Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje useva
  • 11.05.2019. 08:00

Smena kiše i sunca u Vojvodini, oporavila pšenicu

Kišni period i niže temperature pogodovale su razvoju pšenice. Ova žitarica sada se nalazi u fazi klasanja i početka cvetanja pa je preporuka poljoprivrednicima da planiraju tretiranje useva protiv fuzariuma klasa na početku cvetanja.

Foto: Boško Grgić
  • 203
  • 27
  • 0

Nestabilni vremenski uslovi u proteklom periodu, nastavljaju se i dalje. Ukoliko nestabilno vreme potraje i tokom maja i juna, bar se neće pogoršavati kvalitet hlebnog zrna. Kišni period i niže temperature pogodovale su rastu i razvoju pšenice.

Vremenski senzori - pomoć u setvi i žetvi

Ova žitarica sada se nalazi u fazi klasanja i početka cvetanja pa je preporuka poljoprivrednicima da planiraju tretiranje useva protiv fuzariuma klasa na samom početku cvetanja i da ga odrade u optimalnom roku, kako bi rezultati tretmana bili što bolji, savetuju u PSS Vrbas.

Kišni period odgovara soji, suncokretu i kukuruzu

Setva je završena pre padavina, tako da je ovaj period odgovarao i za nicanje suncokreta, soje i kukuruza. Problematični su jedino zasadi soje koji su posejani tokom marta. Prema rečima Katrine Radonić, diplomiranog inženjera poljoprivrede, izvesne površine su i presejane, a  razlozi za to su loša klijavost semena, preduboka setva, suša, zatim mraz početkom aprila, odnosno, mraz za vreme nicanja soje

U narednom periodu, neophodno je da se pregledaju usevi zbog eventualnog prisustva korova, štetočina ili bolesti. Niske temperature negativno utiču na porast biljaka tako da su usevi kukuruza i soje dobili žutu boju, zbog hladnoće. 

Kako prirodne nepogode utiču na stres soje?

Naglašena je potreba za zaštitom od korova jer usled obilnih padavina, njihov rast je intenzivniji pa iz tog razloga prete da ugroze rast gajenih biljaka. 

U Subotici i njenoj okolini, u periodu od novembra pa do aprila bila je suša, sa manje padavina, u proseku od 80 do 100 litara po kvadratnom metru. Od kraja aprila pa sve do danas, situacija je obrnuta - palo je više od 50 litara kiše po kvadratnom metru. Očekuje se i dalje nastavak smene sunca i kiše.

"Jutra će biti prohladna, tako da će temperature često biti ispod pet stepeni, verovatno bez mrazeva. Temperature će rasti, ali biće naglih promena, što nije dobro" kaže meteorolog, Geza Kovač.

Kako se vremenski uslovi odražavaju na useve ?

Polovinom aprila bilo je neizvesno kakvi će biti prinosi. Nije se znalo ni da li će ih uopšte biti jer su strna žita najveće posledice suše osetila u prolećnom periodu. "Usevi su nešto niži nego u normalnim godinama i ono što je značajno napomenuti je to da je veliki problem proređivanje useva. Tačnije rečeno, tokom marta i prve polovine aprila, došlo je do odbacivanja sekundarnih izdanaka i mislim da će to biti jedan od glavnih razloga što se očekuju niži prinosi ove godine, u odnosu na prosek od prethodne tri godine", objašnjava direktor Poljoprivredne stručne službe Subotica, Damir Varga.

Sve one koje kiša u maju nervira, može utešiti podatak da je 1974. godine konkretno u Subotici, pored tempretaura u minusu, padao i sneg. Kako stvari sada stoje, ove godine snega u maju neće biti.


Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Kišni period Suša Stanje useva Zasad pšenice Fuzarium klasa pšenice Katarina Radonić Damir Varga Geza Kovač


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!