Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja setva
  • 24.01.2019. 10:00

Sneg obradovao ratare u Šumadiji

Sneg je zabeleo oranice u Šumadiji i ako se nastave ovakvi vremenski uslovi, sa padavinama ovog inteziteta, biće obezbeđen normalan razvoj useva.

Foto: Valerija Čolović
  • 140
  • 19
  • 0

Specifični vremenski uslovi, za ratare izuzetno nepovoljni, obeležili su kraj protekle godine. Nedostatak padavina prouzrokovao je suvo zemljište pa su mnogi ratari u Šumadiji odustali od jesenje setve. Tek manji deo oraničnih površina je zasejano strnim žitima, jedva jedna trećina, sve ostalo je neobrađeno i nezasejano, konstatuje Dobrivoje Popović, savetnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Kragujevcu:

"Kada kažem neobrađeno, mislim na osnovnu obradu, đubrivo i pripremu za prolećnu setvu. Više ne možemo govoriti o setvi, osim kada su u pitanju neke fakultativne vrste poput tritikale, ovsa i ječma jarog tipa, kada je setvu moguće uraditi krajem februara ili početkom marta".

Stručnjaci za ratarstvo kažu da je sezona bila specifična ali napominju da se pamte periodi kada su zabeleženi mrazevi početkom novembra, velike količine snega, pa nisu mogli da se obavljaju nikakvi radovi po nekoliko meseci, sve do februara pa čak i do marta. To su godine koje se beleže jednom u 10 ili 20 godina.

Usevi solidno napreduju

Miloš Nikolić iz sela Jelovik nadomak Aranđelovca, jedan je od retkih poljoprivrednika koji su uspeli da poseju na vreme. Nije posejano ni 30% površina a ima ih koji nisu posejali uopšte, priča Miloš koji je posadio pšenicu na 40 ari.

"Usevi za sada solidno napreduju, počeli su da se bokore. Nije bilo mraza, a sneg koji je pao dobrodošao je za pšenicu, koja je sad na toplom i ima dovoljno vlage. Više sam nego zadovoljan, jer nije bilo suvomrazice koja zna da naškodi listu i korenu i poprilično proredi useve", dodaje Nikolić.

Snežni pokrivač prija ozimim usevima

Sneg je zabeleo oranice u Šumadiji i ako se nastave ovakvi vremenski uslovi,sa padavinama ovog inteziteta, biće obezbeđen normalan razvoj useva, mišljenja je Dobrivoje Popović. Sneg je povoljno uticao na ozime kulture, pre svega na pšenicu, ječam, raž i ovas koje su sad u fazi nicanja, bokorenja.

"To što se kasnilo sa setvom, ne mora da znači da će uticati na visinu prinosa. Sve ono što obezbeđuje 400.000 i više biljaka po metru kvadratnom, na primer pšenice, daje sasvim normalan prinos. Snežni pokrivač pogoduje ozimim usevima, zaštitiće posejanu pšenicu od mraza i obezbediti dovoljne količine vlage za narednu vegetaciju. Nije bilo niskih temperatura ni suvomrazice, pa tamo gde je na vreme zasejano mogu se očekivati solidni rezultati",  objašnjava Popović.

Prve dane bez snega iskoristiti za obradu zemljišta

Prve dane bez snega, kada ratari budu u prilici da sa mehanizacijom uđu na parcele, treba iskoristi za da se obavi osnovna obrada zemljišta za ranu prolećnu setvu. Ono što preostaje ratarima je da prate razvojnu fazu useva, nadaju se povoljnim vremenskim uslovima, pre svega bez niskih temperatura i mraza. Agronomi savetuju da se ne žuri sa prihranom, jer su usevi tek ponikli, a kad prođe period snega i mraza početkom marta, može se pristupiti i preoravanju.


Tagovi

Sneg Šumadija Jesenja setva Proizvodnja pšenice Dobrivoje Popović Miloš Nikolić


Autorka

Valerija Čolović

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica brojnih emisija i priloga različitih TV kuća, internet portala i štampanih izdanja. Amaterski se bavi i fotografijom.