Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 14.07.2022. 09:00

Slovenija će otkupiti svu domaću pšenicu - traži se ostavka premijera i ministarke

Zavod za robne rezerve će raspisati konkurs za otkup, ali na slobodnom evropskom tržištu, putem javnih nabavki i to po najnižoj ceni. Poljoprivrednici su razočarani.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 5.398
  • 855
  • 0

Vlada Republike Slovenije odlučila je da otkupi svu pšenicu koju su proizveli slovenski ratari. Kako stoji u njihovom saopštenju, u roku od nekoliko dana su se odazvali pozivu Zadružnog saveza, Poljoprivredno-šumarske komore i Sindikata poljoprivrednika Slovenije, a sve kako bi povećali zalihe žitarica u okviru robnih rezervi i rod zadržali u zemlji. 

"Poljoprivrednici će tako imati pouzdanog kupca i stabilnu cenu. Ovom merom značajno će se povećati zalihe domaće pšenice u robnim rezervama, što je izuzetno važno u slučaju produbljivanja krize u Ukrajini i posledičnih poremećaja u obezbeđivanju dovoljne ponude", komentarišu uz zaključak kako žele da budu dobro pripremljeni za mesece koji su pred njima. 

Osim toga odlučili su da dodele više od 22 miliona evra pomoći poljoprivrednicima do jesenje setve, u obliku podsticaja za repromaterijal i gorivo. Takođe, redovno će pratiti cene 15 artikala u potrošačkoj korpi, kako bi se ograničio cenovni pritisak na samog potrošača. 

Razočarani poljoprivrednici 

Poljoprivrednici ne da nisu zadovoljni nego ovaj potez nazivaju medijskim blefom zbog čega traže ostavku premijera Roberta Goloba i ministarke poljoprivrede Irene Šinko

Kriterijum za otkup će biti najniža cena. Predsednik Komisije za prodaju žitarica Frank Kučan u startu je bio razočaran najavama o konkursu po principu najpovoljnijeg ponuđača.

"Želeli bismo hitan otkup slovenske pšenice, ali umesto toga biće interventan, od strane najpovoljnijeg ponuđača. A nema ni garancija da će kupiti svu pšenicu", pisao je rtvslo

Ističu kako će Zavod za robne rezerve raspisati konkurs za otkup, ali na slobodnom evropskom tržištu, putem javnih nabavki i to po najnižoj ceni. Što znači, navodi nova24tv, da nju mogu odrediti recimo Hrvatska ili Mađarska gde su niže cene, ali i lošiji kvalitet. 

Kučan: Ne obmanjujte javnost 

Kučan je upozorio da su premijer i ministarka napravili ružan medijski blef i da su pozvani da podnesu ostavku.

"Ako niste ozbiljni, ne obećavajte i ne obmanjujte javnost i one koji čekaju informacije. Žetva će se završiti za dva-tri dana. Kada se raspiše konkurs, i kada se budu znali uslovi, pšenica će već biti u Libiji ili Italiji, oni čekaju na vratima i oni će je odneti", zaključio je Kučan.


Tagovi

Otkup pšenice Slovenija Ostavka Frank Kučan Najniža cena Javna nabavka Robne rezerve


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.