Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 31.10.2022. 18:00

Skočile cijene žitarica zbog blokade crnomorskih luka

U nedjelju iz luka u Crnom moru nije krenuo nijedan brod, a najava blokade odmah je dovela i do reakcije na svjetskom tržištu žitarica. 

Foto: Depositphotos/DesignPicsInc
  • 2.470
  • 176
  • 0

Ruski prekid dogovora o žitnom koridoru iz crnomorskih luka podigao je cijenu žitarica. Rusija je, podsjetimo, optužila Ukrajinu da je za napad na Crnomorsku flotu na Krimu koristila bespilotne letjelice što su naveli i kao razlog za prekid sporazuma. 

U nedjelju iz luka u Crnom moru nije krenuo nijedan brod, a najava blokade odmah je dovela i do reakcije na svjetskom tržištu. 

Globalne cijene žitarica naglo skočile 

Tako je na pariškom MATIF-u, kako piše Agrarheute, trenutna cijena pšenice porasla za skoro 13 eura na 350 eura/t. Vrijednost kukuruza je porasla za 10 eura i sad iznosi 346 eura/t, dok se tona uljane repice prodaje po 658,25 eura. Rast od pet posto je zabilježilo tržište u Čikagu odmah po saznanju o blokadi žitnih koridora.

Među blokiranim brodovima nalazi se jedan koji je prevozio desetine tisuća tona pšenice koju je Svjetski program za hranu namijenio za hitnu pomoć na Rogu Afrike, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskiy. Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture priopćilo je da je blokirano 218 brodova.

Luke napustilo 397 brodova

Naveli su i da je od 1. kolovoza luke napustilo 397 brodova koji su prevozili 9 milijuna tona ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u zemlje Afrike, Azije i Eirope. Napomenuli su da su spremni nastaviti izvoz poljoprivrednih proizvoda u skladu postignutog "Sporazuma o žitaricama".

Od sutra rampa na izvoz: Rusija obustavlja žitne koridore?

Predloženo je da delegacije Turske i UN osiguraju 10 inspekcijskih timova za pregled 40 brodova. Sporazum je zahtijevao od dvije sukobljene zemlje da uz pomoć UN i Turske koordiniraju inspekcije i tranzit brodova kroz Crno more.


Tagovi

Rusija Ukrajina Transport žitarica Žitni koridor Cijena žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić