanjiti za 4,1 odsto, odnosno 9,5 miliona tona, u 2022./23. za period juli/juni u odnosu na procenjeni nivo 2021./22. Najviše zbog ratnih poremećaja u proizvodnji kukuruza i izvoz ječma iz Ukrajine.

Očekivane su veće isporuke kukuruza iz Brazila i veća potražnja iz Evropske unije. Međutim, povećani izvoz iz Brazila u 2022./23. ne može nadoknaditi manje pošiljke koje se očekuju od drugih velikih izvoznika kukuruza. Svetska trgovina pšenicom u 2022./23. godini će se smanjiti za 1,3 odsto.


Povezana biljna vrsta

Pirinač

Pirinač

Sinonim: - | Engleski naziv: Rice | Latinski naziv: Oryza sativa L.

Pirinač se, kao pšenica i raž, prvenstveno upotrebljava za ishranu ljudi jer je lako svarljiv, blago deluje na sistem za varenje i ne izaziva poteškoće u varenju. Pirinač u... Više [+]

Tagovi

Žitarice FAO izveštaj Svetske prognoze Zalihe žitarica Pirinač Trgovina žitaricama


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.