Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva kukuruza
  • 05.04.2017. 12:00

Sremci će kukuruzom posejati 116.000 ha

Trenutne vremenske prilike pogodne su za setvu kukuruza, koja je počela na njivama u Sremu. Stručnjaci najavljuju da će u toj regiji kukuruzom biti posejano oko 116.000 ha, dodajući da rana setva te žitarice ima mnoge prednosti.

Foto: Hans / Pixabay
  • 1.549
  • 74
  • 0

U Sremu je već počela setva kukuruza, uprkos tome što vlažnost zemljišta nije optimalna. Tamošnji ratari se nadaju da će najavljene padavine znatno popraviti situaciju na njivama, naročito u prvim fazama razvoja biljaka.

Kako prenosi RTV, kukuruz se lane na sremskim atarima prostirao na površini od gotovo 116 hiljada hektara, a stručnjaci procenjuju da će i ove sezone toliko biti posejano.

Vremenske prilike pogodne za setvu

Trenutne vremenske prilike povoljne su za radove u polju, pa se posao kod ratara, čija je mehanizacija dobro pripremljena, odvija bez značajnijih problema. Stručnjaci objašnjavaju da paori u šidskom kraju ovih dana uglavnom seju hibride iz fao grupe zrenja 500 i 400, jer su ti hibridi otporniji na sušu, koja bi prema najavama meteorologa mogla da pogodi taj kraj i u kasnijim fazama razvoja ošteti biljke.

Odgovarajuća temperatura setvenog sloja 10°C

Situacija s vremenskim prilikama je obećavajuća, pa bi stetva kukuruza u Sremu uskoro mogla biti završena, odnosno obavljena u optimalnom agrotehničkom roku, što je za to podneblje mesec april. Stručnjaci savetuju da setvu ne treba počinjati pre nego što temperatura setvenog sloja zemljišta na bude 10°C.

Rana setva donosi mnoge prednosti

Kako oni tvrde, rana setva ima mnoge prednosti, jer se na taj način osigurava ranije klijanje i nicanje, odnosno bolje iskorišćavanje zimske vlage, a to naposletku omogućava ranije metličanje, svilanje, cvetanje i oplodnju. Tako biljka postaje otpornija na velike vrućine i suv vazduh u najosetljivijim fazama njenog razvoja. To sve obezbeđuje ranije i potpunije zrenje kukuruza i povećava količinu i kvalitet prinosa.

Foto: Hans / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Kukuruz Setva Srem Ratarstvo Poljoprivreda Seme Vojvodina Šid


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.