Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva u Sremu
  • 25.06.2015. 08:20

Sremci spremni za žetvu pšenice!

Zvanično, još uvek niko nije izašao sa ovogodišnjom otkupnom cenom pšenice. Ipak, poljoprivredni stručnjaci kažu da će ona biti ista kao i tokom prošlogodišnje žetve, znači 17 dinara za kilogram

  • 257
  • 124
  • 0

Prosečan rod pšenice ove godine biće oko četiri tone po hektaru, procenjuju poljoprivredni stručnjaci. Aktuelne vremenske prilike pogoduju hlebnom žitu koje je na većini parcela u fazi voštane zrelosti pa se do početka žetve može očekivati i blago povećanje prinosa.

Sremci po tradiciji očekuju dobar prinos hlebnog žita. Prosek će kao i predhodnih godina biti oko četiri tone, mada ima i parcela gde će rod premašiti i sedam tona. To su njive, kažu stručnjaci, na kojima je setva urađena u optimalnom roku i gde je agrotehnika primenjena bez greške. Do žetve je ostalo još desetak dana, a sva raspoloživa mehanizacija za taj posao je spremna. "U Sremu ima dovoljno mehanizacije i to dobro pripremljene i remontovane za najvažniji posao u godini. Mnogi poljoprivrednici su nabavili nove moderne kombajne pa se očekuje da će kompletna žetva, ako vreme posluži biti završena za desetak dana”, kaže Goran Drobnjak iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi.

Mehanizacija spremna!

Da bez ispravne mehanizacije ne treba ulaziti u žetvu kaže i Slobodan Makarić, poljoprivrednik iz Putinaca. "Kombajn je remontovan na vreme, traktori i prikolice takodje, tako da bez problema možemo početi žetvu. Važno je da ne bude kvarova i da nema rastura zrna”, govori Makarić.

Makarići ove godine imaju 120 jutara pod pšenicom. Usev dobro izgleda, a procenjuju da će prosečan rod biti oko četiri tone. "Problem je što nemamo smeštajne kapacitete. I ove godine moramo pšenicu dati na čuvanje, što znači da će nas skladištari opet uceniti, jer praktično oni određuju cenu", tvrdi Slobodan Makarić.

Bez 20 dinara za kilogram pšenice nema zarade

Zvanično, još uvek niko nije izašao sa ovogodišnjom otkupnom cenom pšenice. Ipak, poljoprivredni stručnjaci kažu da će ona biti ista kao i tokom prošlogodišnje žetve, znači 17 dinara za kilogram, bez uračunatog PDV-a. Poljoprivrednici, s druge strane imaju svoju kalkulaciju koja jasno pokazuje da bez 20 dinara za kilogram zarade u proizvodnji pšenice nema. "Ako cena bude kao i prošle godine opet gubimo. Kada sve sračunam, repromaterijal i ostale troškove, bez mog i rada moje porodice, zarade nemam", priča Makarić.

Pšenicu na lager pa će biti zarade!

Da je nedostatak skladišnih prostora problem, potvrđuje većina sremskih poljoprivrednika. Neki od njih su uspeli da sagrade svoje smeštajne kapacitete i tako rešili problem sa skladištarima, dok su mnogi i dalje primorani da pšenicu daju drugome na čuvanje. Oni koji iz finsnijskih razloga nisu primorani da tokom leta prodaju pšenicu, rod mogu lagerovati i tako sačekati višu cenu. A prema rečima stručnjaka viša cena se očekuje krajem ove i u prvom kvartalu sledeće godine.

Borivoje Slepčević iz Budjanovaca koji ima pšenice na blizu 30 hektara kaže da će sačekati sa prodajom. “Ove godine neću žuriti sa prodajom. Lagerovaću celokupan rod i kada bude najpovoljniji ternutak prodaću žito. Mislim da je 17 dinara malo, da je 20 ne bih razmišljao“, kaže Slepčević.

Do početka žetve u Sremu ostalo je još desetak dana, a kada padnu prvi otkosi i kada se utvrdi koliko je rodilo, tek tada će mnogi odlučiti kada, koliko i kome će prodati pšenicu.


Tagovi

Prosečan prinos pšenice Nedostatak skladišnog prostora Niska cena Otkupna cena Prodaja Lagerovanje Mehanizacija Remont


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.