Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mario Živković
  • 13.12.2016. 16:30

Sorta i mehanizacija faktor u prinosu šećerne repe

Mario je inače jedan od najnaprednijih ratara na području Vukovarsko-srijemske županije i pored šećerne repe veliki je proizvođač i pivarskog ječma, a ujedno i jedan od najiskusnijih.

  • 6.096
  • 684
  • 0

Mario Živković iz Ilače poznati je proizvođač šećerne repe na istoku Hrvatske. Na plodnoj srijemskoj ravnici uzgaja najzastupljenije sorte sjemenskih kuća KWS, Strobe, Sas Vanderhave i druge. Na pitanje zašto sije više sorti i različite sjemenske kuće, odgovor je bio jasan.

"Ne smiješ se nikada osloniti na jednu sortu bez obzira koliko se za neku govorilo da ta baš najbolje odgovara. Ne znaš kakva te godina čeka, kakvi klimatski i meteorološki uvjeti. Inače, proizvodnja repe je dosta zahtjevna jer se i mora špricati bar tri puta. No, ove godine bilo je nešto malo bolesti lista, ali kao rijetko koje godine repa je bila jako zdrava i to u pravilu svih sorti koje sam imao.

Iskustva proizvođača šećerne repe

Kod mnogih radim uslužno vađenje i digestija se kretala od 14 do 17, pa i 20, a na mojim repama bio je prosjek 14.45", priča nam Mario prilikom naše posjete tvornica Ropa strojeva u Njemačkoj. Ropa je inače najpoznatiji proizvođač strojeva za vađenje šećerne repe, a koje inače koristi i gospodin Živković. Mario ističe da ima ove godine devet vagona čiste repe po hektaru, a nekako mu se čini da su sorte Strube bile malo bolje od ostalih.

Ropa stroj,Tiger 6

Nikada se ne oslanja samo na jednu sortu

Mario je inače jedan od najnaprednijih ratara na tom području Vukovarsko-srijemske županije i pored šećerne repe veliki je proizvođač i pivarskog ječma, a ujedno i jedan od najiskusnijih jer se tom vrstom ječma njegova obitelj bavi još od povratka u Ilaču. Njega uzgaja u kooperativnom odnosu sa sladarom u Novoj Gradiški i ove godine sijao je sortu Kvenč.

Velik prinosi šećerne repe

Zbog plodoreda uzgaja i ostale ratarske kulture. Od pšenica najviše voli sijati osječke sorte Srpanjka, Kraljica no žali se i on na nove pravilnike u kojima se traži sada udio proteina, a ne kao prije hektolitri. Na sorti Kraljica proteini su bili dobri i iznosili oko 14.30, dok je kod Srpanjke protein bio loš, ali opet dobra hektolitarska masa. Mario uzgaja i soju te suncokret, kao i kukuruz i to sve rade on, otac i jedan radnik. Veliki dio posla su im usluge.

Upravo tako najviše i radi usluge s Ropom i to na skoro 900 hektara, dok on sam ima tek nekih 50 hektara šećerne repe. No, iz usluge velikim poljoprivrednim tvrtkama u okolici radi i prskanje, kombajniranje, ali i oranje.


Tagovi

Ropa Mario Živković Kvenč Nova Gradiška


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]