Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje kukuruza
  • 29.08.2021. 10:00

Sprečiti pojavu mikotoksina pravilnim skladištenjem kukuruza

Temperatura i relativna vlažnost vazduha u skladištima utiču i na sastav mikoflore zrna. Gljive se u skladištu na temperaturi  pet do 10°C razvijaju veoma sporo, a na temperaturi iznad 20°C veoma brzo.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 202
  • 127
  • 0

Mikotoksini su jedinjenja nastala usled razvića gljivica plesni i mogu biti različitog hemijskog sastava. Ove plesni u žitaricama se javljaju kako pre tako i posle žetve, prilikom neadekvatnog skladištenja. Do razvoja ovih plesni može doći kao posledica oštećenja ratarskih kultura od strane insekata, sporog sušenja i uskladištenja u vlažnim uslovima, navodi stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Prokuplje Snežana Jović.

Od žitarica u našim uslovima je najviše prisutan u kukuruzu i proizvodima od kukuruza. Iz tog razloga vrlo je važno na koji način se bere i kasnije skladišti na gazdinstvima, a najvažnija pravila berbe i skladištenja jeste da pre berbe redovno pratiti i sadržaj vlage u zrnu, ukoliko postoje uslovi za brzo sušenje zrna, kukuruz brati sa 23 odsto vlage. Ukoliko ne postoje takvi uslovi, sačekati da vlaga padne na 14 odsto.

Izbegavati skladištenje toplog zrna u hladna skladišta

Kombajn podesiti tako da pravi što manja oštećenja. Ukoliko je berba ručna, uklanjati klipove sa simptomima. U najvećem broju slučajeva ranija berba znači i manju koncentraciju mikotoksina.

Sušenje zrna do 14 odsto vlage treba obaviti u roku od 24-48 časova posle berbe. Posle sušenja treba izbegavati skladištenje toplog zrna u hladna skladišta, jer će se pojaviti kondenzacija. Iz navedenih razloga, potrebno je ohladiti zrno posle sušenja, a pre skladištenja, ističe Jovićeva.

Kukuruz: Važnost mesta čuvanja i temperaturnog režima sušenja

Podsetimo, da bi sušenje zrna bilo što ekonomičnije bitna je i vlaga zrna koje dolazi na sušenje kao i izbor i održavanje temperaturnog režima. Treba napomenuti da se granične maksimalne temperature za sušenje merkantilnog zrna i semenskog zrna razlikuju i da se semenski kukuruz suši na manjim temperaturama.

Skladišni prostor sa neometanim protokom vazduha

Obezbediti ispravno stanje skladišta pre unošenja zrna i održavati higijenu tokom skladištenja. Svi prostori za čuvanje moraju biti, pre unošenja zrna higijenski ispravni, a kasnije se moraju redovno kontrolisati uslovi u njima;

  • obavezno odvojiti rod od prošlogodišnjeg roda:
  • ne skladištiti kukuruz na betonu da ne bi došlo do pojave kondenzacije;
  • sprečiti mehaničke povrede i oštećenja od insekata;
  • skladišni prostor mora imati neometan protok vazduha odnosno obezbeđeno aktivno ili pasivno provetravanje;
  • održavati odgovarajuću temperaturu u skladištu;

Temperatura i relativna vlažnost vazduha u skladištima utiču i na sastav mikoflore zrna. Gljive se u skladištu na temperaturi  pet do 10°C razvijaju veoma sporo, a na temperaturi iznad 20°C veoma brzo.

Fungicidi efikasni u sprečavanju razvoja gljiva?

Redovno pratiti pojavu truleži na klipu i zrnu i odbaciti bolesne klipove. Trulež klipa u zavisnosti od prouzrokovača može biti različite boje - zelene, bele, crne ili jarko crvene. Za sada ne postoje fungicidi koji su efikasni u sprečavanju razvoja gljiva na zrnu kukuruza za ljudsku upotrebu.

Registrovano je nekoliko preparata, pod različitim imenom, na bazi organskih kiselina, kao što su propionska i izobuterna kiselina ili mešavine ovih kiselina s amonijum izobutiratom. Ove kiseline ne odstranjuju prethodno nastale mikotoksine na zrnu, ali mogu zaustaviti razvoj gljiva i time dalju biosintezu mikotoksina, naglašava prokupački stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Mikotoksini Berba kukuruza Skladištenje žitarica Sušenje zrna Snežana Jović Gljive


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...