Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita ječma
  • 06.05.2021. 12:00

Sprečite pegavost ječma na vreme

Ukoliko se registruje 10 odsto biljaka sa simptomima pegavosti, kako bi se sprečio dalji razvoj i širenje bolesti i sačuvao prinos, nakon stabilizacije vremenskih uslova se preporučuje primena registrovanih fungicida.

Foto: PIS Vojvodina
  • 271
  • 328
  • 0

Usevi ječma iz najranijih rokova setve se nalaze u fazi pojave lista zastavičara. Prognozirane visoke temperature vazduha uticaće na brži razvoj biljaka i ulazak većeg broja useva u fazu zastavičara. Vizuelnim pregledima useva ječma registrovano je prisustvo simptoma različitih vrsta pegavosti (mrežasta pegavost ječma, sočivasta pegavost lista ječma, ramulariozna pegavost lista ječma) i pepelnice žita, navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Pored navedenih patogena, oboleva još i od prugavosti ječma, mrke i sive pegavosti, kao i mrežavosti (ili mrežaste pegavosti). Kada je jesen topla, kao što je bila prethodna, u proleće se obavezno javi pegavost, koju uzrokuju različite gljivice, a što značajno može umanjiti prinose.

Pšenica i ječam sada najizloženiji napadu pegavosti, kako ih zaštititi?

Ono što karakteriše sva navedena oboljenja je to da se javljaju prvo na donjim delovima biljke, a zatim sa rastom useva i oni se šire ka gornjim delovima. Navedene zaraze naglo se razvijaju sada u proleće. 

Na 10 odsto obolelih biljaka sprovesti zaštitu

Na primer, siva pegavost najčešće napada ozimi ječam, a nešto ređe jari ječam, raž, zob i pšenicu. Na plojci i rukavcima lista, a kasnije na klasu pojave se izdužene pege. One su u početku vodenaste, svetlo-zeleno sive ili plavičasto-sive boje. Kako bolest napreduje, tako se i tkivo u središtu pega suši i postaje bledo. Njen kraj je neravan i tamnosmeđe do ljubičaste boje, a oko njega se ponekad javljaju hlorotične zone.

U povoljnim uslovima pege se spajaju i stvaraju veće nekrotične lezije, lišće se suši i izgleda kao da je spaljeno. Optimalne temperature za infekciju su od 10 do 20°C, a potrebna je i visoka vlaga vazduha.

Pojavile se bolesti na ječmu i pšenici: Ratari, kakvo je stanje useva?

Proizvođačima ječma se preporučuje pregled useva na prisustvo simptoma bolesti. Ukoliko se registruje 10 odsto biljaka sa simptomima pegavosti, kako bi se sprečio dalji razvoj i širenje bolesti i sačuvao prinos, nakon stabilizacije vremenskih uslova se preporučuje primena registrovanih fungicida na bazi nekih od aktivnih materija:

  • epoksikonazol + metkonazol;
  • protiokonazol + benzovindiflupir;
  • biksafen + fluopiram + protiokonazol;
  • tebukonazol + biksafen;
  • tebukonazol + tiofanat-metil;
  • epoksikonazol + tiofanat-metil.

Sva hemijska sredstva za zaštitu bilja, koristiti uz poštovanje preporuka proizvođača, uz pravilno rukovanje sa ambalažnim otpadom i odlaganjem u skladu sa preporukama na deklaraciji. Pored toga voditi evidenciju o tretiranju useva u skladu s važećim propisima.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Zaštita ječma Fungicidi Pegavost ječma Mrežasta pegavost ječma Siva pegavost


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...