Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaražen kukuruz
  • 09.01.2021. 14:00

Skladištenje kukuruza u lošim uslovima može izazvati zaraze raznim infekcijama

U većini slučajeva, infekcija može biti proizvod dejstva i nekoliko gljivica, posebno u skladištima sa lošijim uslovima.

Foto: Depositphotos/ MitaStockImages (ilustracija)
  • 168
  • 83
  • 0

Glavni problem koji se javlja tokom skladištenja kukuruza, ali i za vreme proizvodnje je plesnivost. U pitanju je veoma štetno parazitsko oboljenje, kojeg uzrokuju gljivice roda Fusarium, Penicillium i Aspergillus, a toksična jedinjenja nastala radom njihovog metabolizma nazivaju se mikotoksini.

Na uskladišteno žito imaju izuzetno nepovoljno delovanje, tačnije mutageno, genotoksično i kancerogeno. Zbog svega navedenog, potrebno je pravovremeno primetiti da su ove gljivice prisutne i takav kukuruz ukloniti iz ishrane i ljudi i životinja, objašnjava Jovana Todorović iz PSSRS.

Zaraze česte u skladištima sa lošim uslovima

Najviše su zastupljeni mikotoksini iz grupe fumonizina, ohratoksina, zearalenona i trihotecena.

Simptomi plesnivosti odražavaju se na različite načine i pretežno su uslovljeni vrstom koja je i uzrokovala njihovu pojavu. U većini slučajeva, infekcija može biti proizvod dejstva i nekoliko gljivica, posebno u skladištima sa lošijim uslovima.

Kako pravilno uskladištiti i sačuvati kukuruz

Patogeni iz roda Aspergillus i Penicillium, uglavnom napadaju mehanički već oštećena zrna, stvarajući pri tom specifične prevlake. Gljivice iz roda Aspergillus obrazuju crnu ili zelenkastožutu prevlaku na zrnima dok one iz roda Penicillium formiraju pege zelene ili plavičastozelene boje. Aflatoksini nastaju dejstvom Aspergillus vrsta.

Zaraženi klipovi moraju se odstraniti jer izazivaju direktne gubitke u proizvodnji. Mogu se takođe javiti i indrektne štete tako što se ovakav kukuruz koristi u ishrani stoke, ali i ljudi. Na taj način izloženost mikotoksinima izaziva različite vrste oboljenja.

Korišćenje zaraženog zrna u ishrani krava, može dovesti do smanjenja mlečnosti, ali i poremećaja plodnosti. Kod živine izaziva smanjenu produkciju jaja koka nosilja, slab prirast pri tovu, te razne deformacije kostiju.

Preventiva i pravilna agrotehnika u cilju suzbijanja

Opasnost za ljude prisutna je i ako se domaće životinje hrane usevima zagađenim mikotoksinima, zato što oni prelaze u mleko, meso, jaja i brašno te njihove prerađevine. Termičkom obradom, većina štetnih materija se ne uništava jer su termostabilne. Za njihovo potpuno uklanjanje potrebna je mnogo veća temperatura od one na kojoj se peče, ali i ostali načini izlaganja visokim temperaturama kod pripreme hrane.

Suzbijanje pojave štetnih gljivica, koje prouzrokuju plesnivost klipa kukuruza, sastoji se u preventivnim merama i primenom odgovarajuće agrotehnike. Najvažnije je izabrati hibride koji su otporni. Pravilnom i pravovremenom upotrebom agrotehničkih mera trebalo bi obezbediti optimalne uslove vlažnosti zemljišta, naročito u cvetanju i tokom oplodnje. Unošenje mineralnih đubriva, posebno azotnih, treba prilagoditi plodnosti zemljišta.

Ako se patogeni jave na parceli, svoj razvoj nastaviće i u skladištu pa prema tome posebnu pažnju obratiti na pripremu skladišnog prostora, kao i samog kukuruza pre unosa. Preporuka je dobro pregledati klipove i odbaciti zaražene. U očišćeno i prethodno pripremljeno skladište uneti kukuruz sa optimalnim procentom vlage. Ako se skladišti zrno sa povećanim sadržajem vlage, treba postaviti tunele za produvavanje ili omogućiti prirodno provetravanje skladišta.


Tagovi

Plesnivost kukuruza Zaraženo zrno Zaraženi klip Mikotoksini Jovana Todorović Aflatoksini Preventivne mere Primena agrotehnike


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.