Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 05.02.2021. 09:15

Srpski kukuruz i sušeni rezanac šećerne repe na putu za Kinu

Idealno je vreme na mesec i po dva pred setvu kukuruza da otvaramo jedno ovako veliko tržište na koje mogu da se plasiraju velike količine, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. 

Foto: Zlatko Markovinović (ilustracija)
  • 601
  • 299
  • 0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potpisao je sa Generalnom upravom carine Kine dva protokola o fitosanitarnim uslovima za izvoz srpskog kukuruza i sušenog rezanca šećerne repe u Kinu. Srbija je među deset najvećih izvoznika kukuruza u svetu i uskoro će moći da izvozi ovu kulturu i na tržište Kine, koja je najveći svetski kupac te robe, obaveštenje je na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

"Idealno je vreme na mesec i po dva pred setvu kukuruza da otvaramo jedno ovako veliko tržište na koje mogu da se plasiraju velike količine", rekao je ministar Nedimović i dodao da je jako važno da ovo tržište otvorimo i da počnemo da se bavimo sporazumom o svinjskom mesu.

Ministar je izrazio nadu da će se i kineski poljoprivredni proizvodi naći na srpskom tržištu i podsetio da je za kratko vreme u trgovinskoj razmeni dveju zemalja postignut značajan uspeh.

Rast cena ratarskih kultura - oni koji su čuvali robu sada mogu da zarade

Kako je rekao agrarni analitičar Žarko Galetin za RTS, srpski kukuruz se bazira na hibridima za stočnu ishranu, što je dodatna prednost za kinesko tržište. Pošto Kinezi kupuju kukuruz za preradu, prema njegovim rečima, možemo biti sigurni da neće biti nikakvih problema, kada se usaglase ovi fitosanitarni kriterijumi, o kojima pregovoaramo već nekoliko godina.

Ona na čemu treba raditi su uslovi skladištenja i agrotehnika, jer se prinos može povećati potpunom primenom agrotehnike.

Najava proširenja saradnje

Ambasadorka Čen Bo, koja je putem video linka potpisala protokol, izjavila je da Srbija ima jaku poljoprivredu i kvalitetne proizvode.

"Kineska ambasada je spremna da sa srpskim prijateljima i ministarstvom radi na tome kako bi se sve više kvalitetnih proizvoda iz Srbije izvozilo u Kinu", kazala je ambasadorka nakon potpisanih sporazuma.

Ona je izrazila spremnost ambasade da u drugoj polovini februara, nakon kineske Nove godine, bude organizovan sastanak dveju strana kako bi se razgovaralo o proširenju saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.


Tagovi

Izvoz kukuruza Ministarstvo poljoprivrede Kina Protokol Ministar Nedimović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]