Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lemken
  • 18.12.2020. 12:00

Sjetva u udvojene redove DeltaRow Azurit sijaćicom dala veće prinose kukuruza

Primjenom ove sijaćice dvostrukih redova, u odnosu na sjetvu te žitarice jednorednom, pokusom su ostvarena povećanja prinosa od 4,5%, navode iz Lemkena.

Foto: Lemken
  • 631
  • 46
  • 0

Diplomski rad studenta sveučilišta u Osnabrücku (Njemačka) imao je za temu usporediti sjetvu kukuruza standardne tehnologije i sjetve u udvojene redove. S tom je namjerom postavljen pokus na poljima nedaleko Borkena u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija za koji je korištena Azurit sijaćica s DeltaRow konceptom za optimizaciju raspodjele sjemena tvrtke Lemken

Kako je i uobičajeno, vrsta tla, njegova obrada, sorta sjemena i vrijeme sjetve te žetva bili su identični za sve varijante pokusa.

Rezultati su pokazali veće prinose, više energije i povećanu proizvodnju plina upravo u varijantama u kojima je korištena Azurit sijaćica u odnosu na one posijane jednorednom.

Povećanje prinosa od 4,5%

Odlični su učinci pokazani u svim ispitivanim varijantama pokusa, a najizraženiji su bili pri zadanoj gustoći sjetve od osam sjemenki po četvornom metru, koja je i uobičajena u toj regiji. U odnosu na odgovarajuće vrijednosti postignute jednorednom sijaćicom, uočena su povećanja prinosa kukuruza od 4,5%, neto energija laktacije (NEL) za 8,2%, te 7,9% energije koja se može metabolizirati. Također, proizvodnja plina pokazala je rast od 5,4%.

To inženjere ovog renomirang njemačkog brenda nije začudilo, jer, kako tvrde, DeltaRow sustav odlikuju dva dupla reda, razmaka 12,5 cm, a u kombinaciji s Azurit-om omogućuju da se kukuruz, soja, suncokret i repica siju velikom preciznošću i pri brzini od 15km/ha.

"DeltaRow biljkama daje oko 70% više prostora za razvoj u usporedbi s konvencionalnim jednorednim pristupima. Kao rezultat, svaka biljka ima više prostora za upijanje vode i hranjivih sastojaka, a time i veći prostor za rast", poručuju iz tvrtke.  

Za više informacija obratite se tvrtki Lemken na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Lemken Azurit sijačica DeltaRow Veći Prinosi Pokus


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Savska cesta 106, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 91 1811 718, e-mail: l.matijevic@lemken.com web: http://www.lemken.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.